Πολιτική

Κυριάκος Πιερρακάκης: Αυστηρή η εποπτεία στη μη κρατικά πανεπιστήμια, όποιος την παραβιάσει θα αφαιρείται η άδεια

Με ένταση ξεκίνησε η συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής για τα μη ιδιωτικά ΑΕΙ. Τα μέλη της αντιπολίτευσης έθεσαν θέμα αντισυνταγματικότητας, με τον Χρήστο Κέλλα να εξηγεί ότι δεν μπορεί να το αποφανθεί αυτό η επιτροπή.

Τον λόγο πήρε ο υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, εξηγώντας ότι κορυφαίοι συνταγματολόγοι έχουν τοποθετηθεί υπέρ του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι δεν τίθεται θέμα αντισυνταγματικότητας. «Το νομοσχέδιο έχει μια ενιαία φιλοσοφία που το διέπει με την αύξηση εκπαιδευτικών ευκαιριών και πώς θα φέρουμε πίσω Έλληνες φοιτητές και πώς θα απευθυνθούμε στην ακαδημαϊκή διασπορά. Σκοπός είναι να γίνει η Ελλάδα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης».

Μείναμε σε ιδεοληπτικό οριτζινιλασμό πρόσθεσε ο κ. Πιερρακάκης μιλώντας για τα ιδιωτικά ξενόγλωσσα ΑΕΙ. Όπως είπε, ήδη το έχουμε. «Να βάλουμε εθνικά κυρίαρχους κανόνες, πρέπει να ρυθμιστεί αυτό το Ελ Ντοράντο».

Δείτε live τη συζήτηση στην επιτροπή για τα μη κρατικά πανεπιστήμια

Όπως εξήγησε ο υπουργός Παιδείας, η εποπτεία που θα ασκείται θα γίνει με αυστηρούς όρους. Και πρόσθεσε, ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα με πλήρη απαγόρευση της δυνατότητας αυτής. Αναφέρθηκε επίσης στη γέννηση και στην επανάληψη του άρθρου 16, υπενθυμίζοντας ότι προήλθε από τη Χούντα.

Επιπλέον, ο κ. Πιερρακάκης εξήγησε ότι οι σχολές θα είναι μη κερδοσκοπικά ιδρύματα και θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία και αν παρατηρηθεί παραβίαση, τότε θα αφαιρείται η άδεια. Θα υπάρχει αυστηρή εποπτεία από την ανεξάρτητη αρχή ανώτατης εκπαίδευσης. Μάλιστα, θα προβλέπονται και υποτροφίες και υποχρέωση έρευνας η οποία θα αξιολογείται. Επίσης, η εισαγωγή γίνεται με βαθμολογικά κριτήρια και κάποιος με βαθμό 8 δεν θα μπορεί να εισάγεται, όταν χρειάζεται 18.

Ο Κυριάκος Πιερρακάκης αναφέρθηκε και στα δημόσια πανεπιστήμια λέγοντας ότι από τα 206 άρθρα του νομοσχεδίου, 176 αφορούν την αναβάθμιση του. Σημείωσε ότι το νομοσχέδιο αναβαθμίζει το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο αλλά και το ΕΑΠ, το οποίο αυτονομείται από το υπουργείο Παιδείας.

Ο κ. Πιερρακάκης κατέληξε εξηγώντας ότι αν ξεπεραστούν ταμπού και ιδεοληψίες τότε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο θα δράσει ευεργετικά για τη χώρα μας καθώς θα αυξήσει εκπαιδευτικές ευκαιρίες και θα επαναπατρίσει χιλιάδες Έλληνες που σπουδάζουν στο εξωτερικό. «Η χώρα μας πρέπει να δώσει απαντήσεις στις μεγάλες ιδέες και αλλαγές που έρχονται, στο τέλος τής ημέρας ή σχεδιάζεις το μέλλον ή το υφίστασαι, και εμείς τα τελευταία χρόνια το υφιστάμεθα, ήρθε η ώρα να σχεδιάσουμε το μέλλον μας».

Σημειώνεται ότι το νομοσχέδιο αναμένεται να εισαχθεί στην Ολομέλεια στις 6 Μαρτίου μήνα και να ψηφιστεί την επομένη, αν, όμως, χρειαστεί η συζήτηση και η ψήφιση θα επεκταθεί έως και τις 8 Μαρτίου. Οι επόμενες συνεδριάσεις της επιτροπής είναι προγραμματισμένες για την Πέμπτη, Παρασκευή και Δευτέρα η τελευταία ανάγνωση.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική