Πολιτική

Κύπρος: Ο Ερντογάν με «δώρα» στο ψευδοκράτος – Οι Τουρκοκύπριοι του γυρίζουν την πλάτη

Κινήσεις εντυπωσιασμού ετοιμάζει ο Τούρκος πρόεδρος – Αναμένει τις ανακοινώσεις η Λευκωσία – Κίνδυνος για Αμμόχωστο

Η Λευκωσία αναμένει σήμερα τις ανακοινώσεις που πρόκειται να κάνει στην λεγόμενη «βουλή» του ψευδοκράτους ο Ταγίπ Ερντογάν, ώστε να αποφασίσει για τον τρόπο αντίδρασης, ο οποίος σύμφωνα με τους σχεδιασμούς που έχουν γίνει θα είναι πολιτικός, διπλωματικός και νομικός.

Ήδη από χθες σε τουρκικά και τουρκοκυπριακά ΜΜΕ διαρρέουν πληροφορίες σχετικά με τις προθέσεις του Ταγίπ Ερντογάν, παρουσιάζοντας ως πολύ πιθανή την ανακοίνωση αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, το οποίο έχει αποστείλει αντιπροσωπεία στα κατεχόμενα για να παραστεί στους εορτασμούς για την επέτειο της τουρκικής εισβολής. Στα κατεχόμενα βρίσκονται και αντιπροσωπείες από το Κιργιστάν και το Καζακστάν.

Κίνδυνος για Αμμόχωστο

Ο Ταγίπ Ερντογάν δεν αποκλείεται να καλέσει του Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες περιουσιών στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου (Βαρώσι) να επιστρέψουν στα σπίτια τους κάνοντας αιτήσεις στην «επιτροπή περιουσιών» του ψευδοκράτους. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο ανησυχεί την κυπριακή κυβέρνηση καθώς εκατοντάδες Ελληνοκύπριοι πρόσφυγες έχουν εκφράσει πρόθεση να επιστρέψουν στα σπίτια τους ακόμα και υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση, ζητώντας μάλιστα την ενίσχυση της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως είχε γίνει και με τους Μαρωνίτες πρόσφυγες που επέστρεψαν στον κατεχόμενο Κορμακίτη.

Η Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει ζητήσει από τους πρόσφυγες υπομονή και τους έχει καλέσει να αποφύγουν να παίξουν στο παιχνίδι που παίζει η Τουρκία με την Αμμόχωστο.

Το ψευδοκράτος ήδη έχει προχωρήσει σε έργα με σκοπό το άνοιγμα της πόλης που μένει κλειστή ως στρατιωτική περιοχή από τον Αύγουστο του 1974.


ammoxostos-8

Μάλιστα γίνονται παρεμβάσεις σε ιστορικά κτήρια, όπως στο Ελληνικό Γυμνάσιο Αμμοχώστου, από το οποίο αφαιρέθηκε η ελληνική επιγραφή ώστε να μην θυμίζει σε τίποτα τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της πόλης. Επίσης έχουν ξηλωθεί όλες οι ταμπέλες των οδών που ήταν στα ελληνικά και έχει ανοίξει η πρόσβαση προς την παραλία για χρήση από πολίτες.

Παρά το ότι οι κινήσεις της Τουρκίας παραβιάζουν ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Αμμόχωστο, οι αντιδράσεις του ΓΓ του ΟΗΕ και της ΕΕ θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν χλιαρές έως αδιάφορες.

Η Λευκωσία έχει προειδοποιήσει ότι θα αναγκαστεί να χρησιμοποιήσει το δικαίωμα του βέτο στην ΕΕ, για θέματα που αφορούν την Τουρκία, ενώ δεν αποκλείεται και η προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.

Φυσικό αέριο

Πληροφορίες επίσης από τουρκοκυπριακές και τουρκικές πηγές, υποστηρίζουν πως ο Τούρκος Πρόεδρος θα κάνει και ανακοινώσεις σε σχέση με τις έρευνες που πραγματοποίησαν τουρκικά ερευνητικά σκάφη και γεωτρύπανα σε θαλάσσιες περιοχές της Κυπριακής ΑΟΖ.

Δεν είναι σίγουρο αν μιλήσει, για εντοπισμό κοιτάσματος, αλλά ίσως ανακοινώσει ενθαρρυντικές ενδείξεις, καλώντας την Κυπριακή Δημοκρατία να συνεργαστεί προς όφελος όλων, γνωρίζοντας βεβαίως πως κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί καθώς ισοδυναμεί με απεμπόληση κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου και αναγνώριση του ψευδοκράτους και των τετελεσμένων της εισβολής.

Στρατιωτική ενίσχυση

Οι άλλες ανακοινώσεις του Ερντογάν φαίνεται πως θα σχετίζονται με την δημιουργία ναυτικής και αεροπορικής βάσης για οπλισμένα drones. Η Τουρκία έχει εκφράσει αυτές τις προθέσεις εδώ και καιρό, προκαλώντας την αντίδραση και των Τουρκοκυπρίων αφού ήδη στα κατεχόμενα βρίσκονται πέραν των 40.000 Τούρκων στρατιωτών.

Παρατράγουδα στο ψευδοκράτος

Το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα και το Κόμμα Κοινωνικής Δικαιοσύνης του ψευδοκράτους έχουν αποφασίσει να μποϊκοτάρουν την επίσκεψη Ερντογάν και σήμερα δεν θα παραστούν την ομιλία του Τούρκου Προέδρου στην λεγόμενη «βουλή».

Η κίνηση αυτή προκάλεσε την οργή του Τουρκοκύπριου ηγέτη Ερσίν Τατάρ ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική προδοσία» λέγοντας πως αυτοί που πήραν αυτή την απόφαση είναι σε συνεργασία με την ελληνοκυπριακή πλευρά. «Προσπαθούν να παραδώσουν τους Τούρκους στους φασίστες της ΕΟΚΑ. Επικεφαλής αυτής της οργάνωσης είναι ο Τουρκοκύπριος ευρωβουλευτής Νιαζί Κιζίλγιουρεκ, του ΑΚΕΛ.

Αυτά τα κόμματα που έχουν ενοχληθεί από τον Ερντογάν, τις προηγούμενες ημέρες πήγαν και συναντήθηκαν με τον ελληνοκύπριο ηγέτη, Νίκο Αναστασιάδη που με κάθε ευκαιρία μειώνει τους Τουρκοκύπριους. Σε αυτή την συνάντηση, ποζάρουν ευτυχισμένοι με τον Αναστασιάδη, ο οποίος επαίνεσε την ΕΟΚΑ, που δολοφόνησε βάναυσα τους Τούρκους, και μας αποκαλούσε πειρατικό κράτος. Τώρα, δηλώνοντας ότι δεν θα έρθουν να ακούσουν τον Ερντογάν δεν σέβονται τη βούληση των Τουρκοκυπρίων και του τουρκικού λαού. Οι πολίτες μας είδαν πολύ καθαρά με αυτή την ευκαιρία ποιους αυτοί εξυπηρετούν». Ο Τατάρ αναφερόταν σε μια συνάντηση που είχε γίνει το 2018.

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι οι λεγόμενοι «βουλευτές» που δεν θα συμμετάσχουν στην συνεδρία της «βουλής» του ψευδοκράτους προσπαθούν να καταστήσουν μειονότητα στην Κύπρο τους Τουρκοκύπριους, όπως έγινε με τους μουσουλμάνους της δυτικής Θράκης.

«Είναι έτοιμοι να κάνουν παραχωρήσεις με τον ενθουσιασμό για την ομοσπονδία. Το νερό που ρέει στη βόρεια Κύπρο είναι έργο του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Οι λαός μου είναι πιστός, δεν είναι αχάριστος σε αυτούς που κάνουν καλό ούτε και ξεχνά αυτούς που το κάνουν. Αυτό που τους ενοχλεί πραγματικά είναι ότι η Τουρκία επιμένει στην λύση δύο κρατών και δεν είναι εφικτό να εγκαταλείψουν αυτό το μοντέλο».

Πανηγύρια για την εισβολή

Ο Ταγίπ Ερντογάν συνοδευόμενος από πολυπληθή αντιπροσωπεία, θα παρακολουθήσει την στρατιωτική παρέλαση και τις εκδηλώσεις για την επέτειο της εισβολής του 1974, ενώ θα κάνει εγκαίνια σε διάφορα έργα που έγιναν με την χρηματοδότηση της Τουρκίας.

Την ίδια ώρα στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου θα πραγματοποιηθούν αύριο μνημόσυνα για τους πεσόντες της εισβολής, ενώ στις 5:00 το πρωί, ώρα που ξεκίνησε η εισβολή, θα ηχήσουν οι σειρήνες.

Και ποδόσφαιρο

Ο Ερντογάν θα φτάσει στο ψευδοκράτος σήμερα το μεσημέρι και το βράδυ θα παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα μεταξύ «Διασημοτήτων και Πολιτικών» στο στάδιο Ατατούρκ. Τον αγώνα οργανώνει ο καναλάρχης Ατζούν Ιλίτζαλι, ενώ ο Ερντογάν θα βρεθεί στις κερκίδες με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ερσίν Τατάρ. Τα μέτρα ασφαλείας στα κατεχόμενα είναι δρακόντεια καθώς μεγάλη μερίδα Τουρκοκυπρίων έχει εκφράσει αντίθεση με την επίσκεψη Ερντογάν, με την αντιπολίτευση να καλεί σε αποχή από τις εκδηλώσεις στις οποίες θα παρίσταται ο Τούρκος Πρόεδρος. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν θα πάει στην Αμμόχωστο και θα τελέσει τα εγκαίνια του κήπου του Ελληνικού Γυμνασίου που μετονομάστηκε σε «εθνικό κήπο», μέσω διαδικτύου!

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική