Πολιτική

Μη κρατικά ΑΕΙ με διακρατικές συμφωνίες – Το «άρθρο 28» λύνει τον «γόρδιο δεσμό» μέχρι να αλλάξει το «άρθρο 16»

Μία νέα σελίδα στο τοπίο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης θα επιχειρήσει να γυρίσει η κυβέρνηση, όπως προέκυψε από την ομιλία του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις προγραμματικές δηλώσεις της νέας κυβέρνησης.

Με «όχημα» τις διακρατικές συμφωνίες και θεμέλιο το άρθρο 28 του Συντάγματος, η κυβέρνηση προτίθεται να βάλει φρένο στο κρατικό μονοπώλιο για την ανώτατη εκπαίδευση, θεσμοθετώντας μη κρατικά ΑΕΙ, χωρίς να χρειαστεί να αλλάξει (κάτι που δεν μπορεί να γίνει χωρίς Συνταγματική Αναθεώρηση) το «άρθρο 16».

Δείτε βίντεο την εξαγγελία του πρωθυπουργού στο 11ο λεπτό:


Glomex Player(eexbs1jkdkewvzn, v-ctv73xytohr5)

«Στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, εφαρμόζουμε πλήρως τη μεγάλη μεταρρύθμιση, που ψηφίστηκε από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Παιδείας», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης, προσθέτοντας: «Τα δημόσια πανεπιστήμιά μας αλλάζουν. Ανοίγονται στον κόσμο, παρέχουν πτυχία τα οποία έχουν πια μεγαλύτερη αξία σε μία αγορά εργασίας η οποία αλλάζει ραγδαία. Οι διακρατικές συμφωνίες του άρθρου 28 του Συντάγματος, προσφέρουν σήμερα τη δυνατότητα, με την ευθύνη της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, να υπάρξει αναγνώριση ξένων πανεπιστημίων, που θα ήθελαν να επενδύσουν στην Ελλάδα. Κάτι τέτοιο θα ξεκαθάριζε την κατάσταση στο σημερινό τοπίο της μεταλυκειακής εκπαίδευσης και θα προετοίμαζε το δρόμο για τη μεγάλη μεταρρύθμιση του άρθρου 16. Και σ’αυτό το δρόμο, θα κινηθούμε άμεσα», δήλωσε, αποτυπώνοντας με αυτό τον τρόπο πως θα ξεπεραστεί το εμπόδιο για την αναθεώρηση του Συντάγματος, καθώς αυτή «βγαίνει εκτός» πλαισίου τετραετίας.

Προκειμένου να ξεπεραστεί κάθε υπόνοια αντισυνταγματικότητας της εφαρμογής ίδρυσης ιδιωτικών πανεπιστημίων στη χώρα μας, προβλέπεται αφενός να υλοποιηθούν οι διακρατικές συμφωνίες (αρθρο 28 Συντάγματος) και αφετέρου εποπτικό/συντονιστικό ρόλο να αναλάβει η Εθνική Αρχή Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ), μέσω της οποίας, τα υπό ίδρυση πανεπιστήμια, θα πρέπει να πληρούν αυστηρά κριτήρια.

Συγκεκριμένα, όπως ορίζει το άρθρο 28, «οι γενικά παραδεδεγμένοι κανόνες του διεθνούς δικαίου, καθώς και οι διεθνείς συμβάσεις, από την επικύρωσή τους με νόμο και τη θέση τους σε ισχύ, σύμφωνα με τους όρους καθεμιάς, αποτελούν αναπόσπαστο μέρος του εσωτερικού ελληνικού δικαίου και υπερισχύουν από κάθε άλλη αντίθετη διάταξη νόμου. H εφαρμογή των κανόνων του διεθνούς δικαίου και των διεθνών συμβάσεων στους αλλοδαπούς τελεί πάντοτε υπό τον όρο της αμοιβαιότητας».

Ήδη διερευνώνται οι προθέσεις από τον Πιερρακάκη

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο νέος υπουργός Παιδείας, Κυριάκος Πιερρακάκης, ήδη διερευνά σε βάθος το συγκεκριμένο ζήτημα. Για την ασφαλή «χαρτογράφηση» του τοπίου και των προοπτικών, που ανοίγονται για την ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, εξετάζονται σε πρώτη φάση, οι προθέσεις πανεπιστημιακών ιδρυμάτων από την Ευρώπη.

Χωρίς να απαξιώνονται στο ελάχιστο τα δημόσια πανεπιστήμια, των οποίων η αναβάθμιση αποτελεί βασική προτεραιότητα, η κυβέρνηση προσβλέπει στην υποστήριξη της πλειοψηφίας των πολιτών σχετικά με την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων -ανεξάρτητα από τις ηχηρές φωνές, οι οποίες αναμένεται να προέλθουν από την αντιπολίτευση- καθώς με αυτό τον τρόπο, θα δοθεί μία ρεαλιστική διέξοδος στους νέους, οι οποίοι δεν εισήλθαν σε κάποιο κρατικό ΑΕΙ, ώστε να παραμείνουν για σπουδές στη χώρα τους.

Τέλος, με την προϋπόθεση ότι τα μη κρατικά πανεπιστήμια δεν θα έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα, όπως ορίζει ο νομοθέτης, δεν μπορεί να καταγραφεί κάποιο κώλυμα για την έλευση στην Ελλάδα των ΑΕΙ από το εξωτερικό. Σε κάθε περίπτωση, θα πρέπει να ισχύσει το ίδιο ρυθμιστικό πλαίσιο μεταξύ ελληνικών και αλλοδαπών ΑΕΙ.

Το παράδειγμα της Κύπρου

Αρκεί να σκεφτεί κανείς πως αυτή τη στιγμή, περίπου το 1/3 των φοιτητών στα κυπριακά πανεπιστήμια είναι Έλληνες.

Όπως δε ανέφερε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης μιλώντας στον ΣΚΑΪ FM το πρωί της Παρασκευής: «Έχω πει πολλές φορές ότι η πιο δύσκολη στιγμή, η στιγμή που ντράπηκα – και ήμασταν πάντα στη σωστή πλευρά της ιστορίας ως παράταξη, ήταν όταν είχα πάει στην Κύπρο για μια επίσκεψη για να δω τους φοιτητές των δημοσίων αλλά και των ιδιωτικών πανεπιστημίων. Και είδα ότι εδώ, είμαστε όχι χρόνια αλλά δεκαετίες πίσω στην αντίληψη».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική