18 Σεπτεμβρίου 2020

MarketWatch: Η ανάπτυξη της Ελλάδας έκανε τη Γερμανία… να ντρέπεται!

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Μπορεί να χρειάστηκαν έξι χρόνια για να βγει η Ελλάδα από την ύφεση, ωστόσο, σύμφωνα με την οικονομική, αμερικανική ιστοσελίδα, MarketWatch, το έκανε με…  στυλ και έκανε τη Γερμανία να νιώσει ντροπή!

Σε δημοσίευμά του το MarketWatch αναφέρεται στα στοιχεία της Eurostat σύμφωνα με τα οποία, η Ελλάδα βγήκε από τη χειρότερη ύφεση των τελευταίων 50 ετών και σε ετήσια βάση το ελληνικό ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 1,7%, ενώ σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο του έτους η αύξηση φτάνει το 0,7%.

Όπως αναφέρει, η ελληνική οικονομία σημειώνει την καλύτερη επίδοση για το τρίμηνο Ιουλίου-Σεπτεμβρίου από όλες τις χώρες της Ευρωζώνης, ενώ κατάφερε, μάλιστα, να επεκταθεί ταχύτερα κι από την ισχυρή Γερμανία.

Το MarketWatch μεταδίδει ότι «ψυχολογικά», πρόκειται για σημαντικές εξελίξεις, προσθέτοντας πως οι αισιόδοξοι θα το δουν αυτό ως σημείο καμπής στην ελληνική οικονομία και θα πουν ότι τώρα υπάρχει «φως» στην άκρη του τούνελ.

Τα παραπάνω δήλωσε στην ιστοσελίδα ο διευθυντής στη Spiro Sovereign Strategy, τονίζοντας ότι η κυβέρνηση μπορεί να το χρησιμοποιήσει αυτό για να δείξει ότι οι μεταρρυθμίσεις απέδωσαν και να προσπαθήσει να διαπραγματευθεί μια καθαρή έξοδο από το πρόγραμμα διάσωσης.

Ωστόσο, σύμφωνα με το MarketWatch, ο Έλληνας πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς δεν είναι ο μόνος που θα χρησιμοποιήσει τα στοιχεία  της Eurostat, ως απόδειξη ότι η οικονομική «δίαιτα» της χώρας στέφθηκε με επιτυχία.

«Η Γερμανία, υπέρμαχος των δημοσιονομικών μεταρρυθμίσεων και της λιτότητας, είναι επίσης πιθανό να υποστηρίξει ότι οι ελληνικές προσπάθειες δεν ήταν μάταιες», αναφέρεται στο δημοσίευμα και προστίθεται ότι θα χρησιμοποιήσει την Ελλάδα ως παράδειγμα και απόδειξη ότι οι σκληρές οικονομικές μεταρρυθμίσεις και η δημοσιονομική πειθαρχία, αποδίδουν.

Πάντως, σύμφωνα με το MarketWatch, αυτό κάνει ακόμη λιγότερο πιθανό το ενδεχόμενο η Γερμανία να υποστηρίξει οποιαδήποτε μεγάλης κλίμακας δημοσιονομική τόνωση.

Τέλος, τονίζει ότι έπειτα από έξι χρόνια οικονομικής κρίσης, δύο προγράμματα διάσωσης και την επιβολή αντιλαϊκών μέτρων, «η Ελλάδα δεν έχει βγει ακόμη από το δάσος», καθώς η ανεργία είναι κολλημένη στο 25% και τα αντίστοιχα ποσοστά μεταξύ των νέων είναι σε ακόμη χειρότερο επίπεδο.Οικονομία