Πολιτική

Μενέντεζ: Η Ελλάδα δεν προκαλεί την Τουρκία, ελπίζω η Άγκυρα να αλλάξει στάση

«Συνεχίζω να είμαι κατά της πώλησης των F-16. Η Τουρκία δεν έχει κάνει αρκετά για να ανταμειφθεί κατ’ αυτόν τον τρόπο», δήλωσε ο Αμερικανός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, μιλώντας στην ΕΡΤ και στέλνοντας το μήνυμα στην κυβέρνηση Ερντογάν πως πρέπει να σταματήσει την πολεμική της συμπεριφορά προς την Ελλάδα. Διευκρίνισε παράλληλα πως το Κογκρέσο δεν έδωσε το πράσινο φως για την αναβάθμιση των πυραυλικών συστημάτων των τουρκικών F-16 αλλά για τα διαλειτουργικά μέσα επικοινωνίας τους.

Ερωτηθείς για τις προοπτικές των ελληνοτουρκικών σχέσεων μετά τις εκλογές στην Ελλάδα και την Τουρκία, ο κ. Μενέντεζ απάντησε πως «αυτό θα εξαρτηθεί από τα αποτελέσματα των εκλογών» προσθέτοντας πως ανέκαθεν έβλεπε ότι η ελληνική κυβέρνηση ήθελε να ζήσει ειρηνικά με την Τουρκία και πως δεν «είναι αυτή που παραβιάζει τον τουρκικό εναέριο χώρο, δεν είναι αυτή που εισβάλλει στα χωρικά ύδατα της Τουρκίας, δεν εκφράζεται με πολεμικό ύφος «Θα έρθουμε μια νύχτα»».

Δείτε βίντεο από τις δηλώσεις του


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-cs2nk4yrv15t)

«Συνεπώς, υποθέτω πως η Ελλάδα, ανεξάρτητα με το ποιος θα εκλεγεί… Το γνωρίζω τουλάχιστον για τον νυν Πρωθυπουργό, είχε μια θετική στάση. Τη θαυμάζουν στις ΗΠΑ γιατί δεν κρατά πολεμική στάση. Δεν ισχύει αυτό στην Τουρκία του Ερντογάν. Θα δούμε ποιος θα εκλεγεί στην Τουρκία. Ελπίζω, όμως, η στάση να αλλάξει, ώστε οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ να είναι αληθινοί σύμμαχοι του ΝΑΤΟ, να ανταποκριθούν όχι μόνο στις ευθύνες περί ασφάλειας αλλά και στις αρχές και τις αξίες που ζητά το ΝΑΤΟ και να ζήσουν ειρηνικά στην περιοχή. Αυτό θα οδηγήσει μόνο σε μεγαλύτερη ευημερία και πλούτο», τονίζει ο κ. Μενέντεζ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική