Πολιτική

Μαργαρίτης Σχοινάς: Περιγράφει τα τέσσερα «κλειδιά» για την ανάπτυξη – «Δεν είναι πυρηνική φυσική»

«Η Ευρώπη χρειάζεται μια επανάσταση δεξιοτήτων» τόνισε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την προώθησή του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε διαγωνιστική εκδήλωση καινοτομίας, το μεσημέρι, στο Κέντρο Ψηφιακού Μετασχηματισμού και Ψηφιακών Δεξιοτήτων της εταιρίας Cisco στη Θεσσαλονίκη.

Την εκδήλωση διοργάνωσαν ο φορέας του διεθνούς φεστιβαλ ψηφιακής καινοτομίας WMF (We Make Future), το Ελληνοϊταλικό Εμπορικό Επιμελητήριο και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, στις εγκαταστάσεις της Cisco.

Ο κ. Σχοινάς, με αφορμή την εκδήλωση, υπογράμμισε ότι η Θεσσαλονίκη, όπως και όλη η χώρα, επωφελείται από την παρουσία ερευνητικών και εκπαιδευτικών κέντρων, ευρωπαϊκών οργανισμών, καθώς και από τις επενδύσεις μεγάλων εταιριών τεχνολογίας και πρόσθεσε:

«Όλες αυτές οι ψηφίδες συνθέτουν το παζλ της καινοτόμου Ελλάδας, που πια προβάλλει ως πραγματικότητα, όχι ως στόχος» υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.

Ο κ. Σχοινάς επεσήμανε ότι «η ατζέντα των δεξιοτήτων και της ψηφιοποίησης βρίσκεται στην καρδιά των ευρωπαϊκών σχεδιασμών» και πρόσθεσε:

«Και για εμάς, στην ευρωπαϊκή ατζέντα, τα “κλειδιά” στο δρόμο προς την ανταγωνιστικότητα και την ανάπτυξη είναι δεδομένα. Δεν είναι…πυρηνική φυσική, είναι τέσσερα πολύ απλά πράγματα. Είναι η καινοτομία, είναι η ψηφιοποίηση, είναι το πράσινισμα της οικονομίας και της κοινωνίας και του επιχειρείν και είναι, τέλος, οι δεξιότητες».

Συγκεκριμένα, για τις δεξιότητες και ιδιαίτερα για τις ψηφιακές δεξιότητες, ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι σε όλη την Ευρώπη υπάρχει λιγότερο από όσο απαιτείται καταρτισμένο ανθρώπινο δυναμικό σε τομείς, όπως η υγεία, η ψηφιακή οικονομία, η αγροδιατροφη, κ.α., ενώ και γι’ αυτούς που ήδη απασχολούνται σε τέτοιους κλάδους είναι απαραίτητη η ανάγκη προσαρμογής τους στις τάσεις που η σύγχρονη τεχνολογία επιβάλλει στις επιχειρήσεις και στην αγορά εργασίας και συνέχισε:

«Μέσα από τις κοινοτικές πρωτοβουλίες, τις δράσεις μας, τις χρηματοδοτήσεις μας πρέπει να κηρύξουμε αυτή την επανάσταση δεξιοτήτων στην Ευρώπη, η οποία όμως πρέπει να έχει και ένα άλλο χαρακτηριστικό: Πρέπει να είναι συνεκτική και συμπεριληπτικη».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική