Πολιτική

Μάτι: Ζωή Κωνσταντοπούλου και κάτοικοι καταθέτουν αναφορά στον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου

Υπομνηματική αναφορά προς τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το έγκλημα στο Μάτι θα καταθέσει σήμερα στις 12 το μεσημέρι η Ζωή Κωνσταντοπούλου μαζί με κατοίκους, που έζησαν την τραγωδία της 23ης Ιουλίου 2018 στη Ραφήνα, το Κόκκινο Λιμανάκι και τις άλλες πληγείσες περιοχές ως μια ακόμα προσπάθεια να μετατραπούν τα αδικήματα από πλημμέλημα σε κακούργημα.

Σύμφωνα με δήλωση της πρώην Προέδρου της Βουλής, «τα στοιχεία της υπόθεσης βοούν ότι τελέσθηκε κακούργημα, αλλά και ότι έγιναν επισταμένες προσπάθειες συγκάλυψής του».

Η κυρία Κωνσταντοπούλου σημειώνει πως αν και αρκετοί αρμόδιοι δικαστικοί λειτουργοί έχουν διαγνώσει την διάπραξη κακουργημάτων «οι ενέργειες για τη διερεύνηση προσκρούουν σε ένα τείχος προστασίας των υπαιτίων. Ο Ανακριτής της υποθέσεως προσπάθησε κατ’ επανάληψη να επεκτείνει τη δίωξη σε βαθμό κακουργήματος, προσκρούοντας στην άρνηση των Εισαγγελέων. Αλλά και όταν, πριν 3 μήνες, το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Αθηνών, αποφάσισε τη συνέχιση της Ανάκρισης για κακούργημα, πριν στεγνώσει το μελάνι του βουλεύματος, έγινε έφεση του Εισαγγελέα και βγήκε νέο βούλευμα, του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, που ακύρωνε την περαιτέρω ανάκριση για κακούργημα, με το σκεπτικό ότι το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών δεν είχε αυτή την εξουσία».

«Η πρωτοφανής δυστοκία και τα επαναλαμβανόμενα προσκόμματα διερεύνησης του κακουργήματος παραπέμπουν σε ενεργούς μηχανισμούς συγκάλυψης του εγκλήματος, την ώρα που οι ψυχές των αδικοχαμένων, με βασανιστικό θάνατο, συνανθρώπων μας, οι συγγενείς τους, οι τραυματίες και εγκαυματίες, αλλά και ολόκληρη η κοινότητα που βίωσε και βιώνει τραυματικά την τραγωδία περιμένουν δικαίωση και τιμωρία για το έγκλημα στην πραγματική του διάσταση» αναφέρει η ίδια και επισημαίνει πως η κατάθεση υπομνηματικής αναφοράς «έχει ως στόχο να θέσει ευθέως το ζήτημα της διερεύνησης του κακουργήματος, που δεν επιτρέπεται, ούτε ηθικά ούτε νομικά, να θαφτεί με δικονομικά προσχήματα, όπως αυτά που χρησιμοποίησε το Συμβούλιο Εφετών Αθηνών, στο πρόσφατο βούλευμά του (29/6/2022). Η ενέργεια αυτή θα ακολουθηθεί και από την συλλογή και ανάδειξη των στοιχείων που αποδεικνύουν το κακούργημα και την υποβολή συμπληρωματικής μήνυσης».

Παράλληλα οι κάτοικοι του Ματιού, σε ανακοίνωση τους στην Ομάδα Act4Mati σημειώνουν μεταξύ άλλων «θα καταθέσουμε με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου υπομνηματική αναφορά στον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου για το κακούργημα της Έκθεσης κατά συρροή που διαπράχθηκε στο Μάτι. Το κακούργημα που ενώ στοιχειοθετείται πλήρως, παραμένει επισήμως αδιερεύνητο και αδίκαστο. Απευθυνθήκαμε στη Ζωή Κωνσταντοπούλου όταν βγήκε το τελευταίο βούλευμα, που για άλλη μια φορά εμποδίζει την ανακριτική διερεύνηση του κακουργήματος».