Πολιτική

Μηταράκης: Η Αρχή Προσφυγών γίνεται αποτελεσματικότερη και στελεχώνεται με μέλη που έχουν γνώση

Στον τρόπο λειτουργίας της Αρχής Προσφύγων αναφέρθηκε μέσω τοποθέτησής του στη Βουλή ο Νότης Μηταράκης.

Θέλουμε την επιτάχυνση του έργου της Αρχής Προσφυγών με ένα πιο αποτελεσματικό και σταθερό πλαίσιο λειτουργίας της και με στελέχη που να διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία σε θέματα παροχής διεθνούς προστασίας, τόνισε ο κ. Μηταράκης στο πλαίσιο της συζήτησης για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας.

Ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου υποστήριξε τη διάταξη της υπουργικής τροπολογίας σχετικά με τις αλλαγές στην Αρχή Δικαστικών Προσφυγών που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Δικαιοσύνης «Ενσωμάτωση της Οδηγίας (ΕΕ) 2019/713 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της 17ης Απριλίου 2019 για την καταπολέμηση της απάτης και της πλαστογραφίας μέσων πληρωμής πλην των μετρητών και την αντικατάσταση της απόφασης-πλαίσιο 2001/413/ΔΕΥ του Συμβουλίου (L 123) και λοιπές επείγουσες διατάξεις».

Ο κ. Μηταράκης, είπε πως με την προτεινόμενη ρύθμιση αναδιαμορφώνονται οι προϋποθέσεις και τα κριτήρια ορισμού των ανεξάρτητων Επιτροπών της αρχής Προσφυγών, καθώς και η διαδικασία για την ανανέωση της θητείας τους, ώστε να επιτυγχάνεται ένα πιο αποτελεσματικό και σταθερό πλαίσιο λειτουργίας και να στελεχώνονται από μέλη που διαθέτουν την απαραίτητη εμπειρία σε θέματα παραδοχής διεθνούς προστασίας.

Ο κ. Μηταράκης τόνισε:

Πρώτον προσδιορίζεται ο κατ’ ελάχιστον αριθμός και βαθμός των δικαστικών λειτουργών που ορίζονται ως μέλη των Επιτροπών.
Δεύτερον, ορίζεται πως η θητεία των μελών των Επιτροπών θα είναι τριετής και θα ανανεώνεται άπαξ γι’ άλλα τρία έτη, που ήταν και η πρόταση των Διοικητικών Δικαστηρίων.
Τρίτον, ορίζεται ότι δεν επιτρέπεται να οριστεί, αλλά ούτε και να ανανεωθεί η θητεία μέλους ανεξάρτητης Επιτροπής εάν συνταξιοδοτείται λόγω ορίου ηλικίας πριν την ολοκλήρωση της προτεινόμενης θητείας τους.
Τέταρτον, αναπροσαρμόζονται οι διαδικασίες για την αντικατάσταση των μελών σε περίπτωση σημαντικών και αδικαιολόγητων καθυστερήσεων κατά τη διεκπεραίωση των υποθέσεων αιτούντων διεθνούς προστασίας μετά από πρόταση του διοικητικού διευθυντού και γνώμη του Επιτρόπου των Διοικητικών Δικαστηρίων και
Πέμπτον, ορίζεται πως με ΚΥΑ μπορεί να ορίζονται αναλυτικά τα κριτήρια για την επιλογή και την ανανέωση των θητειών των μελών των Επιτροπών, μια πρόταση που έγινε από την Αρχή, ώστε να υπάρχουν ποιο συγκεκριμένα κριτήρια γνώσης και προϋποθέσεων για τον ορισμό τους.

Οι απαντήσεις του υπουργού στις ερωτήσεις του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Θ. Ξανδόπουλου

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλος Ξανθόπουλος, ρώτησε τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου εάν στις διατάξεις περί μιας θητείας, συμπεριλαμβάνει και τους υπηρετούντες σήμερα δικαστές των Επιτροπών. «Εάν ναι, υπάρχει εικόνα πόσοι θα αποχωρήσουν από τις 21 Επιτροπές που λειτουργούν σήμερα;», διερωτήθηκε.

«Δεύτερον, σήμερα δεν υπάρχουν κριτήρια για τα μέλη των Επιτροπών;», συνέχισε. Παράλληλα, αναρωτήθηκε ποια είναι η αναγκαιότητα εν μέσω θέρους που αυξάνουν τα μεταναστευτικά ρεύματα και κατά τεκμήριο οι αιτήσεις αιτούντων προστασίας, να έχουμε τέτοιες αλλαγές στην ομαλή λειτουργία των Επιτροπών.

Σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο κ. Μηταράκης απάντησε πως η προτεινόμενη διάταξη για τη συνολικά ουσιαστικά εξάχρονη θητεία, περιλαμβάνει και τους υπηρετούντες σήμερα δικαστές στις Επιτροπές. Εκτίμησε πως εφέτος, η αλλαγή αυτή θα μας επηρεάσει στο 10% των στελεχών της Αρχής Προσφυγών, που όμως εάν λάβουμε υπόψιν ότι η θητεία θα είναι εξαετής, αυτή είναι κάτω από τον μέσο όρο των ανανεώσεων που πρέπει να γίνονται καθ’ έτος.

Σήμερα, είπε ο υπουργός, η διάταξη προβλέπει ότι για να οριστεί κάποιος στην Αρχή αυτό γίνεται μετά από αίτηση του και ο γενικός επίτροπος τους προτείνει, λαμβάνοντας υπόψη του τη γνώση και την εμπειρία στο Προσφυγικό Δίκαιο, το Δίκαιο των Αλλοδαπών, το Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το Διεθνές Δίκαιο, όπως και την καλή γνώση ξένων γλωσσών.

Σχετικά με τις εκκρεμείς υποθέσεις, ο κ. Μηταράκης, είπε ότι τον Ιούλιο του 2019 εκκρεμούσαν 202.000 υποθέσεις και σήμερα εκκρεμούν 40.000 και έχουμε πλέον πολύ υψηλή παραγωγικότητα και δεν ανησυχούμε ότι θα έχουμε επιπτώσεις στην αποδοτικότητα της Αρχής Προσφυγών.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική