Πολιτική

Λειτουργία ναών το Πάσχα: Πώς κυβέρνηση και εκκλησία έφτασαν σε συμφωνία μετά την «κρίση των Θεοφανείων»

Γέφυρες ανάμεσα σε Μαξίμου και Αρχιεπισκοπή- Πώς απομονώθηκαν ακραίοι και αρνητές της πανδημίας

Οι «γέφυρες» που στήθηκαν και ενισχύθηκαν ανάμεσα στο Μαξίμου και την Αρχιεπισκοπή αμέσως μετά την κρίση που προκλήθηκε στις σχέσεις Κυβέρνησης και Εκκλησίας τα Θεοφάνεια, όταν δεν είχαν καταφέρει να φθάσουν σε συμφωνία για τον εορτασμό με αποτέλεσμα η Εκκλησία να «χαράξει το δικό της δρόμο», έφεραν αποτέλεσμα ώστε να υπάρξει κοινός τόπος για τις ημέρες του Πάσχα.
Καμία από τις δύο πλευρές δεν επιθυμούσε επανάληψη του σκηνικού που είχε δημιουργηθεί τις ημέρες των Χριστουγέννων, όταν η σύγκρουση αποφεύθηκε στο παρά ένα.  Ωστόσο, η Εκκλησία και προσωπικά ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος παρακολουθεί όλο αυτό το διάστημα τα επιδημιολογικά δεδομένα, ενώ αρκετές φορές είχε επικοινωνία με τον Σωτήρη Τσιόδρα. Παράλληλα, η σχέση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αρχιεπίσκοπο, σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους και χαρακτηρίζεται πλέον ως άμεση, λειτουργική με απευθείας επικοινωνία. Αυτό έχει διευκολύνει την από κοινού λήψη αποφάσεων σε ό,τι αφορά την εκκλησία και την αντιμετώπιση της πανδημίας. Κομβικό ρόλο σ’ αυτό έχει παίξει από πλευράς Μαξίμου ο διευθυντής του πρωθυπουργικού γραφείου Γρηγόρης Δημητριάδης και από πλευράς εκκλησίας ο Μητροπολίτης Φιλαδελφείας και Ν. Ιωνίας Γαβριήλ και ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Χάρης Κονιδάρης. Μάλιστα, στους κόλπους της Εκκλησίας ο κ.Δημητριάδης έχει «ειδικό βάρος», αφού είναι γνώριμός της από τα χρόνια του μακαριστού Χριστόδουλου στην Αρχιεπισκοπή και από τις επισκέψεις του αείμνηστου Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, τον οποίο ο εγγονός του κ.Δημητριάδης, συνόδευε.

Ο πρώτος στόχος ήταν να βρεθούν ισορροπίες, να διανοιχθεί δίαυλος επικοινωνίας και να αμβλυνθούν οι ακραίες θέσεις. Ακολούθως αναζητήθηκε και βρέθηκε σχέδιο συμφωνίας ενόψει του Πάσχα, στη βάση των αμοιβαίων υποχωρήσεων,  ώστε να προστατευθεί τόσο η δημόσια υγεία, όσο και η θρησκευτική ελευθερία. Η προσωπική περιπέτεια του Αρχιεπισκόπου με τον κορωνοϊό, αλλά και το γεγονός ότι τρεις ιεράρχες νόσησαν και πέθαναν από covid-19 λειτούργησαν καταλυτικά ώστε να απομονωθούν οι ακραίοι και οι αρνητές της πανδημίας εντός της ιεραρχίας. Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος μίλησε δημόσια για την ανάγκη του εμβολιασμού, ενώ την ώρα των αποφάσεων για τον τρόπο λειτουργίας των εκκλησιών τη Μ. Εβδομάδα και την Ανάσταση υπήρχε σχέδιο συμφωνίας, που τελικά υιοθετήθηκε, χωρίς αντιδράσεις.

Ετσι, για τις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας και του Πάσχα, θα συνεχίσει να ισχύει η μέχρι σήμερα αναλογία του ενός ατόμου ανά 25 τ.μ. με τα υγειονομικά μέτρα, που ήδη ισχύουν (επαρκής αερισμός των χώρων, τήρηση αποστάσεων και κανόνων υγιεινής, αντισηψία χεριών, υποχρεωτική χρήση μάσκας). Επίσης, στους εξωτερικούς χώρους των ναών η αναλογία αυτή διαμορφώνεται σε ένα άτομο ανά 10 τ.μ., και πάντα με την τήρηση των κανόνων υγιεινής.

Για τους πιστούς είναι υποχρεωτική η χρήση διπλής μάσκας, τόσο σε εσωτερικούς, όσο και εξωτερικούς χώρους, ενώ για τους ιερείς, νεωκόρους, ιεροψάλτες και το λοιπό προσωπικό που θα βρίσκεται εντός του ναού, είναι υποχρεωτική η διενέργεια τεστ.

Σχετικά με τις ακολουθίες της Μεγάλης Παρασκευής, όπως έχει γίνει γνωστό: α) η περιφορά του Επιταφίου θα γίνει μόνο στον προαύλιο χώρο των ναών, χωρίς να ακολουθεί πομπή πιστών, ενώ β) το προσκύνημα του Επιταφίου θα γίνει εκτός του ναού, και πάντα με την τήρηση των προβλεπόμενων μέτρων (όπως τήρηση αποστάσεων, υποχρεωτική χρήση διπλής μάσκας και τους λοιπούς περιορισμούς.
Τέλος η λειτουργία της Ανάστασης θα έχει ολοκληρωθεί στις 9.00- με 9.30 το βράδυ του Μ. Σαββάτου.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική