Πολιτική

Κυπριακό – Χριστοδουλίδης: Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης

Ο Κύπριος πρόεδρος, Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε πως για τον ίδιο και την ελληνοκυπριακή πλευρά, το Κυπριακό δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιγνίδι ούτε παιγνίδι επίρριψης ευθυνών.

Μιλώντας, στο περιθώριο της επίσκεψης του στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ (Ελληνική Δύναμη Κύπρου), ο Κύπριος πρόεδρος είπε τα εξής: «γι’ αυτό έχω πει ότι για μας δεν είναι ούτε επικοινωνιακό παιχνίδι ούτε παιχνίδι επίρριψης ευθυνών. Δεν μας ικανοποιεί δηλαδή να θεωρείται από τη διεθνή κοινότητα ή από οποιονδήποτε τρίτο ότι η επανέναρξη των συνομιλιών δεν μπορεί να επιτευχθεί λόγω της τουρκικής προσέγγισης περί λύσης δύο κρατών. Εμάς μας ενδιαφέρει η ουσία και η ουσία είναι πώς να σπάσουμε το αδιέξοδο και είναι για αυτό τον λόγο που αναλάβαμε μια συγκεκριμένη πρωτοβουλία την οποία συνεχίζουμε και μετά το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε επαφές που υπάρχουν, κατά κύριο λόγο σε τεχνοκρατικό επίπεδο από τους συνεργάτες μου και ελπίζω να υπάρξουν τέτοια δεδομένα που να μας επιτρέψουν να έχουμε συγκεκριμένα αποτελέσματα, ειδικότερα αμέσως μετά τις εκλογές στην Τουρκία».

Αναμονή για ελληνοτουρκική προσέγγιση

Ερωτηθείς αν εκτιμά πως το καλό κλίμα στα ελληνοτουρκικά θα διατηρηθεί, ο pρόεδρος της Κύπρου δήλωσε: «θα είμαστε εδώ και θα το κρίνουμε. Ποια είναι η δική μου ευχή και προσδοκία; Είναι αυτό το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί ιδιαίτερα μετά τους σεισμούς στην Τουρκία, το νέο κλίμα στα ελληνοτουρκικά να κρατήσει και μετά τις εκλογές και αν κρατήσει θα βοηθήσει και τη δική μας προσπάθεια. Εξάλλου, δεν θέλω να μιλήσω εκ μέρους της Ελληνικής Κυβέρνησης, αλλά είναι ξεκάθαρες και οι τοποθετήσεις και από τον Πρωθυπουργό και από τον Υπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, ότι πλήρης εξομάλυνση των ελληνοτουρκικών σχέσεων χωρίς την επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να επιτευχθεί.

Εμείς επιθυμούμε, ελπίζουμε αυτό το νέο κλίμα να κρατήσει και μετά τις εκλογές στην Τουρκία και να μετουσιωθεί και σε συγκεκριμένες πράξεις με συγκεκριμένα αποτελέσματα που αφορούν και το Κυπριακό».

Ερωτηθείς για την πρόταση της Τουρκίας να τεθούν τα ελληνοτουρκικά ενώπιον του δικαστηρίου της Χάγης σχολίασε δε: «θα πρέπει να τοποθετηθεί η Ελληνική Κυβέρνηση στην πρόταση της Τουρκικής Κυβέρνησης. Δεν εμπλεκόμαστε εμείς σε αυτό το θέμα. Αλλά αν υπάρχει μια θετική εξέλιξη στα ελληνοτουρκικά είναι κάτι που θεωρούμε ότι θα είναι σημαντικό, θα είναι θετική εξέλιξη στη δική μας προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού. Μακάρι να υπάρξουν τέτοιες εξελίξεις, θα δούμε μετά τις τουρκικές εκλογές ποια θα είναι η προσέγγιση της νέας Τουρκικής Κυβέρνησης, αν κερδίσει ο κ. Ερντογάν, αν κερδίσει η αντιπολίτευση κλπ, και θα είμαστε εδώ να σχολιάσουμε επί πραγματικών δεδομένων».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική