Επώνυμα

Κυρανάκης για νέο εργασιακό: “Δύναμη στον εργαζόμενο”

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης*

Υπάρχει ένα στερεότυπο στην Ελλάδα που κρατά δεκαετίες. «Η Αριστερά εκπροσωπεί τον εργαζόμενο». Δήθεν «αγώνες» για τον εργαζόμενο, πορείες για τον εργαζόμενο, αφίσες για τον εργαζόμενο. Και μεγάλα λόγια.

Αυτό το στερεότυπο χαρακτηρίζει και την αντίδραση της Αριστεράς στο νέο νομοσχέδιο για την εργασία που κατέθεσε η κυβέρνηση. Η Αριστερά μιλάει για “εργασιακή ζούγκλα” και “κατάργηση του 8ωρου” αγνοώντας τόσο την πραγματικότητα στους χώρους εργασίας, όσο και τις κοσμογονικές εξελίξεις που υπάρχουν στο σύγχρονο τρόπο ζωής.

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη απαντά με ξεκάθαρο τρόπο σε αυτές τις αιτιάσεις γιατί ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει περάσει από τον ιδιωτικό τομέα, αλλά κυρίως γιατί γνωρίζει τις σύγχρονες διεθνείς τάσεις στο χώρο της οικονομίας.

Το εργασιακό νομοσχέδιο που έρχεται στη Βουλή δίνει πραγματική δύναμη στον εργαζόμενο. Στην πράξη και όχι στα λόγια.

Δύναμη είναι να αυξάνεις το εισόδημά σου. Επιτέλους μια Ελληνική κυβέρνηση νομοθετεί ρεαλιστικά μέτρα ώστε να πληρώνονται οι υπερωρίες που θα δηλώνονται με την ψηφιακή κάρτα εργαζομένου. Πλέον κάθε εργαζόμενος, μόνο εάν το θέλει ο ίδιος, θα μπορεί να ρυθμίζει τις ώρες εργασίας με βάση τις ανάγκες του. Και εάν συμφωνήσει να εργάζεται παραπάνω, αυτό θα καταγράφεται και θα αμείβεται ανάλογα ή θα επιλέγει την αντίστοιχη άδεια.

Δύναμη είναι να επιλέγεις εσύ την ισορροπία μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής σου ζωής. Να μπορείς δηλαδή, όπως θα προβλέπεται στο νομοσχέδιο, να λάβεις άδεια ή να δουλέψεις λιγότερο άλλες ημέρες ή ακόμα και 4 ημέρες την εβδομάδα. Χωρίς ούτε να μειώνονται οι αποδοχές σου, ούτε να αυξάνονται οι εβδομαδιαίες ώρες εργασίας σου.

Δύναμη είναι το “δικαίωμα στην αποσύνδεση”, δηλαδή να μη σε ενοχλεί κανείς όταν τελειώνει το ωράριο σου. Να φεύγεις από το γραφείο και να μη ζεις με το άγχος, μήπως ο manager σου έστειλε βραδιάτικα email ή να πρέπει να δουλέψεις έξτρα την Κυριακή, χωρίς να φαίνεται πουθενά αυτό. Εάν πληρώνεσαι για 40 ώρες την εβδομάδα, τόσες πρέπει να δουλεύεις.

Δύναμη είναι να μπορείς να πεις όχι στην σεξουαλική παρενόχληση χωρίς να φοβάσαι ότι θα απολυθείς. Και τα εργαλεία που εισάγει το νομοσχέδιο θα διασφαλίζουν όσες και όσους μέχρι τώρα αισθάνονται μέχρι σήμερα αυτόν τον φόβο.

Δύναμη είναι να έχεις δικαιώματα, να τα γνωρίζεις, και εάν ποτέ βρεθεί κάποιος που να θέλει να σε εκμεταλλευτεί, να γνωρίζει πως μια καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας αρκεί για να έρθει αντιμέτωπος με τις συνέπειες.

Οι πιο επιτυχημένες επιχειρήσεις στον πλανήτη θέλουν τους εργαζομένους και τα στελέχη τους να είναι χαρούμενοι. Να έχουν περισσότερο ελεύθερο χρόνο. Και το κάνουν, διότι γνωρίζουν ότι όσο πιο ευχαριστημένος είναι ένας άνθρωπος από τη ζωή του, τόσο πιο παραγωγικός μπορεί να γίνει στη δουλειά του.

Το μοντέλο της συνεχούς και αδιάκοπης εργασίας έχει αποτύχει. Δεν κάνει τις επιχειρήσεις πιο ανταγωνιστικές, δεν προσελκύει καλύτερα μυαλά, και τα στελέχη που αποδίδουν προσωρινά σε τέτοιες εταιρίες, “καίγονται” και εγκαταλείπουν.

Και η σκληρή αλήθεια είναι ότι τελικά οι εταιρίες με τις καλύτερες εργασιακές συνθήκες στον κόσμο, βρίσκονται σε αυτά που αποκαλεί η αριστερά ως “καπιταλιστικά κέντρα”.

Οι χιλιάδες πορείες και απεργίες “υπέρ των εργαζομένων” απέτυχαν. Στην πραγματικότητα δεν έγιναν καν γι αυτούς. Η Νέα Δημοκρατία, μπορεί να μην γεμίσει την Αθήνα με αφίσες για να τους πείσει, αλλά  αποδεικνύει με αυτό το νομοσχέδιο ότι παίρνει το μέρος των εργαζόμενων στην πράξη.

Πηγή: Εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”

 

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Επώνυμα