Πολιτική

Μεταναστευτικό: «Κοινή θέση Μητσοτάκη – Κουρτς κατά της παράνομης μετανάστευσης» λέει η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση

Την αποφασιστικότητά τους για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης επανέλαβαν Κουρτς και Μητσοτάκης, σύμφωνα με άρθρο που δημοσίευσε στη σελίδα της η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση

«Κουρτς και Μητσοτάκης: Κοινό μήνυμα κατά της παράνομης μετανάστευσης», τιτλοφορεί η δημόσια Αυστριακή Ραδιοτηλεόραση (ORF) δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της, στο οποίο αναφέρεται ότι «ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς επανέλαβαν την αποφασιστικότητά τους για καταπολέμηση της παράνομης μετανάστευσης» και το οποίο μεταδίδουν και άλλα αυστριακά ΜΜΕ.

«Η Ελλάδα ως χώρα στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ και η Αυστρία ως χώρα προορισμού, θα συνεχίσουν το έργο τους για να επιτύχουν μια κοινή και αποτελεσματική ευρωπαϊκή πολιτική σε αυτά τα θέματα», ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης σε κοινή ανακοίνωση τους, σύμφωνα με το δημοσίευμα.

«Στόχος είναι να σταλεί ένα σαφές σήμα μίας περιοριστικής μεταναστευτικής πολιτικής σε όλους τους δυνητικά παράνομους μετανάστες, να καταστραφεί το επιχειρηματικό μοντέλο των διακινητών και να σταματήσει ο πνιγμός προσφύγων στη Μεσόγειο και να αποτραπεί ο πνιγμός προσφύγων στη Μεσόγειο, δήλωσε ο κ. Κούρτς», σημειώνεται στο δημοσίευμα.

Αναφέρεται επίσης ότι «ο Αυστριακός καγκελάριος προειδοποίησε εκ νέου να μην γίνει αποδεκτός ένας εκβιασμός από την Τουρκία, η οποία, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα, απειλεί επανειλημμένα να ανοίξει τα σύνορα για τους πρόσφυγες με κατεύθυνση την Κεντρική Ευρώπη».

«Αφορμή για την ανακοίνωση των δύο αρχηγών κυβερνήσεων ήταν το γεγονός ότι πριν από πέντε χρόνια η Ευρώπη κατευθυνόταν στο αποκορύφωμα μιας προσφυγικής κρίσης», προστίθεται.

Ταυτόχρονα, επισημαίνεται ότι «ο κ. Κουρτς βρέθηκε επίσης στο πλευρό της Αθήνας στην ελληνοτουρκική διένεξη ως προς τα δικαιώματα έρευνας για φυσικό αέριο στην Ανατολική Μεσόγειο και όπως δήλωσε ο ίδιος, οι τουρκικές φιλοδοξίες αποτελούν σαφή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να λάβει σαφή θέση υπέρ της Ελλάδας».

Υπενθυμίζεται, ότι σε συνέντευξη του την περασμένη Παρασκευή στην εφημερίδα Kurier, ο Αυστριακός καγκελάριος είχε καταγγείλει ως “απολύτως ανεπίτρεπτα” την χρησιμοποίηση από την Τουρκία των μεταναστών ως όπλο κατά της Ευρώπης και την παραβίαση από μέρους της, του διεθνούς δικαίου απέναντι στην Ελλάδα με γεωτρήσεις σε ελληνικό έδαφος.

Ταυτόχρονα, ο ίδιος προειδοποιούσε ότι “εάν τα δεχόμαστε όλα, εάν δεν είμαστε αλληλέγγυοι με την Ελλάδα, τότε αυτό θα επιτρέψει σε κάποιον σαν τον Ερντογάν να συνεχίζει, και να υπερβαίνει διαρκώς τα όρια, και κάτι τέτοιο είναι σε μεσοπρόθεσμη βάση επικίνδυνο”.

Σε σχέση με τα μελλοντικά προσφυγικά ρεύματα, ο Αυστριακός καγκελάριος παρατηρούσε ότι “ο Έλληνας πρωθυπουργός κάνει εξαιρετική δουλειά, οι Έλληνες προστατεύουν τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προστατεύουν και τα δικά μας σύνορα, και η Αυστρία διαθέτει αστυνομικούς και αξιωματικούς της ομάδας Cobra για την υποστήριξη της Ελλάδας”.

“Αλλά, από την άλλη πλευρά υπάρχει ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν, ο οποίος χρησιμοποιεί τους πρόσφυγες ως όπλο και προτρέπει μετανάστες να κατευθυνθούν προς την Ευρώπη για να μας ασκήσει πίεση”, είχε προσθέσει ο καγκελάριος Σεμπάστιαν Κουρτς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική