22 Μαΐου 2019

Μια διαφορετική πολιτική ματιά.

img048Μια συναυλία για τον μεγάλο μας συνθέτη Μάνο Χατζιδάκι, με αφορμή τα 93 χρόνια από τη γέννηση του, πρόκειται να δώσει η Μέμα Χαλιώτη. Η Μέμα είναι ιδιαίτερα γνωστή από την πολιτική της δράση στη Ν.Δ. Υπήρξε επί σειρά ετών κομματικό στέλεχος και στο παρελθόν πολιτεύτηκε στη Β’ Περιφέρεια της Αθήνας, με τη Νέα Δημοκρατία. Σήμερα είναι μέλος της Π.Ε, της Ν.Δ., καθώς και μέλος των Τομέων Παιδείας και Εξωτερικών Θεμάτων.

Στην εποχή, της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτισμικής κρίσης, αλλά και της κρίσης της ποιότητας και των αξιών, η τέχνη μπορεί να ευαισθητοποιήσει τον κόσμο και να γίνει ανάσα ανακούφισης και ψυχικής ανάτασης.

Η Ν.Δ. στηρίζει τις Τέχνες και τον Πολιτισμό, όπου και τον θεωρεί σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας. Η Ελλάδα «κουβαλάει» μια βαριά πολιτιστική κληρονομιά, που μπορεί να αποτελέσει τον κύριο μοχλό και τη στρατηγική ευκαιρία σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο, για την οικονομική και επιχειρηματική ανάπτυξη της χώρας μας.

844962_karamanlis_hatzidakis

Ο Μάνος Χατζιδάκις, όπως και τόσοι άλλοι μεγάλοι Έλληνες δημιουργοί και καλλιτέχνες, αποτελεί, αναμφισβήτητα, ένα πολύ σημαντικό κομμάτι της μουσικής κληρονομιάς της χώρας μας. Η συμβολή του στη μουσική και την κουλτούρα μιας ολόκληρης γενιάς, που τον αγάπησε και τον τραγούδησε, καθώς και στην καλλιτεχνική προβολή της Ελλάδας παγκόσμια, κάνει απαραίτητη τη συντήρηση και προβολή του συνθετικού έργου του μεγάλου Έλληνα συνθέτη.

Ο Μάνος Χατζιδάκις υπήρξε ένας αντισυμβατικός, αιρετικός και ιδιαίτερα δημιουργικός καλλιτέχνης. Στις 23 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 93 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου Μάνου, που άλλαξε καταλυτικά την πορεία της ελληνικής μουσικής και άφησε μια βαριά κληρονομιά για τις επόμενες γενιές.

Ο Μάνος Χατζιδάκις ανέπτυξε μια βαθιά πολιτική σκέψη, βασισμένη στην αμφισβήτηση και την αναθεώρηση. Από τη μεταπολίτευση μέχρι και το τέλος της ζωής του παρέμβαινε έντονα στο δημόσιο βίο μέσα από το «Τρίτο Πρόγραμμα», το περιοδικό «Τέταρτο», αλλά και με συνεντεύξεις, άρθρα και δηλώσεις, που συχνά προκαλούσαν αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η σκληρή κριτική που του είχε ασκήσει η εφημερίδα «Αυριανή». Ο Μάνος θεωρήθηκε δεξιός, αλλά ο ίδιος έλεγε για την πολιτική του ταυτότητα: «Είμαι δημοκράτης αστός, ουμανιστής και αναθεωρητής της δεξιάς….Δεν υπήρξα αριστερός, γιατί περιέχω τον αριστερό… Ο αριστερός όμως δεν με περιέχει».

Υπήρξε στενός φίλος με τον Μίκη Θεοδωράκη, τον Νίκο Γκάτσο, τον Γιώργο Σεφέρη, τον Οδυσσέα Ελύτη, τον Άγγελο Σικελιανό, τον Γιάννη Τσαρούχη και ξεχωριστός φίλος του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Στις 3 Νοεμβρίου του 1989 και ενόψει των επαναληπτικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, ο τότε Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, αείμνηστος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, αντί για προεκλογική ομιλία αποφάσισε να πραγματοποιήσει μια μεγάλη συναυλία-αφιέρωμα στον αδικοχαμένο Παύλο Μπακογιάννη, στο Ολυμπιακό Στάδιο. Σε αυτή τη συναυλία συνεργάστηκαν αρμονικά η τέχνη και η πολιτική και επί σκηνής ο Μάνος Χατζιδάκις, ο Μίκης Θεοδωράκης και ο Σταύρος Ξαρχάκος.

XATZIDAKIS_KIFISIA_2018 (1).jpg

Η μουσική εκδήλωση για τον Μάνο Χατζιδάκι θα γίνει τη Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου, στις 8.00 μ.μ. στην αίθουσα πολιτιστικών εκδηλώσεων της Κηφισιάς.Ελλάδα
Μενού
Responsive Menu Clicked Image