Πολιτική

Μανιαδάκης για σκευωρία Novartis: Ήθελαν να «ψαρέψουν» καταθέσεις με απειλές και οικονομικά ντιλ

«Μου ζητούσαν να καταθέσω εναντίον των δέκα πολιτικών τονίζοντάς μου "μη φοβάσαι" ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση»  φέρεται να κατέθεσε ο Νίκος Μανιαδάκης στην προανακριτική για τη Novartis

«Γιάφκες, φυλακές, πολιτικές πλάτες, απειλές και οικονομικά ντιλ» περιλάμβανε η τακτική των ανακρίσεων των εισαγγελέων Διαφθοράς σύμφωνα με τον κ. Νίκο Μανιαδάκη.

Συνεχίζοντας τις αποκαλύψεις στα μέλη της προανακριτικής επιτροπής της Βουλής για όσα βίωσε ως προστατευόμενος μάρτυρας για την σκευωρία Novartis υποστήριξε ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς είχαν την πολιτική στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για να στήσουν την σκευωρία κατά των δέκα πολιτικών προσώπων. «Μου επαναλαμβάναν ότι πρέπει να είμαι με το μέρος τους. Μου ζητούσαν να καταθέσω εναντίον των δέκα πολιτικών τονίζοντάς μου «μη φοβάσαι» ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει να είναι στην κυβέρνηση» ανέφερε μεταξύ άλλων.

Επιβεβαίωσε δε ότι οι εισαγγελείς διαφθοράς επιχειρούσαν να «ψαρέψουν» καταθέσεις υποστηρίζοντας ότι έχουν δήθεν αδιάσειστα στοιχεία ικανά ακόμα και να βάλουν φυλακή τους Αντ. Σαμαρά και Αδ. Γεωργιάδη:

Θ. Πλεύρης: Τι ακριβώς σας είπε η κ.Τουλουπακη μετα τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας ειπε οτι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πανε φυλακή;
Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτο μου ειπαν.

Αναφορικά δε με τον Άδωνι Γεωργιάδη είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: "Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του"».

Ο κ. Μανιαδάκης έδειξε ότι είναι έτοιμος να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες για το καθεστώς κάτω από το οποίο ελήφθησαν οι καταθέσεις των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων με τις «τροχήλατες βαλίτσες» λέγοντας μεταξύ άλλων πως οι ανακρίσεις γίνονταν σε διαμέρισμα επι της οδού Αλεξανδρουπόλεως 24-26, πλησίον της οδ. Μιχαλακοπούλου. «Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν "μη φοβάσαι! Θα εκλεγεί πάλι το κυβερνών κόμμα"».

Παράλληλα, υποστήριξε ότι τα μόνα στοιχεία που έχουν οι αμερικανικές αρχές είναι οι καταθέσεις των πελατών του δικηγόρου Π. Σαράκη οι οποίοι αυτοβούλως προσήλθαν στο FBI. Να σημειωθεί ότι η κατάθεση του συγκεκριμένου μάρτυρα θα συνεχιστεί και σε νέα συνεδρίαση που θα γίνει σήμερα στις 11 το πρωί.

Πάντως, κατά την χθεσινή συνεδρίαση ο κ. Μανιαδάκης είπε μεταξύ άλλων:

– Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής.

– Μου έλεγαν να μην φοβάμαι και να καταθέσω εναντίον των 10 πολιτικών καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ θα εκλεγεί και πάλι στην κυβέρνηση
– Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: "Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του"».
– Οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: "πρέπει να είσαι με το μέρος μας"»
– Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα.
– Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ' αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη»
– Παρείχα συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Η κυρία Γεροβασίλη μου είχε ζητήσει να μιλήσω με την τρόικα για το clawback των διαγωνιστικών κέντρων
– Ο κ. Στουρναρας ούτε με εκβίασε ούτε με απείλησε

Υπενθυμίζεται ότι κατά την πρώτη ημέρα κατάθεσης, την περασμένη Τρίτη, ο μάρτυρας ανέφερε μεταξύ άλλων:

– Ηθελαν να μάθουν αν είδα υπουργούς να χρηματίζονται. Αν είδα βαλίτσες. Τους απάντησα ότι δεν έχω δει τίποτα.
– Μου πρότειναν να ακολουθήσω τον δρόμο του Νίκου Ζήγρα, ξαδέλφου του πρώην υπουργού Ακ. Τζοχατζόπουλου που κατέθεσε εναντίον του.
– Οι εισαγγελείς μου έλεγαν να μη φοβάμαι καθώς οι Σαμαράς και Γεωργιάδης δεν θα επανεκλεγούν.
– Με ρωτούσαν για πέντε πρόσωπα. Κατά κύριο λόγο για Αδωνι Γεωργιάδη, Αν. Σαμαρά, Γ. Στουρνάρα, Αν. Λοβέρδο και Ευ. Βενιζέλο.
– Δεν υπήρξα ποτέ σύμβουλος του Αν. Λοβέρδου
– Η Τουλουπάκη με προέτρεψε να μπω στο πρόγραμμα των ΗΠΑ. Τον Νοέμβριο του 2017 παράλληλα με την υπαγωγή μου στο ελληνικό πρόγραμμα με προέτρεψε να μπω και στο αμερικάνικο πρόγραμμα. Μου είπαν ότι θα υπάρξει και οικονομικό όφελος
– Οι εισαγγελείς διαφθοράς μου έλεγαν: «Δε σε πιστεύουμε. Εξακολουθείς να καλύπτεις τους πολιτικούς. Εντάξει για τον Στουρνάρα, ήταν καθηγητής σου. Καταλαβαίνουμε οτι θέλεις να τον καλύψεις. Δωσε μας στοιχεία για τον Γεωργιάδη. Για την offshore του Γεωργιάδη. Αν δεν μας δωσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα δουμε τί θα κανουμε μαζι σου. Αν μας κατονομάσεις συγκεκριμένα πολιτικα πρόσωπα θα διαπραγματευτώ με τους ανωτέρω για το μέλλον σου».

Η «γιάφκα»

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο μάρτυρας υποστήριξε ότι οι ανακρίσεις από τους εισαγγελείς Διαφθοράς γίνονταν σε διαμέρισμα επι της οδού Αλεξανδρουπόλεως 24-26, πλησίον της Μιχαλακοπούλου. «Μου έδειχναν υπουργικές αποφάσεις και έπαιρναν θέση, λέγοντας ότι ήταν προϊόν πολιτικής συναλλαγής. Μου έλεγαν "μη φοβάσαι! Θα εκλεγεί πάλι το κυβερνών κόμμα"».

Οι αναφορές του μάρτυρα προκάλεσαν ένταση μεταξύ των μελών της Προανακριτικής, με αποτέλεσμα ο κ. Θάνος Πλεύρης να σχολιάσει: «Μας θυμίζει αυτά που έλεγε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, ότι δηλαδή θα βάλουν δύο αντιπάλους στην φυλακή και θα κερδίσουν τις εκλογές».

Επίσης, ο Δημήτρης Μαρκόπουλος συνηγόρησε, λέγοντας: «Που ξέρεις; Μπορεί ο Πολάκης να έδινε τις ερωτήσεις» για να ακολουθήσει ο εξής διάλογος:

Γ. Ραγκούσης: «Πρόσεχε μην έρθει εδώ».
Δ. Μαρκόπουλος: «Συνεχίστε έτσι και θα πάτε καλά. Ακόμα να τον μαζέψετε».

Οι κουρτίνες του Άδωνη

Πάντως, συνεχίζοντας ο κ. Μανιαδάκης τις αποκαλύψεις για τον τρόπο που τον πίεζαν οι εισαγγελείς Διαφθοράς, είπε: «Μου ζητούσαν να καταθέσω για τον Αδωνι Γεωργιάδη. Μου έλεγαν: "Έχουμε τόσες λεπτομέρειες για τον Αδωνι, έως και ποιος πληρώνει τις κουρτίνες του σπιτιού του"». Σε άλλο σημείο είπε πως «οι εισαγγελείς μου επαναλάμβαναν: "πρέπει να είσαι με το μέρος μας"». Ο μάρτυρας κλήθηκε να απαντήσει και για πρόσφατη αναφορά των επίκουρων εισαγγελέων Διαφθοράς, ξεκαθαρίζοντας πως «ποτέ δεν τους μετέφερα απειλές εκ μέρους του Γιάννη Στουρνάρα».

Επίσης, δίνοντας διευκρινίσεις για το πως μετέβη στις ΗΠΑ, προκειμένου να λάβει μέρος στις εκεί έρευνες, είπε: «Ο Ντζούρας μου κανόνισε την συνάντηση με πράκτορες του FBI. Μου είπε πως μπορώ να βγάλω λεφτά από αυτό το πρόγραμμα. Δεν έχω πρόβλημα να πω τα ίδια και κατ' αντιπαράσταση με Δεσταμπασίδη, Τουλουπάκη και Μαραγγέλη».

Σε άλλο σημείο διημείφθη ο εξής διάλογος:

Θάνος Πλεύρης: Είπατε οτι σας επισκέφτηκε ο δικηγορος κ. Σαράκης και σας πρότεινε να μπείτε στο προγραμμα προστατευομένων μαρτύρων. Σας ειπε οτι θα εχετε και οικονομικό όφελος απο αυτο;
Ν.Μανιαδακης: Σαφώς.
Θ.Πλεύρης: Λετε οτι πριν μπείτε στο καθεστως συναντήσατε τους εισαγγελείς Διαφθοράς αρκετές φορες
Ν.Μανιαδακης: Ναι, συναντηθήκαμε τεσσερις-πεντε φορες, ας το πω άτυπες.
Θ.Πλευρης: Σας ειπαν ποτέ οι εισαγγελείς πριν μπείτε στο προγραμμα οτι ειστε καταγγελομενος;
Ν. Μανιαδάκης: Οχι ποτέ
Θ. Πλεύρης: Απο τις 8 Νοεμβρίου 2017 ομως η μάρτυρας Κελεση σας ειχε καταγγείλει. Η κυρια Τουλουπάκη δεν σας ειπε τιποτε για την κατάθεση σε βάρος σας πριν γινεται προστατευόμενος;
Ν. Μανιαδάκης: Ποτέ δεν μου το ειπε η κυρια Τουλουπάκη.
Θ. Πλεύρης: Εκτος απο την κυρια Τουλουπάκη είχατε πει σε καποιον αλλο οτι αυτα που ειπε η Κελεση για σας ηταν ψεύδη;
Ν. Μανιαδάκης: Οχι. Μονο στην κ.Τουλουπακη
Θ. Πλεύρης: Ηρθε ομως η Κελεση και πηρε πισω την κατάθεση της εναντιον σας.
Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Εγω μονο στην κ.Τουλουπακη ειχα μιλήσει.
Θ. Πλεύρης: Τι ακριβως σας ειπε η κ.Τουλουπακη μετα τον Φεβρουάριο 2018 για Γεωργιάδη και Σαμαρά; Σας ειπε οτι δεν θα ξαναεκλεγούν και θα πανε φυλακή;
Ν. Μανιαδάκης: Ναι αυτο μου ειπαν.
Θ. Πλεύρης.: Επεκταθείτε κ.μαρτυς
Ν. Μανιαδάκης: Τοσο στις συναντήσεις στην Εισαγγελια Διαφθοράς, στη ΓΑΔΑ και στο διαμέρισμα υπήρχαν πιέσεις. Ή να μην καλύπτω τους πολιτικους και κυριως τον κ.Γεωργιαδη ή μου δείχνανε υπουργικές αποφάσεις για τις οποίες μου έλεγαν οτι ειναι παράνομες και οτι εχουν στοιχεια, γι' αυτο και μου ζητούσαν να το τεκμηριώσω και εγω αυτο με τις τεχνικές μου γνώσεις, οτι δηλαδη ηταν παράνομες.
Θ. Πλεύρης: Εχετε πει οτι σας ειπε η κ.Τουλουπακη να μην φοβάσαι τους πολιτικους οτι δεν θα επανεκλεγούν και οτι θα πανε φυλακή. Ετσι δεν ειναι;
Ν. Μανιαδάκης: Μαλιστα. Αυτη η φραση ειπώθηκε στη ΓΑΔΑ αφου ηρθε η δικογραφια στη Βουλη και ειχαν αρχίσει να γίνονται γνωστά τα ονοματα μας. Η Εισαγγελέας τοτε άρχισε να μας λεει οτι «εχετε προσωπικο όφελος, μην τους φοβάστε. Δεν θα επανεκλεγουν. Το κυβερνών κόμμα θα κερδίσει τις εκλογες». Με πίεζαν να δώσω πολιτικους.
Θ. Πλεύρης.: Αφου λοιπόν εσεις λέγατε οτι δεν εχετε στοιχεια η Εισαγγελέας επέμενε να δώσετε;
Ν. Μανιαδάκης: Ναι. Μου έλεγαν οτι εχουμε στοιχεια εμεις πολλα. Δωσε κι εσυ. Ακομη και για το ποιος πλήρωσε τις κουρτίνες του σπιτιού του κ.Γεωργιαδη μου έλεγαν οι Εισαγγελείς οτι εχουν στοιχεια.
Θ. Πλεύρης: Εχετε πει οτι οι αλλοι δυο προστατευόμενοι μάρτυρες ειναι η κ.Μαραγγελη και ο κ.Δεστεμπασιδης. Αν σας φέρουμε εδω κατ αντιπαράσταση αυτους τους δυο ανθρώπους θα πείτε τα ίδια;
Ν. Μανιαδάκης.: Βεβαιως και θα πω τα ιδια. Αυτοι ηταν. Σας ειπα χθες οτι τους ειδα.
Θ. Πλεύρης.: Τι σας ρώτησαν στην Αμερική που καταθέσατε;
Ν. Μανιαδάκης: Ό,τι και όσα μου είπαν στην Αμερική στο Νιού Τζέρσει εναντιον του κ.Λοβέρδου που φυσικα εγώ τα αρνήθηκα γιατί ηταν ψέματα τα ίδια ακριβώς κατέθεσε στην Ελλάδα δυο μήνες μετά τα κατέθεσε ο Μαξιμος Σαράφης.

Η Όλγα Γεροβασίλη μου ζήτησε να μιλήσω με τρόικα για τα claw back των διαγνωστικών κέντρων

Πέραν αυτών, ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι παρείχε συμβουλευτικές υπηρεσίες και στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «είχα συνεργασία με τον κ. Κουρουμπλή και η κυρία Γεροβασίλη μου είχε ζητήσει να μιλώ με την τρόικα για το clawback των διαγωνιστικών κέντρων, αλλά και με τον Καρόνε και με τον ΣΥΡΙΖΑ. Τους παρείχα πληροφορίες».

Θ. Πλεύρης: Αρα ακόμη και όταν γινόταν η «μεγάλη επανάσταση» του ΣΥΡΙΖΑ για την Υγεία με σας τα στελέχη του συνομιλούσαν και σας θεωρούσαν αξιόπιστο συνομιλητή;
Ν. Μανιαδάκης: Μαλιστα

Μανιαδάκης: Μόνος μου έγραφα τις καταθέσεις

Πλεύρης.: Εχετε δει οτι υπάρχουν διάφορες στη γραμματοσειρά των καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων; Υπαρχει περιπτωση ποτέ να φέρατε κατάθεσή σας ετοιμη σε στικάκι;
Μανιαδάκης: Ναι βεβαιως. Μια φορα την πηγα ετοιμη σε στικακι. Την ειχα γραψει μόνος μου βρε παιδι μου.
Λάππας: Τρεις εισαγγελείς λενε οτι τους καταγγείλατε πως σας κάλεσε ο κ.Στουρναρας και σας εκβίασε. Σας ειπε οτι σε λιγο θα πέσει αυτη την κυβέρνηση και θα τους λιώσουμε τους εισαγγελείς. Το αρνείστε αυτο;
Μανιαδακης: Ναι το αρνούμαι. Εγω ποτε δεν ειπα τετοιο πραγμα στους εισαγγελείς. Εγω με τον κ. Στουρνάρα συναντιέμαι απο δεκαοκτώ χρόνων παιδακι. Ποτε δεν μου ειπε τετοια πράγματα ο κ.Στουρναρας.
Λάππας: Δηλαδη λενε ψέμματα οι Εισαγγελείς; Αφου σας ειπε ο Στουρνάρας οτι θα πέσει η κυβέρνηση…
Μανιαδάκης: Και που το ξέρετε εσεις; Ήσασταν μπροστα;
Λάππας: Οχι ουτε μπροστα ημουν ουτε πισω. Σας διαβαζω αυτα που γραφουν οι εισαγγελείς
Μανιαδάκης: Και εγω σας λεω οτι ο κ.Στουρναρας ουτε με εκβίασε ουτε με απείλησε ουτε μου ειπε τιποτε απο αυτα που λετε.

Δεν υπάρχει έρευνα του FBI

Πέραν αυτών, ο κ. Μανιαδάκης υποστήριξε ότι οι αμερικανικές έρευνες δεν είχαν ασχοληθεί με την Ελλάδα και πως «η έρευνα ξεκίνησε από την Ελλάδα. Ο Σαράκης πήγε τους μάρτυρες στις ΗΠΑ. Οι Αμερικάνοι το μόνο που έχουν είναι οι καταθέσεις των μαρτύρων του Σαράκη. Κανένα νέο δικό τους στοιχείο δεν έχουν οι Αμερικάνοι. Στο FBΙ μου έδειξαν μόνο τις καταθέσεις των Ελλήνων μαρτύρων και τίποτε άλλο».

Β.Κεγκερογλου: Εαν την περίοδο του 2010-2012 το Υπουργείο Υγείας δεν προέβαινε στις μειώσεις των φαρμάκων με μια σειρα ενεργειών όπως τοτε υποστήριζε ο ΣΥΡΙΖΑ, ποιος θα οφελούνταν;
Μανιαδακης: Οι φαρμακοβιομηχανίες
Β.Κεγκερογλου: Γνωρίζετε οτι επι ΣΥΡΙΖΑ το 2015 ο κ.Κουρουμπληα εκανε μία αντί δύο τιμολογήσεις φαρμάκων;
Μανιαδάκης: Ναι το γνωρίζω
Β.Κεγκερογλου: Ποιος βλάφτηκε από αυτό;
Μανιαδάκης: Ο καταναλωτής
Β.Κεγκερογλου: Είπατε οτι οι εισαγγελείς σας πίεζαν. Σας έδιναν την εντύπωση οτι οι εισαγγελείς υπερέβαλαν το καθήκον τους;
Μανιαδάκης: Ναι από καποια στιγμη και μετά οι πιέσεις ήταν αφόρητες.
Β.Κεγκερογλου: Ποιοι σας ανέκριναν στην Αμερική;
Μανιαδάκης: Υπάλληλοι του FBI και μια δικηγορος της Επιτροπής Κεφαλαιοαγορας
Β.Κεγκερογλου: Τι ακριβως σας ρώτησαν;
Μανιαδάκης: Κράτησε οκτώ ωρες. Στην αρχη με ρώτησαν ό,τι και στη Βιέννη. Απο τα μισα και μετά με πίεσαν πολύ να καταθέσω εναντίον πολιτικών. Μου ζητούσαν να ομολογήσω οτι έκανα παράνομες πράξεις με τον κ.Λοβερδο.
Β.Κεγκερογλου: Εσεις τι τους είπατε γι αυτό;
Μανιαδακης: Καταρχήν χαμογέλασα. Με γεγονος οτι εγω τον Λοβερδο δεν τον ήξερα τους ειπα οτι ολα αυτα ειναι ψεματα. Και τους ειπα οτι μπορω και με υπόμνημα να τους εξηγήσω γιατι ολα αυτα ειναι ψεματα
Β.Κεγκερογλου: Ενημερωσατε γι αυτα τους Εισαγγελείς;
Μανιαδάκης: Ενημέρωσα άτυπα τον κ.Μανωλη τον οποίο συνάντησα για λίγα λεπτά.
Β.Κεγκερογλου: Του είπατε λεπτομερειες γι αυτα που σας ειπαν για τον Λοβερδο;
Μανιαδάκης: Οχι δεν του ειπα λεπτομερειες. Του ειπα ομως οτι θα καταθέσω με υπόμνημα στους Αμερικανούς τους λογους για τους οποίους ολα οσα με πίεζαν να καταθέσω ηταν ψεματα.
Β.Κεγκερογλου: Γιατι σας πίεζαν ειδικά για τον Λοβερδο;
Μανιαδάκης: Γιατι καποιος απο την Ελλάδα ειχε παει εκει και τους ειχε πει αυτα τα ψεματα
Β.Κεγκερογλου: Αυτος ο καποιος ειχε παει με πρωτοβουλία των Εισαγγελέων όπως είχατε παει εσεις;
Μανιαδάκης: Αυτο δεν μπορω να το ξερω. Τρεις προστατευόμενοι μάρτυρες στην Ελλάδα υπήρχαν πάντως και τρεις στην Αμερική. Οι δυο είναι κοινοί και για τις δυο χώρες. Εμενα οι Αμερικανοί ποτε δεν μου έδειξαν εγγραφα της Αμερικής. Μου έδειξαν αυτα που είδαμε μετά οτι κατέθεσαν μαρτυρες στην Ελλάδα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική