3 Οκτωβρίου 2022

Λιβύη – Δένδιας: «Ο Σαράτζ δεν έχει δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες»

Έντονη κριτική στη συμφωνία και από τον Λίβυο πρωθυπουργό

Με τον Λίβυο πρωθυπουργό Αμπντουλάχ αλ Θάνι συναντήθηκε ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας κατά την επίσκεψή του στη Λιβύη, στέλνοντας ένα ηχηρό μήνυμα στον πρόεδρο του Προεδρικού Συμβουλιου της Λιβύης, Φαγιέζ αλ Σάρατζ, αλλά και στον Τούρκο πρόεδρο, Ταγίπ Ερντογάν.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα almarsad.co, ο Αλ Θάνι έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στη μακροχρόνια σχέση της Λιβύης με την Ελλάδα, τόσο στο οικονομικό επίπεδο, όσο και στο επίπεδο διμερών σχέσεων. Τόνισε, δε ότι ο λαός του απορρίπτει τη συμφωνία που έκανε ο Σαράτζ με την Τουρκία και ότι η Κυβέρνηση Εθνικής Συμφιλίωσης απειλεί τους Λίβυους όσο και τις γειτονικές χώρες, με τις προσπάθειες της να προκαλέσει αναταραχή.

Ο πρωθυπουργός της Λιβύης, κάλεσε την Ελλάδα να ανοίξει προξενείο στη Βεγγάζη, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Καλούμε την Ελλάδα να συνεργαστεί μαζί μας σε όλους τους τομείς της οικονομίας και της ανασυγκρότησης… Δεν θα επιτρέψουμε να αποκαταστήσουν την οθωμανική κατοχή στη Λιβύη και θα τους αντιμετωπίσουμε. Είμαστε σε θέση να το κάνουμε αυτό».

Από την πλευρά του, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών άσκησε δριμύτατη κριτική στον Σαράτζ, αναφέροντας: «Γνωρίζουμε πολύ καλά την τουρκική υποστήριξη για τις πολιτοφυλακές στην Τρίπολη με όπλα. Ο Σαράτζ δεν έχει το δικαίωμα να υπογράψει τέτοιες συμφωνίες. Η ασφάλεια και η στρατιωτική πτυχή της συμφωνίας μας απασχολούν, διότι απειλούν τη Λιβύη, την ενότητα της και όλη την περιοχή».

Πλέον, ο υπουργός Εξωτερικών μεταβαίνει στο Κάιρο, όπου θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του, Σάμεχ Σούκρι.

Η επίσκεψη έγινε σε μια κρίσιμη περίοδο, για τη Λιβύη, που μετατρέπεται σε πεδίο σύγκρουσης δυνάμεων από τρίτες χώρες και τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να καταγγέλλει ανοιχτά την Ρωσία για αποστολή μισθοφορικών δυνάμεων, με αποτέλεσμα νέα όξυνση των ρωσοτουρκικών σχέσεων. Η Τουρκία ετοιμάζεται να αποστείλει στρατιωτικές δυνάμεις, για να στηρίξει τον Φαγιέζ αλ Σάρατζ, με τον οποίο υπέγραψε τη συμφωνία για την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών, κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στους σχεδιασμούς της Άγκυρας είναι η αποστολή αξιωματικών των ειδικών δυνάμεων της SAT και πεζοναυτών, που θα προστεθούν στην παραστρατιωτική οργάνωση Sadat. Την ίδια ώρα, η Μόσχα στηρίζει τις δυνάμεις του στρατάρχη Χαλίφα Χάφτερ, που μάχονται κατά του αλ Σάρατζ.Πολιτική