24 Μαΐου 2020

Μεταναστευτικό: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί» για τις κλειστές δομές το μήνυμα της κυβέρνησης

Για να κλείσουν οι ανοιχτές δομές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή, είναι πρακτικά αδύνατο» είπε ο Στέλιος Πέτσας

Μήνυμα ότι η κυβέρνηση «θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υλοποιηθεί το σχέδιο» για το μεταναστευτικό που περιλαμβάνει την κατασκευή κλειστών δομών έστειλε ο Στέλιος Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών, στη σκιά των σημερινών εξελίξεων στη Χίο και τη Λέσβο.

«Ήδη έγινε εξαντλητικός διάλογος, ο οποίος όμως δεν μπορεί ούτε να διαιωνίζεται, ούτε να αποτελεί άλλοθι αδράνειας. Είναι ανάγκη να κλείσουν, το ταχύτερο δυνατό, οι σημερινές άναρχες δομές. Και για να κλείσουν οι δομές αυτές είναι ανάγκη να δημιουργηθούν προηγουμένως οι κλειστές. Δεν μπορεί να κλείσουν οι υφιστάμενες δίχως να φτιαχτούν νέες. Και βέβαια δεν μπορεί να μην υπάρχει στα νησιά καμία δομή. Είναι πρακτικά αδύνατο κάτι τέτοιο» είπε ο κ. Πέτσας.

Όπως εξήγησε η δημιουργία κλειστών δομών:

«1. Θα βάλει τέλος στις σημερινές άναρχες ανοιχτές δομές και την κατάσταση που έχει δημιουργηθεί γύρω από αυτές.

2. Θα περιορίσει τα φαινόμενα παραβατικότητας και θα τονώσει το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών. Κανένας δεν θα μπορεί να βγαίνει όποτε θέλει, αλλά μόνο κατόπιν σχετικής άδειας. Και από την άδεια αυτή θα εξαιρούνται όσοι έχουν επιδείξει παραβατική συμπεριφορά, όσοι είναι προς επιστροφή και όσοι είναι νέες αφίξεις. Επιπλέον, οι δομές θα είναι κλειστές το βράδυ.
3. Οι κλειστές δομές θα είναι μακριά από τον αστικό ιστό. Αυτό θα συμβάλει στην αποκατάσταση της ηρεμίας και την τόνωση της οικονομικής και τουριστικής δραστηριότητας των νησιών. Σημειώνεται ότι θα δοθεί η δυνατότητα δημιουργίας καταστημάτων κοντά στις κλειστές δομές προκειμένου να εξυπηρετούνται οι διαμένοντες σε αυτές.
4. Οι κλειστές δομές θα έχουν πρωτοβάθμιες υπηρεσίες υγείας, γεγονός που αφενός θα καλύψει τις άμεσες ανάγκες όσων φιλοξενούνται σε αυτές και αφετέρου θα αποσυμφορήσει τα νοσοκομεία των νησιών.
5. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν με προσωπικό το οποίο θα προσληφθεί με βασικό κριτήριο την εντοπιότητα.

6. Οι κλειστές δομές θα λειτουργήσουν αποτρεπτικά για όσους βρίσκονται στην Τουρκία και σχεδιάζουν να μπουν παράνομα στη χώρα μας, αφού θα συμβάλουν – μαζί με τις νέες διαδικασίες ασύλου – στην αύξηση και την επίσπευση των επιστροφών».

«Το σχέδιο αυτό είναι προς όφελος της χώρας και κυρίως των τοπικών κοινωνιών. Ιδιαίτερα σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορωνοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή, και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί "υγειονομική βόμβα"».

«Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν» ολοκλήρωσε την αναφορά του στο μεταναστευτικό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση.

Ερωτηθείς για τα επεισόδια τα ξημερώματα και νωρίς το πρωί σε Χίο και Λέσβο και την αντίδραση της αστυνομίας ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «όταν υπάρχουν διαμαρτυρίες πρέπει πρώτα να είμαστε σίγουροι για την ασφάλεια. Η εκτίμηση που έχουμε από την αστυνομία είναι ότι είναι περιορισμένης έκτασης τα επεισόδια» για να προσθέσει ότι αρκετοί από τους συμμετέχοντες στα επεισόδια «είναι άνθρωποι που είχαν ρουκέτες και μολότοφ».Πολιτική