30 Νοεμβρίου 2022

Κύπρος: Αυλαία στην προεκλογική εκστρατεία για τις βουλευτικές εκλογές

Τα μεσάνυχτα λήγει η προεκλογική εκστρατεία κομμάτων και υποψηφίων – Την Κυριακή οι εκλογές

Απόψε τα μεσάνυχτα λήγει η προεκλογική εκστρατεία κομμάτων και υποψηφίων στην Κύπρο, ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης της Κυριακής για την εκλογή των 56 βουλευτών. Σύμφωνα με το Σύνταγμα η Βουλή των Αντιπροσώπων της Κύπρου αποτελείται από 80 βουλευτές εκ των οποίων οι 56 Ελληνοκύπριοι και οι 24 Τουρκοκύπριοι. Οι θέσεις των Τουρκοκυπρίων παραμένουν κενές.

Έχουν υποβληθεί συνολικά 659 υποψηφιότητες, εκ των οποίω 651 αφορούν κομματικούς συνδυασμούς και 8 είναι ανεξάρτητοι.

Καθαρή εικόνα, από τις δημοσκοπήσεις υπάρχει μόνο για τις τρεις πρώτες θέσεις, τις οποίες αναμένεται να καταλάβουν ο κυβερνών δεξιός Δημοκρατικός Συναγερμός (ΔΗ.ΣΥ), το αριστερό Ανορθωτικό Κόμμα Εργαζόμενου Λαού (Α.Κ.Ε.Λ) και το Δημοκρατικό Κόμμα (ΔΗ.ΚΟ). Ο ΔΗΣΥ με απώλειες φαίνεται να διατηρεί την πρωτιά ενώ απώλειες αναμένεται να καταγράψει και το ΑΚΕΛ διατηρώντας την δεύτερη θέση. Το κεντρώο ΔΗ.ΚΟ αναμένεται να παρουσιάσει αύξηση ποσοστών, παραμένοντας στην τρίτη θέση.

Για την τέταρτη θέση διαγκωνίζονται το Κίνημα Σοσιαλδημοκρατών ΕΔΕΚ, το Κίνημα Οικολόγων, η Δημοκρατική παράταξη (ΔΗ.ΠΑ) που δημιουργήθηκε από στελέχη που αποχώρησαν από το ΔΗΚΟ, και το ΕΛΑΜ που αποτελεί την τοπική επιτροπή της Χρυσής Αυγής στη Κύπρο.

Είσοδο στην Βουλή διεκδικούν με αξιώσεις η Αλληλεγγύη της πρώην ευρωβουλευτού Ελένης Θεοχάρους και η Αλλαγή Γενιάς της βουλευτού Άννας Θεολόγου.

Στις εκλογές της Κυριακής λαμβάνουν επίσης μέρος ο δεξιός Πατριωτικός Συνασπισμός του πρώην βουλευτή Χρήστου Ρότσα, ο συνδυασμός Αφύπνιση στον οποίο μετέχουν αρνητές του κορωνοϊού, πολέμιοι του 5G, αντιεμβολιαστές και συνωμοσιολόγοι, η Πνοή Λαού με ακραιφνείς Χριστιανούς, το Κίνημα Ενωμένων Κυπρίων Κυνηγών και η Αμμόχωστος για την Κύπρο.

Το βασικό θέμα του δημόσιου διαλόγου και αντιπαράθεσης κατά την προεκλογική περίοδο ήταν αυτό της διαφθοράς, καθώς οι αποκαλύψεις για τα «χρυσά» διαβατήρια που παραχωρήθηκαν σε απατεώνες, κατάδικους και καταζητούμενους έναντι «επενδύσεων», έχουν προκαλέσει τον διεθνή διασυρμό της Κυπριακής Δημοκρατίας.Πολιτική