Πολιτική

Λευκωσία: Ικαναποίηση για το ψήφισμα του συμβουλίου ασφαλείας του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη

Ο Κύπριος υπουργός εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης εξέφρασε την ικανοποίησή του για το ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο (ΟΥΝΦΙΚΥΠ).

Παράλληλα τόνισε ότι η Λευκωσία θα συνεχίσει να στηρίζει και να περιφρουρεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, σημειώνοντας ότι εμμένει στη θέση όσον αφορά το θέμα του συρματοπλέγματος στην Νεκρή Ζώνη, για σκοπούς ανάσχεσης της παράνομης μετανάστευσης.

Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι είναι ικανοποιημένος από το ψήφισμα παρά την φημολογία που υπήρξε τις προηγούμενες ημέρες για αρνητικές αναφορές σε σχέση με το μοντέλο λύσης του Κυπριακού. Όπως είπε, μελέτησε 20 εκθέσεις του παρελθόντος και «καμία δεν είχε αναφορά στην βάση της λύσης. Και δεν κατάλαβα γιατί αυτό το θέμα ανήχθη σε κύριο θέμα», διερωτήθηκε.

Ο κ. Κασουλίδης εξήγησε ότι η ικανοποίηση της Λευκωσίας οφείλεται στο γεγονός ότι στο ψήφισμα – εκεί που αποφασίζει το Συμβούλιο Ασφαλείας – «και γίνεται αναφορά, και επιβεβαιώνεται η βάση λύσης διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, και γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ που αφορούν την Αμμόχωστο, που αφορούν τις δηλώσεις του προέδρου του Συμβουλίου Ασφαλείας που καλεί σε αναστροφή των ενεργειών στις οποίες έχει προβεί εις βάρος των νομίμων κατοίκων» με το άνοιγμα της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων.

Επίσης, το ψήφισμα «ασφαλώς εκφράζει τη λύπη του διότι δεν υπάρχουν συνομιλίες» και, όπως είπε ο κ. Κασουλίδης, «προσθέτουμε και τη δική μας» λύπη.

«Καταλαβαίνετε όλοι ότι δεν μπορούμε να πάμε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μόνοι μας, με κάποιον πρέπει να συζητούμε και η πλευρά που πρέπει να συζητούμε βάζει όρους και προϋποθέσεις οι οποίες αντίκεινται και στο μόλις εκδοθέν ψήφισμα» συμπλήρωσε.

Σε ερώτηση αν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ δεν είχε λόγο όταν γίνονταν οι διαπραγματεύσεις, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι εκείνα που έλεγε στις διαπραγματεύσεις, τα λέει και τώρα. Απλώς και εμείς εκείνα που λέγαμε στις διαπραγματεύσεις, τα λέμε και τώρα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική