Πολιτική

ΚΥΣΕΑ την Παρασκευή για τους αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων

Το Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Άμυνας αποφασίζει για τη θητεία των αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ και ΓΕΑ – Τι αναφέρουν οι τελευταίες πληροφορίες

Έξι μήνες μετά την αναρρίχηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στη θέση του πρωθυπουργού, η κυβέρνηση καλείται να αποφασίσει για την ανανέωση της θητείας των αρχηγών Γενικών Επιτελείων σε μια συγκυρία που η Τουρκία έχει θέσει στο τραπέζι το μέγιστο των διεκδικήσεών της έναντι της Ελλάδας και προαναγγέλλει σεισμικές έρευνες στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Καστελόριζου εντός του 2020.

Η συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εξωτερικών και Άμυνας, που βάση του νόμου αποφασίζει για την ανανέωση της θητείας των αρχηγών παραδοσιακά το δεύτερο 15ημερο του Ιανουαρίου κάθε έτους, αναμένεται να γίνει αύριο Παρασκευή 16 Ιανουαρίου. Επισήμως, μέχρι αυτή την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί η σύγκληση του ΚΥΣΕΑ.

Αξιόπιστες πληροφορίες αναφέρουν ωστόσο ότι το ΚΥΣΕΑ, θα συνεδριάσει αύριο Παρασκευή υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και με τη συμμετοχή των υπουργών Εθνικής Άμυνας, Εξωτερικών, Προστασίας του Πολίτη και Ναυτιλίας.

Στο ερώτημα αν οι σημερινοί αρχηγοί ΓΕΕΘΑ, Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας θα παραμείνουν στις θέσεις τους ή θα αποστρατευθούν, οι πληροφορίες που έχει το protothema.gr αναφέρουν ότι αναμένονται αλλαγές. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ πτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου έχει συμπληρώσει έναν χρόνο ως επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Άμυνας (ανέλαβε με απόφαση ΚΥΣΕΑ στις 25/01/2019) και προηγουμένως είχε υπηρετήσει επί διετία ως αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας.

Μόλις έναν χρόνο βρίσκονται στις θέσεις οι αρχηγοί του Γενικού Επιτελείου Στρατού αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς και του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας αντιπτέραρχος Γεώργιος Μπλιούμης. Αντιθέτως, ο αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης έχει συμπληρώσει τρία χρόνια στο πηδάλιο του Πολεμικού Ναυτικού και αναμένεται να αποστρατευθεί ως ευδοκίμως τερματίσας τη σταδιοδρομία του. Ο αντιναύαρχος Τσούνης ανέλαβε αρχηγός ΓΕΝ με απόφαση του ΚΥΣΕΑ στις 16/01/2017.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική