Πολιτική

Μήνυμα στην Τουρκία από την Γαλλίδα ΥΠΕΞ: Είμαστε πάντα αλληλέγγυοι όποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία

Μήνυμα στην Τουρκία λίγο πριν τη συνάντησή της σήμερα με τον Έλληνα υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια, στέλνει η Γαλλίδα ΥΠΕΞ, Κατρίν Κολονά, στη σκιά της προκλητικής ρητορικής και των προκλητικών κινήσεων επί του πεδίου από την Άγκυρα.

«Η Γαλλία είναι πάντοτε σαφέστατη και αλληλέγγυη οποτεδήποτε αμφισβητείται η ελληνική κυριαρχία και αυτό δεν πρόκειται ποτέ να αλλάξει» δηλώνει χαρακτηριστικά η κυρία Κολονά ερωτηθείσα για τα μηνύματα που θέλει να στείλει στην τουρκική πλευρά.

«Σε ορισμένα θέματα η τουρκική στάση εγείρει ερωτήματα και είναι φυσιολογικό και χρήσιμο με μια συμμαχική και γειτονική χώρα να διατηρηθεί ένας δίαυλος επικοινωνίας ώστε να μπορούν να συζητηθούν τα πάντα» προσθέτει η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών.

Η κυρία Κολονά σχολίασε και τη στάση της Τουρκίας στο μεταναστευτικό τονίζοντας ότι «πρέπει να αντιμετωπίσουμε το φαινόμενο χωρών, όπως η Λευκορωσία και η Τουρκία που επιχειρούν να εργαλειοποιήσουν τις μεταναστευτικές ροές ως μέσο αποσταθεροποίησης της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

«Είμαστε αποφασισμένοι να επιδείξουμε απόλυτα σθεναρή στάση απέναντι σε όσους χρησιμοποιούν την ανθρώπινη δυστυχία ως πολιτικό όπλο» διαμηνυεί, τέλος, η Γαλλίδα υπουργός Εξωτερικών προς την Τουρκία.

Κομισιόν σε Ερντογάν: Οι εχθρικές δηλώσεις για την Ελλάδα εγείρουν σοβαρές ανησυχίες

Οι δηλώσεις της κυρίας Κολονά έρχονται λίγες ώρες μετά το μήνυμα της Κομισιόν προς την Τουρκία δια του εκπροσώπου της Πίτερ Στάνο ότι «οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειo»

Ολόκληρη η δήλωση του Πίτερ Στάνο αναφέρει τα εξής:

«Οι συνεχείς εχθρικές δηλώσεις της πολιτικής ηγεσίας της Τουρκίας κατά της Ελλάδας και του ελληνικού λαού εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τις πολύ αναγκαίες προσπάθειες αποκλιμάκωσης στην Ανατολική Μεσόγειο που απαιτούνται στα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου τον Μάρτιο και τον Ιούνιο του 2021 και τον Ιούνιο του 2022.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένα τονίσει ότι οι διαφορές πρέπει να διευθετούνται ειρηνικά, με πλήρη σεβασμό του διεθνούς δικαίου και των ζωτικών και θεμιτών συμφερόντων των χωρών. Οι απειλές και η επιθετική ρητορική είναι απαράδεκτες και πρέπει να σταματήσουν. Η δέσμευση σε έναν ουσιαστικό και ειλικρινή διάλογο είναι απαραίτητη για την εκτόνωση των εντάσεων, την προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και την ανάπτυξη σχέσεων καλής γειτονίας.

Η ΕΕ επαναλαμβάνει την προσδοκία της από την Τουρκία να εργαστεί σοβαρά για την αποκλιμάκωση των εντάσεων με βιώσιμο τρόπο προς το συμφέρον της περιφερειακής σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και να σεβαστεί πλήρως την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ.»