Πολιτική

Le Monde: Όταν η Καϊλή προσπαθούσε να πείσει τον Μακρόν να σταματήσει ψήφισμα που καταδίκαζε το Κατάρ

Ήταν 19 Νοεμβρίου 2022, όταν ο πρόεδρος της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο έσπευσε να υπερασπιστεί το Κατάρ, όσον αφορά στις συνθήκες εργασίας των ξένων εργατών. 

«Δυσκολεύομαι να αντιμετωπίσω την κριτική. Όλοι αυτοί που δίνουν μαθήματα είναι υποκριτές», κατακεραύνωσε ο πρόεδρος της FIFA. «Ποιος νοιάζεται για τους μετανάστες εργάτες; Η FIFA, το ποδόσφαιρο και, για να είμαστε ξεκάθαροι, και το Κατάρ», είχε πει στις δηλώσεις του με αποτέλεσμα να προκληθούν αντιδράσεις.

Οι δηλώσεις Ινφαντίνο απέκτησαν απήχηση έπειτα από τις αποκαλύψεις του Mediapart και της κοινοπραξίας European Investigative Collaborations (EIC) με φόντο το σκάνδαλο «Qatargate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Κατηγορούμενη για «συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση, νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες και διαφθορά», η Εύα Καϊλή αφηγείται, σε σημείωμα (που καταστράφηκε στο τηλέφωνό της στις 21 Νοεμβρίου 2022), το οποίο αποκάλυψε το Mediapart, ότι είχε προσκληθεί στο Κατάρ από τη FIFA, στην κατηγορία “VVIP” (“πάρα πολύ σημαντικό πρόσωπο”) – στις 20 Νοεμβρίου 2022, για να παρακολουθήσει τον εναρκτήριο αγώνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Λίγες μέρες αργότερα και συγκεκριμένα στις 22 Νοεμβρίου 2022, η Εύα Καϊλή παρακολούθησε την πρεμιέρα του Παγκοσμίου Κυπέλλου και στη συνέχεια, δείπνησε για «δύο ώρες» με τον κ. Ινφαντίνο, τη σύζυγό του, τον τότε πρόεδρο της Γαλλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FFF) και δύο ακόμα «Γάλλους».

Όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα της γαλλικής Le Monde όταν το δείπνο ολοκληρώθηκε η κυρία Καϊλή φέρεται να σχολίασε σε μήνυμα «τους τρέλανα». Όπως υποστηρίζει η Le Monde ο στόχος που είχε η ευρωβουλευτής ήταν τα πρόσωπα που βρέθηκαν μαζί της στο γεύμα να πείσουν τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, έτσι ώστε να σταματήσει η πρωτοβουλία των ευρωβουλευτών του κόμματος Μακρόν υπέρ ενός σχεδίου ψηφίσματος που καταδίκαζε τόσο τη FIFA όσο και το Κατάρ.

Ο Ινφαντίνο ο οποίος ήταν έτοιμος να υπερασπιστεί τα συμφέροντα του εμιράτου βασίστηκε στον κ. Le Graët, γνωστό ως «NLG», έτσι ώστε να ασκήσει πίεση στο Ελιζέ, κατόπιν αιτήματος της κ. Καϊλή, όπως είπε στην Le Monde προσωπο που είχε γνώση του φακέλου. Σημειώνεται ότι η Monde επικοινώνησε με τη FIFA, η οποία «δεν σχολιάζει τις φήμες».

«Δεν υπάρχει και δεν υπήρξε ποτέ ειδική σχέση μεταξύ του κ. Ινφαντίνο και της κας Καϊλή» ανταπαντά. Ο κ. Ινφαντίνο δεν προσκάλεσε την κυρία Καϊλή με προσωπική ιδιότητα. Η κυρία Καϊλή προσκλήθηκε στο Παγκόσμιο Κύπελλο , όπως και εκατοντάδες καλεσμένοι. Όταν ρωτήθηκε σχετικά, ο κ. Le Graët δεν απάντησε.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική