30 Σεπτεμβρίου 2022

Μετσόλα: Το Κυπριακό είναι ευρωπαϊκό πρόβλημα

Η διαίρεση ενός κράτους μέλους της ΕΕ, δεν είναι μόνο κυπριακό, αλλά ευρωπαϊκό ζήτημα και η ΕΕ πρέπει να απαντήσει από κοινού σε αυτό, δήλωσε από το βήμα της Κυπριακής Βουλής, η Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα, ενώ καλωσορίζοντας την η Κύπρια Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου την ευχαρίστησε για τη στήριξή της στην Κύπρο.

Η Ρ. Μέτσολα προσφωνώντας το κυπριακό Κοινοβούλιο, ανέφερε ότι η Ευρώπη πρέπει να χρησιμοποιήσει την εμπειρία της στο να φέρνει τους ανθρώπους κοντά, για να διασφαλίσει «μία Κύπρο, υπό την αιγίδα του σχεδίου του ΟΗΕ για την ειρήνη» και σύμφωνα με τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες.

«Ας είμαι ξεκάθαρη: Ο μόνος τρόπος να προχωρήσουμε μπροστά είναι μέσω ενός κυρίαρχου, ευρωπαϊκού κράτους. Μία διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, σε ευθυγράμμιση με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι προκλήσεις της Κύπρου είναι και προκλήσεις της Ευρώπης και επανέλαβε ότι «η Ευρώπη δεν θα είναι ποτέ ολόκληρη όσο η Κύπρος παραμένει διαιρεμένη».

Η διατάραξη του status quo, όπως στην Αμμόχωστο, επεσήμανε, θέτει σε σοβαρό κίνδυνο τις προσπάθειες για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και την εξεύρεση εφαρμόσιμων λύσεων. «Πρέπει να οικοδομήσουμε εμπιστοσύνη. Μπορεί, και πρέπει να υπάρχει ένα αποτέλεσμα που να βγαίνουν όλοι κερδισμένοι, που να δημιουργεί εμπιστοσύνη μεταξύ των κοινοτήτων. Για αυτό είμαι πεπεισμένη και όλοι οι πόροι του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου είναι στη διάθεσή σας για να κάνετε τα βήματα προς την πρόοδο, την ειρήνη, την επανένωση», σημείωσε.

Η κα. Μέτσολα είπε ότι η Κύπρος θα είναι πάντα στην καρδιά της, γνωρίζοντας τις δυνατότητες που προσφέρει η Ευρώπη, καθώς «γνωρίζουμε ότι πρέπει να είμαστε ενωμένοι. Και γνωρίζουμε ότι είμαστε καλύτεροι, δυνατότεροι, ασφαλέστεροι, όταν δρούμε μαζί».

Ανέφερε ότι η Κύπρος είναι παράδειγμα ανθεκτικότητας και επεσήμανε ότι οι θυσίες που έκανε ο λαός της Κύπρου σημαίνουν ότι, παρά τον δύσκολο χειμώνα που θα αντιμετωπίσουν όλοι παγκόσμια, η Κύπρος βρίσκεται σε σταθερή πορεία προς την ανάπτυξη, την ευημερία και τη βιωσιμότητα. Πρόσθεσε ότι η ιστορία του κυπριακού λαού είναι πηγή έμπνευσης, αλλά είναι το μέλλον της που εμπνέει περισσότερο. «Αν οι Κύπριοι μπορούν να διδάξουν κάτι τον κόσμο αυτό είναι ότι το μέλλον είναι γεμάτο δυνατότητες».

Να στηριχθεί η ΟυκρανίαΠολιτική