14 Αυγούστου 2022

Μηνύματα προς Ζάεφ από Μαξίμου – Τι λένε Κατρούγκαλος και Μπογδάνος

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής και καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα ευαίσθητο θέμα όπως το ποδόσφαιρο», δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου

Αυστηρό μήνυμα στον Ζόραν Ζάεφ για την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών στέλνει το Μέγαρο Μαξίμου, με αφορμή την ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την οποία, ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας, αναφέρθηκε -στο πλαίσιο του Euro- στην ποδοσφαιρική ομάδα της χώρας του ως «Μακεδονία».

«Απαιτούμε την πλήρη εφαρμογή της Συμφωνίας των Πρεσπών και του πνεύματος αυτής και καλούμε τον κ. Ζάεφ να απέχει από διχαστική ρητορική και μάλιστα για ένα ευαίσθητο θέμα όπως το ποδόσφαιρο», δηλώνει το Μέγαρο Μαξίμου δια της κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη η οποία ανέλαβε να υπενθυμίσει επίσης ότι από τις βασικότερες επιφυλάξεις που είχε εκφράσει η Ν.Δ., ως αντιπολίτευση, ήταν για τη χρήση του όρου μακεδονικού, σε ότι αφορά την ταυτότητα και τη γλώσσα της Βόρειας Μακεδονίας.

Η κυρία Πελώνη τοποθετήθηκε και όσον αφορά στην ημερομηνία κατάθεσης προς ψήφιση στην ελληνική βουλή των μνημονίων συνεργασίας με τη Βόρεια Μακεδονία- ζήτημα που συζήτησε άλλωστε ο κ. Ζόραν Ζάεφ με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την πρόσφατη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου, αλλά και με τον Αλέξη Τσίπρα, το κόμμα του οποίου θα ψηφίσει τα μνημόνια συνεργασίας με την γειτονική χώρα όταν έρθουν στην βουλή. Επηρεάζει η ρητορική και η στάση του Ζόραν Ζάεφ -σχετικά με την εφαρμογή των Πρεσπών-τον χρόνο που θα επιλέξει η κυβέρνηση να προωθήσει στην βουλή προς κύρωση τα μνημόνια συνεργασίας; Η κυβερνητική εκπρόσωπος απάντησε εμμέσως πλην σαφώς, λέγοντας ότι «όλα αξιολογούνται» κι ότι «ούτως ή άλλως, η καλή τη πίστη, εφαρμογή της συμφωνίας είναι και ένα από τα κριτήρια της ενταξιακής πορείας της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Τι ακριβώς ανέφερε με την ανάρτησή του ο πρωθυπουργός της γειτονικής χώρας, πριν την έναρξη της χθεσινής αναμέτρησης της Βόρειας Μακεδονίας με την Ολλανδία; «Σήμερα βρίσκομαι στο στάδιο του Άμστερνταμ και δίνω την ισχυρή μου υποστήριξη στην εθνική ομάδα ποδοσφαίρου της Μακεδονίας», τουϊταρε ο κ. Ζάεφ τον οποίο κάλεσε να τηρήσει τη «Συμφωνία των Πρεσπών» και ο Γιώργος Κατρούγκαλος.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφερόμενος στο ζήτημα που προέκυψε με τις φανέλες στην εθνική ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας και την αναγραφή του ονόματος «Μακεδονία», τόνισε απευθυνόμενος στον Ζόραν Ζάεφ, μέσω twitter ότι:

«Ο κ. Ζάεφ οφείλει, όπως δεσμεύθηκε πριν από λίγες μέρες, να τηρήσει τη Συμφωνία των Πρεσπών και ό,τι αυτή προβλέπει για την ποδοσφαιρική ομάδα της Βόρειας Μακεδονίας, όπως άλλωστε και για όλες τις δημόσιες οντότητες της γείτονος». Ο κ. Κατρούγκαλος υποστήριξε ωστόσο ότι και η κυβέρνηση Μητσοτάκη πρέπει να κάνει όλα τα αναγκαία βήματα για την τήρηση της συμφωνίας, σημειώνοντας ότι: «Και η κυβέρνηση της ΝΔ οφείλει επιτέλους να φροντίσει για την κατά γράμμα υλοποίηση της Συμφωνίας που μετεκλογικά «τηρεί και τιμά». Η διετής καθυστέρηση και η ενοχική αντιμετώπισή της, λόγω της προεκλογικής εξαπάτησης των πολιτών, μόνο αρνητικά αποτελέσματα έχει για την χώρα μας».

Αντιθέτως βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, όπως ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος προτείνουν στο Μέγαρο Μαξίμου να …παίξει καθυστέρηση- να μην προωθήσει δηλαδή στην παρούσα φάση προς ψήφιση στην βουλή τα μνημόνια συνεργασίας που εκκρεμούν.

Όπως εξηγεί μέσω tweet επίσης ο κ. Μπογδάνος: «Αν οι ίδιοι δεν καταλαβαίνουν ότι δεν λέγονται «Μακεδονία», τότε ίσως και εμείς δεν πρέπει να βιαστούμε να φέρουμε προς κύρωση τα συγκεκριμένα μνημόνια στη βουλή. Ας μην έρθουν και καθόλου σε αυτήν την κοινοβουλευτική θητεία, για να μένουν εκκρεμής πίεση προς τα μη συνεπή Σκόπια».Πολιτική