Διεθνή

Λαβρόφ: Οι ΗΠΑ θέλουν να αποκόψουν οικονομικά τη Ρωσία από την Ευρώπη

011A97265A2A228264AD030633F23895.jpgΟ ρώσος ΥΠΕΞ παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ έχουν πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στραφεί κατά της Ρωσίας, όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών δεν θα αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα.

Δριμύτατη κριτική στις Ηνωμένες Πολιτείες, τις οποίες κατηγόρησε πως επιχειρούν να εκμεταλλευτούν την κρίση στην Ουκρανία προκειμένου να αποκόψουν οικονομικά τη Ρωσία από την Ευρώπη, εξαπέλυσε το Σάββατο ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ.

«Εκτυλίσσεται μία μεγάλη μάχη, φυσικά. Η Αμερική θέλει να χρησιμοποιήσει την τωρινή κατάσταση για να χωρίσει οικονομικά την Ευρώπη από τη Ρωσία και να διαπραγματευτεί για τους καλύτερους δυνατούς όρους στο πλαίσιο των συνομιλιών για τη δημιουργία μίας υπερατλαντικής συνεργασίας για εμπόριο και επενδύσεις», δήλωσε χαρακτηριστικά ο ρώσος υπουργός Εξωτερικών, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή στον ρωσικό σταθμό TV Tsentr.

Ο κ. Λαβρόφ παραδέχτηκε πως οι ΗΠΑ έχουν πείσει την Ευρωπαϊκή Ένωση να στραφεί κατά της Ρωσίας, όμως εξέφρασε την πεποίθηση πως η ψύχρανση των σχέσεων μεταξύ Μόσχας και Βρυξελλών δεν θα αποκτήσει στρατηγικό χαρακτήρα.

«Φωνές λογικές μπορούν να ακουστούν ήδη στην Ε.Ε. Δεν αναμένουμε η αποξένωση να γίνει στρατηγική», επισήμανε, προσθέτοντας πως η Μόσχα ενδιαφέρεται για την σύσφιξη των σχέσεώς της με την ενωμένη Ευρώπη.

Ο κ. Λαβρόφ κατηγόρησε μάλιστα συνολικά τη Δύση για μία μεγάλη προσπάθεια υπονόμευσης της ρωσικής επιρροής σε ολόκληρο τον κόσμο, με αιχμή τις οικονομικές κυρώσεις για την κρίση στην Ουκρανία.

«Ξέρουμε πως αμερικανοί απεσταλμένοι, αλλά και Ευρωπαίοι, στέλνονται στις πρωτεύουσες όλων των χωρών για να μεταφέρουν στις εκεί ηγεσίες το ισχυρό αίτημα να μην στηρίξουν τη Ρωσία, να ενταχθούν στις Δυτικές κυρώσεις και να απέχουν από βήματα που θα αναπτύξουν τις σχέσεις τους με τη Ρωσία», δήλωσε ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή