SelectedΟικονομία

«Μεγάλο παζάρι» ανάμεσα σε Χαρδούβελη-δανειστές στις Βρυξέλλες

ImageHandler.ashx?m=AnchoredFit&f=Ly8xMC Σε διασταυρούμενα πυρά θα βρεθεί απόψε ο υπουργός Οικονομικών Γκίκας Χαρδούβελης, που μεταβαίνει στις Βρυξέλλες για να μετάσχει στο πιο κρίσιμο (πριν το τελευταίο και καθοριστικό της χρονιάς) Γιούρογκρουπ. Οι ευρωπαίοι ομόλογοί του «τα θέλουν όλα και τα θέλουν αμέσως», ενώ πιέζουν με κάθε τρόπο την Αθήνα να δεχτεί το συντομότερο τις θέσεις τους.

Λίγο πριν το «καμπανάκι» πριν την τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, το παζάρι των διεκδικήσεων  έχει πάρει «φωτιά», με τους ευρωπαίους να πιέζουν ασφυκτικά την Αθήνα να αναλάβει δεσμεύσεις για την επόμενη μέρα του Μνημονίου. Λίγες ώρες πριν το Γιούρογκρουπ ξέσπασε ένας ορυμαγδός δηλώσεων και ζυμώσεων από ευρωπαίους αξιωματούχους, προϊδεάζοντας για το τι θα επακολουθήσει απόψε και μέχρι τις τελικές αποφάσεις του Δεκεμβρίου.

Στο Γιούρογκρουπ σήμερα θα συζητηθεί το θέμα της εποπτείας και των εγγυήσεων που θέλουν οι δανειστές. Ο κύριος Χαρδούβελης θα κληθεί να δώσει εξηγήσεις στο «μπλοκ» των «σκληρών» της ΕΕ για την αναβλητική –όπως θεωρούν- στάση που τηρεί η κυβέρνηση.

Ενώ το μεσημέρι χθες μετά τη συνάντηση στο Μαξίμου ο κ.Χαρδούβελης έλεγε πως οι δανειστές γνωρίζουν τις ελληνικές θέσεις και την ερχόμενη εβδομάδα θα επιστρέψουν οι ελεγκτές, το απόγευμα συνεργάτες του προέδρου της Κομισιόν κ.Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστελναν μήνυμα στην Αθήνα πως όσο πιο γρήγορα ξεκαθαρίσει πλήρως τις θέσεις της για το πώς θέλει να κλείσουν τα εκκρεμή ζητήματα της διαπραγμάτευσης, τόσο ταχύτερα θα επιστρέψει η Τρόικα, θα ολοκληρωθεί συντομότερα ο έλεγχος και η Ελλάδα θα πετύχει μια ευνοϊκή μορφή επιτήρησης για το 2015.

Λίγο αργότερα, με δηλώσεις του στο Reuters ο κύριος Χαρδούβελης περιέγραφε την «σχέση» που θέλει να διατηρήσει η Αθήνα με τους δανειστές, από 1ης Ιανουαρίου και μετά: περιέγραψε μία χαλαρή παρακολούθηση για ένα χρόνο, με 10-15 κρίσιμες μεταρρυθμίσεις που η κυβέρνηση θέλει να τις αναβάλλει για να τις εφαρμόσει το 2015 με τον δικό της τρόπο, με δικό της σχέδιο και χωρίς να έχει την Τρόικα στα πόδια της.

Για να κάμψει τις αντιστάσεις Γερμανών, Ολλανδών, Αυστριακών και Φιλανδών, ο κ.Χαρδούβελης ξεκαθάρισε πως δέχεται να διατηρήσει ενεργό ρόλο το ΔΝΤ. Δεν αρκούνται όμως σε αυτό οι Ευρωπαίοι. Δεν αφήνουν στην ευχέρεια της Αθήνας τα ζωτικής σημασίας θέματα που θέλει να αποφύγει φέτος η κυβέρνησης (Ασφαλιστικό, Εργασιακά, απολύσεις στο δημόσιο) και θέλουν να ακούσουν από τώρα δεσμεύσεις για τι θα κάνει το 2015 για αυτά. Ανησυχούν για το ενδεχόμενο εκλογών, πριν ή μετά την εκλογή Προέδρου Δημοκρατίας και θέλουν να διατηρήσουν τον έλεγχο μέχρι τα τέλη του 2015 ή σχεδόν τις αρχές του 2016.

Τη «ζημιά» παρολίγον να κάνει στη διαπραγμάτευση ο πρόεδρος του Γιούρογκρουπ κύριος Ντάιζελμλπουμ που με το επίμαχο έγγραφό του προς το κοινοβούλιο της χώρας του όχι μόνο προκάλεσε σύγχυση για την πορεία της συζήτησης εποπτείας της χώρας, αλλά πιέζει τη χώρα μας θυμίζοντάς πως οι αποφάσεις θα εξαρτηθούν από την ανάγκη της Ελλάδας να έχει πρόσβαση στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Στο ίδιο μήκος κύματος, άλλοι ευρωπαίοι αξιωματούχοι προκαλούσαν πάλι αναταραχή γύρω από το ελληνικό ζήτημα, προβάλλοντας για άλλη μια φορά (με δηλώσεις τους αργά το βράδυ χθες στο Reuters) ότι «το ξανασκέπτονται» για το αν θα κάνουν πράξη τις δεσμεύσεις που πήραν το 2012 για τα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους. Εκ των πραγμάτων οι αποφάσεις για το χρέος φαίνεται πως πάνε πιο πίσω και θα ληφθούν στο τέλος ενώ, μέσα σε όλα, έρχονται και πληροφορίες από τις Βρυξέλες για αξιοποίηση μέρους μόνο του αποθεματικού των 11,5 δισ. ευρώ του ΤΧΣ για τις ανάγκες της χώρας.

Σαν απάντηση σε όλα αυτά, η διαπραγματευτική γραμμή της Αθήνας ξεκινά από την αντίσταση στις επώδυνες μεταρρυθμίσεις που ζητούν δανειστές, περνάει στην αξιοποίηση των 11,5 δισ. ευρώ του Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για τη χρηματοδότηση της προληπτικής γραμμής στήριξης και φτάνει ακόμα και δημόσιες αναφορές για …«κούρεμα» του ελληνικού χρέους, όπως του αντιπροέδρου της κυβέρνησης κ.Ευάγγελου Βενιζέλου που μετά τη χθεσινή σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου έκανε λόγο σε δηλώσεις του για «παραμετρικές βελτιώσεις» που θα οδηγήσουν σε «κούρεμα».

Όσο πλησιάζει πάντως η ημέρα των αποφάσεων, πολλά από όσα ακούγονται ήδη ή θα ακουστούν στη συνέχεια, θα μείνουν στην άκρη και τα δύο μέρη εκτιμούν πως οι αποφάσεις θα ληφθούν από κοινού με βάση τις προτάσεις που θα θεωρηθούν πιο ρεαλιστικές –και ανάλογα με το πόση πίεση θα έχει μπορέσει να αντέξει ως τότε η Αθήνα.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected