6 Φεβρουαρίου 2023

Λευκωσία: Διαψεύδει τα περί διχοτόμησης της κυπριακής ΑΟΖ

Είχαν διαρρεύσει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο Νίκος Αναστασιάδης, έχει ζητήσει μελέτη από τεχνοκράτες, προκειμένου να διαφανεί εαν μπορεί να διχοτομηθεί η κυπριακή ΑΟΖ – Διάψευση από τον Κύπριο κυβερνητικό εκπρόσωπο

Διαψεύδει κατηγορηματικά ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Κυριάκος Κούσιος, πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, έχει ζητήσει μελέτη από τεχνοκράτες, προκειμένου να διαφανεί εαν μπορεί να διχοτομηθεί η κυπριακή ΑΟΖ.

Το θέμα ήρθε στην επικαιρότητα, μετά από ερώτηση που δέχτηκε από δημοσιογράφο, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, στη διάρκεια debate με τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο κ. Κυπριανού, δήλωσε πως δεν είναι δυνατόν να ξέρει τι πράττει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, υπενθυμίζοντας ωστόσο παλαιότερη δήλωση του σύμφωνα με την οποία Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία μπορούν να επικεντρωθούν στην ΑΟΖ των κατεχομένων.

Η συγκεκριμένη δήλωση του Κύπριου Προέδρου, είχε ειπωθεί πριν από δύο χρόνια, προκαλώντας αντιδράσεις. Είχε δηλώσει τότε συγκεκριμένα ο κ.Αναστασιάδης: «Εάν επιλέγουν να προστατεύσουν τα δικαιώματα των Τ/κ σε μια ξεχωριστή, ανεξάρτητη οντότητα, τότε θα πρέπει να περιοριστούν εις όσα αναλογούν στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της εν λόγω παράνομης οντότητας. Και, συνεπώς, δεν έχουν λόγο να αμφισβητούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σε γραπτή δήλωσή του, ο Κύπριος Κυβερνητικός Εκπρόσωπος αναφέρει ότι: «Καμιά σχέση με την πραγματικότητα δεν έχει ο όποιος ισχυρισμός διατυπώθηκε κατά τη τηλεοπτική τηλεμαχία των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, δήθεν ανέθεσε σε στενούς του συνεργάτες να ετοιμάσουν μελέτη για διχοτόμηση της ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο πιο πάνω ισχυρισμός, συμπληρώνει, αποτελεί αποκύημα φαντασίας».Πολιτική