Πολιτική

Μηταράκης στη συνάντηση με Βέμπερ: Πρέπει να έχουμε ευρωπαϊκή πολιτική που να προστατεύει τα σύνορα

Τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κ. Μάνφρεντ Βέμπερ υποδέχθηκε σήμερα Δευτέρα, 06 Φεβρουαρίου, στο κτήριο «Κεράνη» ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, κ. Νότης Μηταράκης.

Ο κ. Μηταράκης και ο κ. Βέμπερ είχαν συνάντηση εργασίας στην οποία συζήτησαν σε πολύ καλό κλίμα και αντάλλαξαν απόψεις για τη διαχείριση του μεταναστευτικού ζητήματος από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Βασικό θέμα ήταν η εξεύρεση λύσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο για την ουσιαστική μείωση των παράνομων μεταναστευτικών ροών προς την ΕΕ και η ανάγκη για αποτελεσματική αλληλεγγύη προς τα κράτη πρώτης υποδοχής.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου ξενάγησε τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο Κέντρο Διαχείρισης Συμβάντων που λειτουργεί στο Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Το Κέντρο είναι συνδεδεμένο με τις δομές φιλοξενίας και μέσω οπτικής απεικόνισης στοχεύει στην πρόληψη έκτακτων περιστατικών στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ελέγχου και της ασφάλειας για διαμένοντες, εργαζόμενους και τοπικές κοινωνίες.

Στη συνέχεια οι κ.κ. Μηταράκης και Βέμπερ προέβησαν σε κοινές δηλώσεις στα ΜΜΕ.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου επεσήμανε το πάγιο και εκπεφρασμένο αίτημα της χώρας μας για άμεσες και συνολικές λύσεις στη διαχείριση του Μεταναστευτικού από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Παράλληλα ευχαρίστησε το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα για την πρόσφατη αποτύπωση των θέσεών του οι οποίες απηχούν εν πολλοίς στις θέσεις της Ελλάδας, ενώ σημείωσε πως πρέπει να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές. «Είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να προστατεύσουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θέση της Ελλάδος, θέση του ΕΛΚ είναι ότι πρέπει να είναι επιλέξιμες οι δαπάνες κατασκευής φράχτη. Είμαστε απέναντι στις ιδεοληψίες της Aριστεράς. Η χώρα μας ήταν απέναντι σε καμπάνια fake news εδώ και τρία χρόνια», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μηταράκης.

«Χρειάζεται επίσης να υπάρχει υποχρεωτική αναγκαστική αλληλεγγύη με μετεγκαταστάσεις μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Πρέπει να υπάρχει ένας κοινός ευρωπαϊκός χώρος προστασίας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Από πλευράς του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, αναφερόμενος στην προστασία των συνόρων και επομένως τα τεχνικά μέτρα, καθώς και στην επιλογή του φράκτη ως τεχνικό μέσο για την προστασία των ευρωπαϊκών συνόρων και κατ’ επέκταση τη χρηματοδότησή του από τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα σημείωσε: «Η Ομάδα του ΕΛΚ, το Κόμμα του ΕΛΚ σε ευρωπαϊκό επίπεδο, έχει δεσμευτεί πλήρως για αυτήν την προσέγγιση. Νομίζω ότι αυτοί, που βρίσκονται μακριά από τα σύνορα, μπορούν εύκολα να πουν «αυτό δεν είναι απαραίτητο», αλλά όσοι συνδέονται με τα σύνορα, όσοι είναι κοντά στα σύνορα ξέρουν ότι αυτή είναι η πραγματικότητα. Γι’ αυτό, θα πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι σε αυτό.»

Μετά την ολοκλήρωση των κοινών δηλώσεων ο κ. Μηταράκης και ο κ. Βέμπερ μετέβησαν στην Δομή Προσωρινής Υποδοχής στο Σχιστό όπου και ξεναγήθηκαν στις εγκαταστάσεις από τον Γενικό Γραμματέα Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο, κ. Μάνο Λογοθέτη.

Ολόκληρη η τοποθέτηση του κ. Μηταράκη

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική