«Ανοίγει σήμερα η πλατφόρμα υποβολής αιτήσεων για το πρόγραμμα ‘Τουρισμός για Όλους‘», είπε στη συνέχει αναφέροντας ότι το πρόγραμμα «στοχεύει στη στήριξη των πολιτών και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων με παράλληλη ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού προσφέροντας περισσότερες ευκαιρίες για προσιτές διακοπές σε όλη τη χώρα». Συμπλήρωσε ότι προκειμένου να ενισχυθεί ο ορεινός και χειμερινός τουρισμός «θα υπάρχει αυξημένη επιδότηση για το διάστημα από την ημερομηνία εκδόσεως των ψηφιακών καρτών έως και 30/4/2025 καθώς και από 1/10/2025 έως 31/12/2025. Επίσης, προβλέπονται αυξημένα ποσά για ευάλωτες ομάδες πληθυσμού, όπως συνταξιούχοι, τρίτεκνοι και πολύτεκνοι, μονογονεϊκές οικογένειες, άτομα με αναπηρία και γονείς τέκνων με αναπηρία».
Ανέφερε ακόμη ότι «αυξάνεται κατά 50% η ημερήσια αποζημίωση, για τα ‘Ατομα με Αναπηρία που διαμένουν σε Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης και κατά 44% η ημερήσια αποζημίωση για τα άτομα με βαριά αναπηρία που διαμένουν σε Οικοτροφεία, με κοινή απόφαση της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη, του υπουργού Υγείας ‘Αδωνι Γεωργιάδη και του υφυπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνου Πετραλιά.
Συγκεκριμένα, αυξήθηκε κατά 50%, για πρώτη φορά μετά το 2014, το ημερήσιο τροφείο από 40 ευρώ, στα 60 ευρώ. Η αύξηση αυτή, αντιστοιχεί, σε επιπλέον 600 ευρώ ανά μήνα για κάθε ωφελούμενο. Μετά την αύξηση, η Στέγη Υποστηριζόμενης Διαβίωσης, η οποία λάμβανε μηνιαία τροφείο ύψους 1.200 ευρώ ανά ωφελούμενο, θα λαμβάνει μηνιαίο τροφείο ύψους 1.800 ευρώ ανά ωφελούμενο.
Επιπλέον, αυξάνεται, μετά από 17 χρόνια, στα 50 ευρώ από 34,63 ευρώ το τροφείο για τους διαμένοντες σε οικοτροφεία. Η σχετική αύξηση αντιστοιχεί σε 461 ευρώ το μήνα. Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο του 2024 δόθηκε, για πρώτη φορά, η δυνατότητα στα άτομα με βαριά αναπηρία που διαμένουν σε οικοτροφεία να αποζημιώνονται για την εγγραφή τους σε Κέντρα Διημέρευσης και Ημερήσιας Φροντίδας, κατοχυρώνοντας έτσι το θεμελιώδες δικαίωμά τους σε ίση μεταχείριση και πρόσβαση σε υπηρεσίες που συνδράμουν στην κοινωνική τους ένταξη».
Περνώντας στο επόμενο θέμα της ενημέρωσης ο κ. Μαρινάκης επεσήμανε ότι είναι σημαντική η αύξηση που καταγράφεται στις επικυρώσεις και τις εισπράξεις κομίστρου στα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς, στην Αττική και στη Θεσσαλονίκη. «Όσον αφορά την Αττική, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΑΣΑ, τον Ιανουάριο του 2025 οι επικυρώσεις στο σύνολο των συγκοινωνιακών φορέων ανήλθαν σε περίπου 25,4 εκατομμύρια έναντι σχεδόν 23 εκατομμύρια τον ίδιο μήνα το 2024 (αύξηση 10,48%) και 21.802.866 το 2023 (αύξηση 16,36%) αντίστοιχα. Ως εκ τούτου, το σύνολο των εισπράξεων ανήλθε τον Ιανουάριο του 2025 στα 16,3 εκατομμύρια ευρώ, έναντι 14 εκατ. ευρώ, τον Ιανουάριο 2024. Αυτό επιτεύχθηκε, κατόπιν σειράς πρωτοβουλιών, όπως η εφαρμογή του συστήματος ανέπαφων πληρωμών, η αναπροσαρμογή των δρομολογίων του Μετρό που αύξησε τη χωρητικότητα, η αύξηση των περιαστικών δρομολογίων, η προσθήκη 405 συνολικά́ νέων οχημάτων στον στόλο των λεωφορείων, η αύξηση των ελέγχων, αλλά́ και η εν γένει άνοδος της επιβατικής κίνησης.
Στη Θεσσαλονίκη, με βάση τα στοιχεία του ΟΣΕΘ, τον Ιανουάριο του 2025, η ποσοστιαία αύξηση έναντι του αντίστοιχου πρώτου μήνα του 2024, άγγιξε το 39%, με την αύξηση στις επικυρώσεις στις γραμμές του ΟΑΣΘ να φτάνει το 40%, ενώ η αντίστοιχη αύξηση των επικυρώσεων στις γραμμές που εκτελεί το ΚΤΕΛ στο 38%».
Ο κ. Μαρινάκης ενημέρωσε ακολούθως ότι «σε συνεργασία της υπουργού Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφίας Ζαχαράκη και του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Νίκου Παπαθανάση, εντάσσεται στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας το έργο “Δημιουργία παιδαγωγικού πλαισίου, ψυχομετρικού εργαλείου και ψυχοεκπαιδευτικές παρεμβάσεις σε βρεφικούς, βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς που προάγουν την ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας 3 μηνών έως και 4 ετών”, συνολικού προϋπολογισμού 7.957.341 ευρώ».
Είπε ότι στόχος του έργου «είναι η αναβάθμιση των υπηρεσιών προσχολικής αγωγής και φροντίδας, έτσι ώστε να υποστηριχθεί η πολύπλευρη ανάπτυξη των παιδιών ηλικίας έως 4 ετών, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για την Ευρωπαϊκή Εγγύηση για το Παιδί» και αναφέρθηκε αναλυτικά στα στάδια του έργου και το τι περιλαμβάνουν.
Ολοκληρώνοντας την εισαγωγική τοποθέτησή του, ανέφερε ότι την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου στις 11:00 θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό το Υπουργικό Συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου.
Αναλυτικά κατά την εισαγωγική τοποθέτησή του στην ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: