16 Οκτωβρίου 2019

Μαργαρίτης Σχοινάς: Η Ευρώπη περνά στη γενιά του Erasmus

Η τοποθέτηση του κ. Σχοινά έγινε στο πλαίσιο συζήτησης που οργάνωσε το βράδυ του Σαββάτου ο Ελληνικός Οργανισμός Πολιτικών Επιστημόνων με θέμα «Οι ευρωεκλογές σε μια Ευρώπη που αλλάζει». Πέραν του Μαργαρίτη Σχοινά, συμμετείχε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Μάρδας, ο ευρωβουλευτής της ΝΔ Γιώργος Κύρτσος και διακεκριμένοι καθηγητές.

Οι συμμετέχοντες, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, επέκριναν «τα ελλείμματα» και «τις ανισότητες» που παραμένουν στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, το «μαύρο κουτί» του Eurogroup, τις «χαμένες ευκαιρίες» που θα μπορούσαν να αποτρέψουν το Brexit και το «λάθος» να επικρατεί στις ευρωπαϊκές εκλογές η εθνική ατζέντα. 

Ωστόσο η γενική παραδοχή είναι ότι «η Ευρώπη είναι το καλύτερο μέρος του κόσμου για να ζει κανείς».

Σχοινάς: Η ΕΕ δικαιώθηκε από την ιστορία

Επικαλούμενος ρήση του Ομπάμα, ο Μαργαρίτης Σχοινάς είπε ότι «η ΕΕ είναι το σχέδιο που δικαιώθηκε από την ιστορία», καθώς απολαμβάνουμε ειρήνη τα τελευταία 63 χρόνια, ευημερία, με 8 φορές υψηλότερο επίπεδο ζωής, ενώ η ΕΕ αποτελεί παγκόσμιο παίκτη ήπιας ισχύος, προστατεύοντας τις μειονότητες, την αγορά εργασίας, τα δωρεάν συστήματα υγείας και εκπαίδευσης.

Με το βλέμμα στο μέλλον, εξέφρασε την πεποίθηση ότι «βρισκόμαστε σε ένα παράθυρο ευκαιρίας» και ότι υπάρχει «κονσένσους των 27 να πορευτούμε όλοι μαζί», για να αντιμετωπίσουμε «τα μεγάλα εργοτάξια»: Να διορθώσει η ΕΕ τις ατέλειες της ΟΝΕ- με πραγματική οικονομική διακυβέρνηση και γνήσια τραπεζική ένωση – να υπάρξει μια ευρωπαϊκή συνεκτική πολιτική του μεταναστευτικού, να ελέγχει τα ευρωπαϊκά σύνορα, να αλλάξει τους όρους του ευρωπαϊκού ασύλου, για να μην υφίστανται την πίεση μόνον οι χώρες της πρώτης γραμμής. Η ΕΕ πρέπει επίσης να καλύψει τον ζωτικό χώρο που αφήνουν οι εταίροι της στη Δύση στο εμπόριο, την ασφάλεια, τις διεθνείς σχέσεις.

Ο κ. Σχοινάς, ζήτησε «να αντισταθούμε σ΄ αυτούς που έχουν στην ατζέντα τους την καταστροφή της Ευρώπης και «προσπαθούν με την παραπληροφόρηση να κλονίσουν την πορεία προς τις εκλογές». Είναι οι ίδιοι, είπε, που επιχείρησαν να κλονίσουν την προεδρική εκλογή στις ΗΠΑ, που χρηματοδότησαν την καμπάνια του Brexit. «Η Ευρώπη πρέπει να αντεπιτεθεί».Πολιτική
Μενού
Responsive Menu Clicked Image