Πολιτική

Lockdown: Κοντά στην επιστροφή στα σχολεία στις 8 Ιανουαρίου – Καμία χαλάρωση στα μέτρα και την Πρωτοχρονιά

Μέσα στην εβδομάδα οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση των σχολείων, που αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης – Μέτρα «Χριστουγέννων» την Πρωτοχρονιά και τα Φώτα – Τι λένε οι λοιμωξιολόγοι

Εντός της εβδομάδας αναμένεται να ληφθούν οι αποφάσεις για την επανεκκίνηση των σχολείων, σε συνάντηση που επίκειται μεταξύ της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως και της Επιτροπής των Ειδικών, γνωστοποίησε στην τακτική ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας. «Προτεραιότητά μας είναι να ανοίξουν τα σχολεία», ανέφερε χαρακτηριστικά ο ίδιος.

Προτεινόμενη ημερομηνία για το πρώτο σχολικό κουδούνι του 2021 είναι η 8η Ιανουαρίου, η οποία φαντάζει ως η επικρατέστερη, όχι όμως και η μοναδική πρόταση μεταξύ των λοιμωξιολόγων. «Για τις 8 Ιανουαρίου πιθανόν να είναι λίγο νωρίς να ανοίξουν δημοτικά και νηπιαγωγεία» εκτίμησε σήμερα ο καθηγητής Μικροβιολογίας στην Ιατρική Σχολή του ΕΚΠΑ, Αθανάσιος Τσακρής και τόνισε ότι είναι «το πιθανότερο να ανοίξουν για τις 15 Ιανουαρίου, να περιμένουμε μία εβδομάδα ακόμα, ώστε να δούμε ποια θα είναι η επίδραση των διακοπών των εορτών στην εξέλιξη της επιδημίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσακρή, «πρώτα θα μπουν στο τραπέζι τα δημοτικά και νηπιαγωγεία, και στη συνέχεια να μπορέσει να γίνει μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλες τις βαθμίδες, αν εξελιχθούν όλα όπως το περιμένουμε» σημείωσε ο Καθηγητής και πρόσθεσε ότι «εν συνεχεία το λιανεμπόριο θα μπορούσε να συζητηθεί, εφόσον τα πράγματα το επιτρέψουν», διευκρίνισε ο ίδιος.

Από πλευράς της η Καθηγήτρια Επιδημιολογίας, Αθηνά Λινού σημείωσε πως «ιδανικά η δική μου η γραμμή είναι ότι τα σχολεία πρέπει να είναι ανοιχτά αλλά με ασφάλεια. Νομίζω ότι το υπουργείο Παιδείας έχει ένα δεκαήμερο να μπορέσει να φτιάξει έναν μηχανισμό ώστε να μην υπάρξει συνωστισμός έξω από τα σχολεία και να υπάρχει ασφάλεια για τους εργαζόμενους στα σχολεία», προτείνοντας να εμβολιαστούν άμεσα και οι εκπαιδευτικοί.

Θετικός για το άνοιγμα των σχολείων στις 8 Ιανουαρίου εμφανίστηκε ο Καθηγητής, Χαράλαμπος Γώγος περιγράφοντας πως «αν μπορέσουμε να ανοίξουμε τα σχολεία στις 8 του μηνός αυτό θα είναι θετικό. Τετάρτη με Πέμπτη θα δούμε αν θα ξεκινήσουμε με τα σχολεία, και δη με τα δημοτικά». «Υπάρχει προσπάθεια να δούμε τα πράγματα θετικά για τα σχολεία, γιατί έχει τραβήξει πολύ η κατάσταση αυτή», κατέληξε.

Σύμφωνη με την επαναφορά στις σχολικές αίθουσες εμφανίστηκε και η Πρόεδρος των νοσοκομειακών ιατρών Αθήνας – Πειραιά, Ματίνα Παγώνη, μιλώντας στον ΣΚΑΪ. «Αν πάμε καλά και οι δείκτες είναι καλοί μέχρι και τις 5 του μηνός δεν υπάρχει πρόβλημα να μην ανοίξουν τα σχολεία, αλλά αν ξεκινήσουμε πάρτι τα κρούσματα θα αυξηθούν», υποστήριξε.

Πέτσας: «Άμυνα με τα μέτρα και επίθεση με το εμβόλιο»

Επιχειρώντας έναν απολογισμό του 2020, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πως «δεν εξετάζεται αυστηροποίηση των μέτρων» ενόψει της Πρωτοχρονιάς, καθώς η Ελλάδα επέδειξε καλύτερη κοινωνική συμπεριφορά από άλλες χώρες. Ωστόσο, τα μέτρα ισχύουν στο έπακρο μέχρι τις 7 Ιανουαρίου προειδοποίησε ο κ. Πέτσας, υπενθυμίζοντας ότι οι περιορισμοί θα είναι ενεργοί και τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Φώτων.

«Ξέρουμε πια πως η επιδείνωση μπορεί να επέλθει πολύ εύκολα σε μικρό χρονικό διάστημα, ενώ η πτωτική πορεία έχει πολύ μικρότερο ρυθμό. Και αυτό επιβάλλει να συνεχίσουμε με ακόμη μεγαλύτερη προσοχή – τις ημέρες της Πρωτοχρονιάς και των Θεοφανίων – να τηρούμε σχολαστικά τα μέτρα που ισχύουν. Η διατήρηση του δείκτη μετάδοσης (Rt) του ιού, χαμηλότερα μεν αλλά κοντά στη μονάδα, δεν επιτρέπει εφησυχασμό» περιέγραψε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς «οι κατειλημμένες κλίνες Μ.Ε.Θ. βαίνουν μεν μειούμενες, ωστόσο η κατάσταση εξακολουθεί να απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση», δήλωσε.

Αγωνία για το λιανεμπόριο

Λίγο πριν τις 7 Ιανουαρίου τοποθέτησε τις όποιες ανακοινώσεις για το λιανεμπόριο και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης, Νίκος Παπαθανάσης, ερωτηθείς για το ενδεχόμενο φυσικής παρουσίας των πολιτών στα καταστήματα.

Η πορεία κρουσμάτων και κυρίως ο αριθμός των διασωληνωμένων θα κρίνουν και την ημερομηνία επανεκκίνησης της εστίασης, ενώ ο Νίκος Παπαθανάσης σημείωσε ότι είναι δύσκολο να πει κάποιος από τώρα το τί θα συμβεί με τον κλάδο.

Οικονόμου: Μηδενική χαλάρωση

Κατηγορηματικός ως προς το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων την Πρωτοχρονιά εμφανίστηκε στο Mega και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου. «Ήταν πραγματικά εντυπωσιακό πόσο οι συμπολίτες μας πειθάρχησαν στα μέτρα, αυτό δείχνει ότι έχουν πειστεί πλέον για την αναγκαιότητα των μέτρων» σημείωσε ο κ. Οικονόμου, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα πως «δεν υπάρχει καμία σκέψη για χαλάρωση. Τα μέτρα θα είναι εξίσου αυστηρά από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας».

Στο πλαίσιο αυτό, και για το ρεβεγιόν της Πρωτοχρονιάς θα ισχύσει:

· Περιορισμός στα 9 άτομα και από 2 οικογένειες για το ρεβεγιόν

· Αυστηρή επιτήρηση στην απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις 10 το βράδυ ως τις 5 το πρωί

· Αποστολή γραπτού μηνύματος (sms) στο 13033 και για την μετάβαση και για την επιστροφή από το ρεβεγιόν με τον κωδικό 6.

Ερωτηθείς για τα τοπικά lockdown, ο κ. Οικονόμου εκτίμησε ότι για τη Δυτική Αττική δεν θα χαλαρώσουν άμεσα τα μέτρα, προσθέτοντας ότι όλα θα εξαρτηθούν από τις εισηγήσεις των ειδικών. Οι τελευταίοι θα υποδείξουν και το πότε θα επιτραπεί η μετακίνηση από νομό σε νομό, σύμφωνα με τον Υφυπουργό.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική