Διεθνή

Μεντβέντεφ: Η Ρωσία θα επιβάλει ασύμμετρα αντίποινα αν επιβληθούν νέες κυρώσεις

007E7AB1CF965F742F5B43A0D88A81F3.jpg«Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα», προειδοποίησε ο πρωθυπουργός της Ρωσίας.

Σαφή προειδοποίηση προς τη Δύση πως η απάντηση της Μόσχας σε τυχόν νέες κυρώσεις σε βάρος της θα είναι «ασύμμετρη», και πιθανόν θα έχει ως στόχο τις πτήσεις στον εναέριο χώρο της, απηύθυνε ο ρώσος πρωθυπουργός Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

«Αν υπάρξουν κυρώσεις που αφορούν τον ενεργειακό τομέα ή περαιτέρω περιορισμοί στον οικονομικό τομέα της Ρωσίας, θα πρέπει να απαντήσουμε ασύμμετρα», τόνισε ο κ. Μεντβέντεφ, σε συνέντευξή του στη ρωσική εφημερίδα Vedomosti.

Προειδοποίησε τη Δύση να μην επιμείνει «στον πειρασμό της χρήσης βίας στις διεθνείς σχέσεις».

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει ήδη εγκρίνει στην επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων εναντίον της Ρωσίας, οι οποίες θα τεθούν σήμερα Δευτέρα σε εφαρμογή, αλλά ενδεχομένως θα ανασταλούν ώστε να επιτραπεί στη Μόσχα να δείξει ότι κινείται προς την επίλυση της κρίσης στην Ουκρανία.

Οι ως τώρα συγκρούσεις έχουν στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.000 ανθρώπους κι έχει προκαλέσει τη χειρότερη κρίση στις σχέσεις Ρωσίας-Δύσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο.

Την Παρασκευή συμφωνήθηκε εκεχειρία μεταξύ της Ουκρανίας, των φιλορώσων αυτονομιστών, της Ρωσίας και του ΟΑΣΕ, αλλά η ισχύς της έχει ήδη δοκιμαστεί από αιματηρές συγκρούσεις στην ανατολική Ουκρανία.

Ο κ. Μεντβέντεφ είπε ότι μαίνεται η κρίση και ότι όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα πρέπει να υιοθετήσουν τις προτάσεις του ειρηνευτικού σχεδίου που παρουσίασε ο πρόεδρος Πούτιν, το οποίο θα άφηνε τον έλεγχο μεγάλων τμημάτων της ανατολικής Ουκρανίας στους φιλορώσους αυτονομιστές.

«Δυστυχώς, η ουκρανική κρίση συνεχίζεται με αμείωτη ένταση, κάτι που είναι μία φρικτή τραγωδία. Καλώς εχόντων θα επιλυθεί, με την προϋπόθεση οι ουκρανοί ηγέτες να επιδείξουν καλή θέληση και να υιοθετήσουν τις προτάσεις που παρουσίασε η Ρωσία», σημείωσε ο κ. Μεντβέντεφ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Διεθνή