Πολιτική

Μανωλάκος: Eρώτηση για την υπογειοποίηση του ΗΣΑΠ στην Πειραιά

Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωσή του αφενός θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, αφετέρου θα ευνοηθεί η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της λειτουργίας της πόλης σε μια περίοδο που ο Πειραιάς αναβαθμίζεται

Το θέμα της υπογειοποίησης των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Ν. Φάληρο στον Πειραιά φέρνει στη Βουλή ο Βουλευτής Α' Πειραιώς και Νήσων Νικόλαος Μανωλάκος με ερώτηση που κατέθεσε προς τους υπουργούς Ανάπτυξης και Υποδομών.

Πρόκειται για ένα έργο κρίσιμης σημασίας, καθώς με την ολοκλήρωσή του αφενός θα λυθεί το κυκλοφοριακό πρόβλημα του Πειραιά, αφετέρου θα ευνοηθεί η αναβάθμιση της ευρύτερης περιοχής και της λειτουργίας της πόλης σε μια περίοδο που ο Πειραιάς αναβαθμίζεται.

Ωστόσο, το έργο της υπογειοποίησης μετρά πάνω από δέκα χρόνια σε επίπεδο εξαγγελιών, με μια μελέτη που έχει ήδη εκπονηθεί οι περιβαλλοντικοί όροι της οποίας ωστόσο, ισχύουν έως το 2022, ενώ το μεγάλο «αγκάθι» υπήρξε τόσο η χρηματοδότησή του, όσο και η πολιτική απόφαση υλοποίησής του.  

Όπως αναφέρει στην ερώτησή του ο κ. Μανωλάκος, επικαλούμενος πληροφορίες, «εκτιμάται ότι το έργο θα κοστίσει περίπου 70-80 εκ. ευρώ, ενώ, με την υλοποίησή του θα μπορούσε να «απελευθερωθεί» μία μεγάλη περιοχή για αξιοποίηση στον αστικό ιστό του Πειραιά. 

Η υπογειοποίηση της γραμμής και η κατασκευή του σταθμού, εκτός της αναβάθμισης του σιδηροδρομικού τμήματος και της άρσης των ζητημάτων λειτουργικότητας, εξυπηρέτησης και αξιοπιστίας στην κίνηση του επιβατικού κοινού που υπάρχουν στο συγκεκριμένο τμήμα, θα δώσει τη δυνατότητα υλοποίησης μιας μείζονος ανάπλασης του περιβάλλοντος της περιοχής».

Μεταξύ άλλων με το έργο:

·         δημιουργείται εύκολη πρόσβαση στο αρχαιολογικό πάρκο που αναπτύσσεται πλησίον της υφιστάμενης σιδηροδρομικής γραμμής στην περιοχή του νέου σταθμού

·         αποφορτίζεται τόσο η κυκλοφοριακή κίνηση όσο και η επιβατική κίνηση του τερματικού σταθμού «ΠΕΙΡΑΙΑΣ» λόγω της λειτουργίας νέου σταθμού στο ύψος του εργοστασίου «ΚΕΡΑΝΗΣ».

·         δημιουργείται μία νέα πύλη εισόδου στο κέντρο της πόλης του Πειραιά και αποφορτίζει τον τερματικό σταθμό και

·         δίνεται η δυνατότητα κατάργησης της γέφυρας Κεράνη και αντικατάστασής της με υπόγεια διάβαση εντός του σταθμού, διαχωρίζοντας έτσι την κίνηση των πεζών από τα οχήματα. Η ενέργεια αυτή σε συνδυασμό με την «απελευθέρωση» του χώρου που καταλαμβάνει σήμερα η σιδηροδρομική γραμμή (περίπου 10 στρέμματα), δίνει τη δυνατότητα εφαρμογής ενός ευρύτερου σχεδιασμού Βιώσιμης Αστικής Κινητικότητας, πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς (Δήμος, Περιφέρεια), ώστε το τελικό αποτέλεσμα να εξυπηρετεί στο μέγιστο το δικαίωμα στην κινητικότητα με σεβασμό στο περιβάλλον, την πολιτιστική ζωή, τους κοινωνικούς-θεσμικούς και οικονομικούς παράγοντες.

Ρωτά δε την κυβέρνηση εάν προτίθεται «κατά την τελευταία αναθεώρηση του ΕΣΠΑ 2014 -2020, να συμπεριλάβει σε αυτήν, την υπογειοποίηση των γραμμών του ηλεκτρικού σιδηροδρόμου από το Ν. Φάληρο στον Πειραιά, δεδομένου μάλιστα ότι το έργο αυτό είναι ώριμο με εκπονημένη μελέτη, οι περιβαλλοντικοί όροι της οποίας ωστόσο, ισχύουν έως το 2022 και για το οποίο το μόνο που απομένει είναι να βρεθούν τα χρήματα για την κατασκευή του».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική