2 Δεκεμβρίου 2020

Μηταράκης για μεταναστευτικό: «Έχουμε σύνορα και γνωρίζουμε πώς να τα φυλάξουμε»

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής παρουσίασε, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, τα πεπραγμένα της κυβέρνησης στον μεταναστευτικό το τελευταίο χρόνο – Ποιοι είναι οι επόμενοι στόχοι

Μείωση των μεταναστευτικών ροών, σημαντική αύξηση των εξεταζόμενων αιτήσεων ασύλου, σταδιακή αποσυμφόρηση των δομών στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου και διαφάνεια στα κονδύλια έχει επέλθει τους τελευταίους 12 μήνες σύμφωνα με τον κ. Νότη Μηταράκη.

Ο υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής απαντώντας σε επίκαιρη επερώτηση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, εξήγησε στην εθνική αντιπροσωπεία πως η κυβέρνηση της ΝΔ στον πρώτο χρόνο διακυβέρνησής της έχει καταφέρει να «ανακτήσει τον έλεγχο του μεταναστευτικού», ενώ παράλληλα τόνισε ότι «έχουμε σύνορα και γνωρίζουμε πως να τα φυλάξουμε».

Πιο αναλυτικά, ο κ. Μηταράκης ανέφερε ότι:

Περιορίσαμε τις ροές κατά 92% το τελευταίο τρίμηνο και στο εξάμηνο κατά 51% στα νησιά μας

Αυξήσαμε την έκδοση αποφάσεων ασύλου κατά 88% και είμαστε ήδη στην αρχή της προσπάθειας μας

– Μειώσαμε τους διαμένοντες στις δομές των νησιών κατά 23% και 4% συνολικά στη χώρα, από την αρχή της χρονιάς, τη στιγμή που οι μεταφορές από τα νησιά αυξήθηκαν κατά 146% το Α΄ εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το Α΄ εξάμηνο του 2019, καθώς μεταφέρθηκαν 17 χιλιάδες άτομα, όταν πέρσι είχαν μεταφερθεί 7 χιλιάδες μόνο.

– Αντιμετωπίσαμε την πρώτη φάση της πανδημίας του κορωνοϊού, χωρίς απώλειες ανθρώπινης ζωής.

Ο υπουργός ανέφερε ότι στους στόχους του υπουργείου εντάσσονται και οι εξής δράσεις:

– Λειτουργία κλειστών/ελεγχόμενων δομών. Ξεκινώντας εντός του 2020 από Σάμο, Κω και Λέρο, στη Μαλακάσα καθώς και ένα αριθμό κέντρων στην ηπειρωτική Ελλάδα. Έργα τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

– Δομές που θα εγγυώνται την ασφάλεια, τόσο των διαμενόντων, όσο και των τοπικών κοινωνιών και θα επιταχύνουν την αποσυμφόρηση των νησιών

– Εντός των δομών θα λαμβάνει χώρα το σύνολο των διαδικασιών υποδοχής και ασύλου.

– Οι δομές θα εξοπλιστούν με συστήματα ελεγχόμενης εισόδου & εξόδου και ασφαλείς περιφράξεις, ώστε να εμπεδωθεί αίσθημα ασφάλειας και στους διαμένοντες και στις τοπικές κοινωνίες.

– Επιστροφή όσων δεν δικαιούνται διεθνούς προστασίας.

– Ψηφιακός μετασχηματισμός των δομών του υπουργείου.

Αναφορικά με το ζήτημα της διαφάνειας στην χρήση των κονδυλίων για το μεταναστευτικό ο κ. Μηταράκης ανέφερε «φεύγουμε από το καθεστώς έκτακτης ανάγκης που θέσπισε με νόμο ο ΣΥΡΙΖΑ το 2016. Εμείς διαμορφώνουμε πλέον συμφωνίες – πλαίσιο, ήδη από φέτος, που υιοθετούν τις βέλτιστες πρακτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά και όπου χρειάστηκε να εφαρμοστούν κατεπείγουσες διαδικασίες, πχ στην κατασκευή έκτακτων δομών, πετύχαμε σημαντική μείωση κόστους σε σχέση με συγκρίσιμα έργα της δικής σας περιόδου. Μειώσεις ύψους 23%. Σε έργα που χρηματοδοτεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Δική μας στρατηγική, η υπογραφή πολυετών συμφωνιών – πλαίσιο, με ανοικτές διεθνείς διαδικασίες, όπου θα εξασφαλίζεται: και η μείωση του κόστους, και η απόλυτη διαφάνεια, και η παροχή αναγκαίων υπηρεσιών σε όλες τις υποδομές του Υπουργείου».

Σε άλλο σημείο επισήμανε «ο διαγωνισμός μετακινήσεων επί ΣΥΡΙΖΑ, το 2019, έπειτα από δύο αποτυχημένες προσπάθειες, προέβλεπε τη μεταφορά 10.000 ατόμων με κόστος 2,2 εκ. €, ενώ εμείς με νέο διαγωνισμό το Μάιο, που ολοκληρώθηκε, εξασφαλίσαμε 30.000 μετακινήσεις με κόστος 2,04 εκ. €. Επιτυγχάνοντας πολύ μεγάλη μείωση δαπανών, άνω του 70%! Στις συμβάσεις διερμηνείας, μετά από 1,5 χρόνο διαδικασίας, ολοκληρώσαμε το διαγωνισμό και έχει ήδη ξεκινήσει η παροχή των υπηρεσιών. Αναλαμβάνουμε φέτος τον έλεγχο του προγράμματος ΕΣΤΙΑ, και το 2021 του ΕΣΤΙΑ παροχές σε χρήμα. Προχωράμε στην αναδιάρθρωση του με τελικό στόχο την αύξηση των θέσεων φιλοξενίας. Συγχρόνως, περιορίζουμε σημαντικά, το κόστος φιλοξενίας ανά διαθέσιμη θέση και ανά ημέρα.Ενδεικτικά, στην Αττική, όπου φιλοξενούνται, σήμερα 10 χιλιάδες δικαιούχοι, θα υπάρξει μείωση της τάξης τουλάχιστον του 6% για τους διαμένοντες σε διαμερίσματα και 9% για τους διαμένοντες σε κτίρια. Αυτό συνεπάγεται την εξοικονόμηση ετησίως τουλάχιστον 1.5 εκ € μόνο για την Αττική».

Τέλος, ο υπουργός άσκησε κριτική στην πολιτική της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Θα σας στοιχειώνουν για πάντα, στη συνείδηση του Ελληνικού Λαού. Η πολιτική ανοικτών συνόρων, οι απώλειες στη θάλασσα, η δημιουργία δεκάδων δομών και στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, η Κοινή Δήλωση του 2016, που οδήγησε σε συμφόρηση τα νησιά μας».

«Μου προκαλεί έκπληξη, όμως, το γεγονός ότι, σήμερα, μας κουνάτε το δάκτυλο για τα νησιωτικά ΚΥΤ. Για τα κέντρα, δηλαδή, που αποτελούν τα κατεξοχήν μνημεία αναλγησίας που κληροδότησε ο ΣΥΡΙΖΑ στα νησιά μας. Τα αφήσατε εκεί για να θυμόμαστε όχι μόνο εμείς, αλλά και οι τοπικές κοινωνίες το ποιος ήταν πραγματικά ο ανθρωπισμός της Αριστεράς» πρόσθεσε ο ίδιος.Πολιτική