SelectedΠολιτική

Κυριάκος Μητσοτάκης: Με «τριγωνική» πολιτική στρατηγική ο πρωθυπουργός μετά το «πολιτικό κενό» από την αντιπολίτευση

Μπορεί οι αντοχές του κρατικού μηχανισμού να δοκιμάζονται πολλαπλά στα αλλεπάλληλα πύρινα μέτωπα ανά τη χώρα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, όμως, αξιοποίησε τη χθεσινή αναβολή της επίσκεψης του στην Κύπρο για να πάει στη Βουλή και να μιλήσει για το πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις πρώτες αυξήσεις εδώ και δεκατρία χρόνια στους μισθούς των δημοσίων υπαλλήλων και ευρύτερα κάνει πράξη μεγάλο μέρος του προεκλογικού προγράμματος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης, όπως μεταδίδουν συνεργάτες του, θέλει να αναδείξει με σαφή τρόπο προς τους πολίτες ότι η ΝΔ κάνει πράξη τις υποσχέσεις της. Παράλληλα, μένοντας πιστός σε μια «τριγωνική» πολιτική στρατηγική που ανάγεται στις μέρες του Μπιλ Κλίντον και αφορά την υπέρβαση των παραδοσιακών διαχωριστικών γραμμών, ο κ. Μητσοτάκης θέλει να συνεχίσει να απευθύνεται σε πολλαπλά κοινωνικά στρώματα, ακόμα και προς αυτά που όλο το προηγούμενο διάστημα δεν ήταν προνομιακά για τη ΝΔ, εκμεταλλευόμενος τα «πολιτικά κενά» που αφήνουν τα κόμματα της αντιπολίτευσης. Και εν προκειμένω, ο ΣΥΡΙΖΑ πραγματοποίησε κυβίστηση, καθώς μέσα σε λίγες ώρες μετακινήθηκε από τη θετική επί της αρχής ψήφο σε αρνητική ψήφο, ενώ την καταψήφιση επέλεξε και το ΠΑΣΟΚ, το οποίο δέχθηκε το σκωπτικό σχόλιο του υπουργού Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη περί «ΚΚΕ της Κεντροαριστεράς».

«Στο πρώτο νομοσχέδιο για την οικονομία αποτυπώνονται οι βασικές κατευθύνσεις της πολιτικής μας. Οι νέες ρυθμίσεις αποκαθιστούν χρόνιες αδικίες. Το δηλώνει η αύξηση των μισθών των δημοσίων υπαλλήλων. Έχουν σαφή κοινωνικό προσανατολισμό, κλιμακώνοντας τις ενισχύσεις, με βάρος στους πιο αδύναμους, στους χαμηλόμισθους, στις οικογένειες και στη νεολαία», υπογράμμισε χθες ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας, παράλληλα, ότι θετικά μέτρα, όπως η αύξηση μισθών ή του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για ζευγάρια με παιδιά, θα είναι μόνιμα και θα μείνουν ακόμα και όταν υποχωρήσουν οι συνέπειες του παρατεταμένου πληθωρισμού που φέρνει ακρίβεια σε όλο το φάσμα των αγαθών. Στο νομοσχέδιο, παράλληλα, περιλαμβάνονται και άλλα μέτρα, όπως το Youth Pass, η μόνιμη απαλλαγή των πρώην δικαιούχων του ΕΚΑΣ από τη συμμετοχή στα φάρμακα, ενώ με τροπολογία επιστρέφει ο έλεγχος της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ στο ελληνικό Δημόσιο.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα εισοδηματικής ενίσχυσης που αφορά τους εργαζόμενους στο δημόσιο, το οποίο, όπως τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, φτάνει στα 800 ευρώ καθαρά, ενώ με το νέο αφορολόγητο, την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και των κρατήσεων του Ταμείου Πρόνοιας, το καθαρό όφελος αγγίζει τα 1.500 ευρώ.

Ο κ. Μητσοτάκης γνωρίζει ότι το μεγάλο στοίχημα της κυβέρνησης, πέρα από την αναδιαμόρφωση του κράτους, είναι η νέα σελίδα στην οικονομία, με την επενδυτική βαθμίδα στον ορίζοντα, προκειμένου να εμπεδωθεί στους πολίτες ένα αίσθημα «οικονομικής ασφάλειας» που θα έχει μακροπρόθεσμο ορίζοντα. Ο πρωθυπουργός είναι της άποψης ότι η πολιτική συνταγή που ο ίδιος εφαρμόζει μπορεί να εγγυηθεί την υλοποίηση των υποσχέσεων που έδωσε προεκλογικά, ενώ ανά τακτά χρονικά διαστήματα θα υπενθυμίζει στους πολίτες τις δεσμεύσεις της ΝΔ που είχε αναλάβει προεκλογικά και υλοποιεί μετεκλογικά.

Όσο, δε, η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ παραμένει περίπλοκη και το ΠΑΣΟΚ δεν κεφαλαιοποιεί τυχόν περαιτέρω απώλειες του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Μητσοτάκης βλέπει «μπροστά» έναν διάδρομο παρατεταμένης πολιτικής κυριαρχίας, από τον οποίο ο ίδιος δεν θέλει η κυβέρνησή του να αποκλίνει.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected