SelectedΠολιτική

Μαρινάκης: Δεν θεσμοθετήθηκε εξαήμερη εργασία, έγινε εξαγωγή fake news

Με αναφορά στο ταξίδι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ουάσιγκτον προκειμένου να συμμετάσχει στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει εκεί, ξεκίνησε ην σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας» είπε ξεκινώντας την ενημέρωση ο κ. Μαρινάκης τονίζοντας στη συνέχεια τα θέματα που θα βρεθούν στην ατζέντα της Συνόδου.

Σύμφωνα με αυτήν τα θέματα που θα συζητηθούν στη Σύνοδο είναι «η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος εξήγησε επίσης ότι σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, «η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό» όπως είπε χαρακτηριστικά, εξηγώντας πως ο πρωθυπουργός, έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Σύμφωνα με όσα είπε ο κ. Μαρινάκης, ο πρωθυπουργός την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Τέλος, το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε αναφορά στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, λέγοντας πως η χώρα μας έχει επιτελέσει σημαντική πρόοδο, κάτι που αναγνώρισε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. «Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο» είπε ο κ. Μαρινάκης.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έκανε λόγο και για την άνοδο που όπως είπε, σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. «Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα» είπε.

Κλείνοντας την εισαγωγική του τοποθέτηση ο κ. Μαρινάκης αναφέρθηκε στο θέμα των πυρκαγιών λέγοντας πως είναι περισσότερες από 140 οι φωτιές που έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα, με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

«Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα» είπε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος και συμπλήρωσε πως «Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες. Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000».

Και ο κ. Μαρινάκης συνέχισε λέγοντας πως «όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές. Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο».

Για τις εκλογές στη Γαλλία

Για τα αποτελέσματα στις γαλλικές εκλογές απαντώντας σε ερώτηση έκανε λόγο για «επισφαλείς» συγκρίσεις, αλλά επισήμανε ότι διαφαίνεται πόση σημασία έχει η πολιτική σταθερότητα τη χώρα μας. «Αν μπορεί να βγει ένα σίγουρο συμπέρασμα, είναι η πολύ μεγάλη αξία που έχει πολιτική σταθερότητα στη χώρα μας», είπε συγκεκριμένα.

«Τις δυνάμεις των άκρων τις αντιμετωπίζεις με τις πολιτικές σου και η ΝΔ επί των ημερών του Κυριάκου Μητσοτάκη έχει καταφέρει να δημιουργήσει έναν μεγάλο αριθμό δυνάμεων επί τη βάσει μιας προγραμματικής συμφωνίας, έχουμε καταφέρει να δώσουμε απαντήσεις στη ρητορική των άκρων μέσα από την πολιτική μας», είπε σε άλλο σημείο και τόνισε:

«Έχει πλάκα να βλέπεις κάποιους να πανηγυρίζουν για το αποτέλεσμα του κ. Μελανσόν όταν ξεχνούν τι έχει δηλώσει για τους ίδιους και για το κόμμα τους».

Μαρινάκης για εξαήμερη εργασία

Σε ερώτηση για την 6ημερη εργασία και τα σχόλια από τα ξένα ΜΜΕ είπε πως δεν ισχύει ότι θεσμοθετήθηκε 6ημερη εργασία, και έκανε λόγο για εξαγωγή fake news στο εξωτερικό. Τόνισε πως η Ελλάδα νομοθέτησε από τις πρώτες χώρες την 4ήμερη εργασία και είπε πως η ρύθμιση για την 6ημερη εργασία αφορά πολύ λίγες επιχειρήσεις συγκεκριμένου αντικειμένου.

Για τις πιθανές συναντήσεις με Ερντογάν και Μιτσόσκι

Απαντώνστας σε σχετικές ερωτήσεις δεν απέκλεισε συνάντηση του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ταγίπ Ερντογάν και με τον Χριστιάν Μιτσκόσκι στο περιθώριο της Συνόδου του ΝΑΤΟ, αν και διευκρίνισε πως δεν υπάρχει κάτι προγραμματισμένο. Είπε πάντως ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των πρόσφατων δηλώσεων από τα Σκόπια. «Η γειτονική μας χώρα δεν σέβεται ούτε την πρώτη σελίδα αυτής της συμφωνίας», είπε χαρακτηριστικά.

Η εισαγωγική τοποθέτηση Μαρινάκη στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών

Στην Ουάσιγκτον μεταβαίνει σήμερα ο Πρωθυπουργός για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ.

Η φετινή Σύνοδος έχει ιδιαίτερο συμβολισμό, λόγω της 75ης επετείου ίδρυσης της Συμμαχίας. Θα είναι, επίσης, η πρώτη φορά που η Σύνοδος Κορυφής θα διεξαχθεί με 32 Συμμάχους, μετά την ολοκλήρωση της διεύρυνσης της Συμμαχίας και της προσχώρησης της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Στην ατζέντα της Συνόδου θα βρεθούν η ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Συμμαχίας και η μεγαλύτερη συνεισφορά από Ευρωπαϊκά κράτη-μέλη του ΝΑΤΟ και τον Καναδά για την υλοποίηση των προβλεπόμενων στην δέσμευση για τις αμυντικές επενδύσεις, η επιβεβαίωση της στήριξης της Ουκρανίας, καθώς και η συνεργασία του ΝΑΤΟ με εταίρους όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση και η IndoPacific 4 – Αυστραλία, Ιαπωνία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα.

Σε ό,τι αφορά την δέσμευση για αμυντικές δαπάνες που θα φτάνουν τουλάχιστον το 2% του ΑΕΠ, η χώρα μας βρίσκεται στον πυρήνα των συμμάχων χωρών που υπερβαίνουν αυτό το ποσοστό.

O Πρωθυπουργός, μάλιστα έχει καταθέσει από κοινού με τον Πολωνό ομόλογό του πρόταση για μια ευρωπαϊκή ασπίδα αεράμυνας που θα χρηματοδοτηθεί με ευρωπαϊκούς πόρους και θα ενισχύσει τον ευρωπαϊκό πυλώνα του ΝΑΤΟ.

Την Τρίτη, 9 Ιουλίου, στις 12.15 το μεσημέρι (ώρα Αμερικής), ο Πρωθυπουργός είναι προσκεκλημένος του Council on Foreign Relations, όπου θα έχει δημόσια συζήτηση, με τον Daniel Speckhard, πρώην πρέσβη των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα.

Ο Πρωθυπουργός θα έχει ακόμα επαφές με μέλη του Κογκρέσου, ενώ το απόγευμα της Τρίτης θα συμμετάσχει στις επετειακές εκδηλώσεις για τα 75 χρόνια ίδρυσης της Συμμαχίας.

Την Τετάρτη, στις 11.30 (ώρα Αμερικής), λίγο πριν την έναρξη των εργασιών της Συνόδου Κορυφής, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα έχει δημόσια συζήτηση στο πλαίσιο του NATO Public Forum με την Νάντια Σάντλοου, πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ.

Το βράδυ της Τετάρτης ο Πρωθυπουργός θα παρακαθήσει στο γεύμα που παραθέτει προς τιμήν των ηγετών ο Πρόεδρος και η Πρώτη Κυρία των ΗΠΑ.

Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσιγκτον, ο Πρωθυπουργός μεταβαίνει στη Νέα Υόρκη, όπου την Παρασκευή, 12 Ιουλίου, στις 11.15 θα έχει συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Antonio Guterres.

Για την ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών και την ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών

Σημαντική πρόοδο στην ψηφιοποίηση των δημόσιων υπηρεσιών, αναγνώρισε στην Ελλάδα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεσή της για την Ψηφιακή Δεκαετία. Η χώρα μας κατέγραψε τη μεγαλύτερη βελτίωση στον τομέα αυτό κατά 16% την τελευταία τετραετία. Συνολικά μέσα σε δύο χρόνια η Ελλάδα έχει προσεγγίσει και σε πολλές περιπτώσεις ξεπεράσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Άνοδο σημείωσε η Ελλάδα και στην ανάπτυξη υποδομών συνδεσιμότητας οπτικών ινών στις εγκαταστάσεις. Αν και δεν έχουμε ακόμη προσεγγίσει τον Ευρωπαϊκό μέσο όρο, η χώρα μας σημείωσε αύξηση 10,56 ποσοστιαίων μονάδων. Πρόοδο επίσης κατέγραψε η Ελλάδα και στην κάλυψη του 5G που ανέρχεται στο 98% σημειώνοντας άνοδο 14,5%, ενώ ο ευρωπαϊκός μέσος όρος διαμορφώθηκε στο 89,3% καταγράφοντας αύξηση 9,8 ποσοστιαίων μονάδων.

Τα στοιχεία για το Gov.gr

Σήμερα το Gov.gr αριθμεί 1.820 υπηρεσίες σε 11 διαφορετικές κατηγορίες, από 503 που είχε στην έναρξή του, τον Μάρτιο του 2020. Συνολικά σήμερα έχουν χρησιμοποιήσει την Ενιαία Εθνική Πύλη της Δημόσιας Διοίκησης, 8.5 εκατομμύρια πολίτες για να εκδώσουν κάποιο έγγραφο ή να ολοκληρώσουν κάποια ψηφιακή υπηρεσία.

Συνολικά μέχρι σήμερα έχουν εκδοθεί σχεδόν 290 εκατομμύρια έγγραφα μέσω του gov.gr. Επιπλέον στο gov.gr Wallet έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα 9 συνολικά έγγραφα. Πάνω από 3.8 εκατομμύρια πολίτες έχουν εγκαταστήσει στο κινητό τους το ψηφιακό τους πορτοφόλι.

Επιπλέον, υπενθυμίζεται ότι το mAiGov, είναι η πρώτη εφαρμογή Τεχνητής Νοημοσύνης στη δημόσια Διοίκηση και έχει δεχτεί σχεδόν 1 εκατ. ερωτήματα έως σήμερα.

Για τις φωτιές στη χώρα

Περισσότερες από 140 πυρκαγιές έχει αντιμετωπίσει το τελευταίο τριήμερο το Πυροσβεστικό Σώμα με δεκάδες από αυτές να απαιτούν μεγάλη προσπάθεια από ισχυρές επίγειες δυνάμεις αλλά και εναέρια μέσα, προκειμένου να τεθούν υπό έλεγχο, πριν πάρουν απειλητικές διαστάσεις.

Ιδιαίτερα δύσκολη ημέρα ήταν η Παρασκευή εξαιτίας της πολύ έντονης κεραυνικής δραστηριότητας και των ξηρών καταιγίδων, που είχαν ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν μέσα σε ελάχιστες ώρες πολλές επικίνδυνες φωτιές, όπως αυτές του Διονύσου, του Μαραθώνα, των Βιλίων και του Σουνίου. Όλες αντιμετωπίστηκαν άμεσα.

Οι δυνάμεις Πολιτικής Προστασίας έδωσαν σκληρή μάχη με τις φλόγες και το Σάββατο, στις μεγάλες πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν σε Λέσβο και Φιλιππιάδα, ωστόσο κατάφεραν να τις οριοθετήσουν μέσα σε μόλις 3 ώρες.

Πολύτιμος σύμμαχος των πυροσβεστών είναι οι συμπολίτες μας που φέτος έχουν καθαρίσει τις περιουσίες τους. Τις 8 ημέρες παράτασης της λειτουργίας της πλατφόρμας, 88.000 ιδιοκτήτες έχουν δηλώσει ότι έχουν καθαρίσει τα οικόπεδά τους, ενώ συνολικά οι δηλώσεις καθαρισμού έχουν ξεπεράσει τις 587.000.

Όλοι έχουμε καταλάβει ότι πλέον η χώρα μας, όπως και όλος ο πλανήτης δοκιμάζεται από ραγδαίες κλιματικές αλλαγές που προκαλούν πρωτόγνωρες φυσικές καταστροφές.

Χαρακτηριστικό είναι ότι τον Ιούνιο εκδηλώθηκαν 1281 πυρκαγιές, υπερδιπλάσιες από τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι που είχαν ανέλθει σε 533. Ο φετινός Ιούνιος είναι ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, ενώ ανάλογες είναι οι επιστημονικές προγνώσεις και για τον Ιούλιο σε παγκόσμιο επίπεδο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected