Πολιτική

Μάντζος: «Αναγκαίες αλλά επισφαλείς οι εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκίας»

Για την απόφαση της αμερικανικής Κυβέρνησης να ανάψει το «πράσινο φως» στην πώληση F-16 στην Τουρκία μίλησε σήμερα το πρωί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος και Υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών Υποθέσεων του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Δημήτρης Μάντζος, στο πλαίσιο ραδιοφωνικής του συνέντευξης στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον δημοσιογράφο Αλφόνσο Βιτάλη.

Ο Δ. Μάντζος ανέφερε πως η εξέλιξη αυτή «επιβεβαιώνει τον φόβο μας ότι η Τουρκία συνεχίζει ένα παζάρι με τη Δύση που αποβαίνει προς όφελός της. Αναρωτιέμαι πώς μπορεί η χώρα μας να λάβει εγγυήσεις ότι αυτά τα όπλα και κυρίως τα αεροπλάνα δεν θα χρησιμοποιηθούν, σε ένα απευκταίο σενάριο εμπλοκής, εναντίον της χώρας μας. Είναι υπέρμετρα αισιόδοξο και σίγουρα παρακινδυνευμένο να υπολογίζουμε σε τέτοιες εγγυήσεις από την πλευρά της Τουρκικής Δημοκρατίας».

Ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής επανέλαβε την ανάγκη ενημέρωσης των πολιτικών δυνάμεων από την ελληνική Κυβέρνηση και εκτίμησε πως «αυτό που πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ως χώρα είναι ότι ο δικός μας προνομιακός χώρος είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ενίσχυση της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας της ΕΕ είναι μονόδρομος, συμπληρωματικά και εξισορροπητικά προς το ΝΑΤΟ, ιδίως σε ενδεχόμενο επανεκλογής Τραμπ στις ΗΠΑ. Άρα, θεωρούμε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα πρέπει να επενδύσει στην ευρωπαϊκή προοπτική, με ισχυρή φωνή και πρωτοβουλίες στο κέντρο λήψης των αποφάσεων στις Βρυξέλλες».

Ο Δημήτρης Μάντζος ξεκαθάρισε πως από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «δεν κάνουμε αντιπολίτευση με στείρα ρητορική. Μακριά από εμάς αυτή η στείρα και μηδενιστική λογική. Εμείς θέλουμε να συνδράμουμε και να συμβάλλουμε ενεργητικά σε μία πολυεπίπεδη εξωτερική πολιτική. Και ως πατριωτική δύναμη, διατυπώνουμε προβληματισμό και ανησυχία για το κατά πόσον η Τουρκική Δημοκρατία -ιδίως με το ιστορικό υπόβαθρο- θα κάνει σεβαστές οποιεσδήποτε διατυπώσεις και ρήτρες από την αμερικανική πλευρά».

Καταλήγοντας, σε σχέση με τους εξοπλισμούς της χώρας μας, ο Δ. Μάντζος υπογράμμισε ότι «θα πρέπει να υπάρχει ένας μακροπρόθεσμος, πενταετής σχεδιασμός για τους εξοπλισμούς, όπως επιτάσσει ο νόμος που ισχύει από το 2021. Να μη μαθαίνουμε για τους εξοπλισμούς από τα αποκόμματα των εφημερίδων. Διότι, πριν τις γιορτές, είδαμε διαρροές για αλλαγή του αμυντικού δόγματος και του εξοπλιστικού μας προγράμματος. Καλό είναι στην επιτροπή εξοπλιστικών, μέσα στο προστατευμένο περιβάλλον της Βουλής, να υπάρχει ενημέρωση των πολιτικών δυνάμεων όπως ορίζει ο Νόμος».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική