Πολιτική

Μηταράκης (Θέμα 104,6): Μείωση ροών κατά 90% – Στο 17% η αποσυμφόρηση των νησιών

40.000 αποφάσεις ασύλου θα επιδοθούν την επόμενη εβδομάδα

Στην πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και στην έντονη παρουσία των ελληνικών δυνάμεων στη φύλαξη των συνόρων απέδωσε την κατακόρυφη μείωση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, μιλώντας στον Θέμα 104,6 και στους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη.

«Η μείωση ροών είναι πάνω από 90 %το τελευταίο τρίμηνο», τόνισε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι «η ετοιμότητα και η αποφασιστικότητά μας να υπερασπιστούμε θα χερσαία και θαλάσσια σύνορά μας είναι ισχυρή».

Επιπλέον, «η δημιουργία των 2 έκτακτων κέντρων στην Μαλακάσα και στις Σέρρες έπαιξε καταλυτικό ρόλο στην προστασία των δομών από την πανδημία του κορωνοϊού», εξήγησε ο κ. Μηταράκης, ενώ γνωστοποίησε ότι η αποσυμφόρηση των νησιών από την 1η Ιανουαρίου 2020 έφτασε στο 17%.

Παράλληλα, επανεκκινούν άμεσα οι δομές στην Κω, τη Σάμο και τη Λέρο ανακοίνωσε ο υπουργός ως κλειστά κέντρα, μεταθέτοντας σε δεύτερο χρόνο τις δομές σε Λέσβο και Χίο.

Αναφορικά με τη διαδικασία παροχής ασύλου, 32.000 διεκπεραιώθηκαν το τελευταίο τρίμηνο ανέφερε ο κ. Μηταράκης, όταν για το ίδιο χρονικό διάστημα ο μέσος όρος ήταν 12.000 αιτήσεις.

Μάλιστα, ένα από τα προβλήματα που καθυστερούσαν τη διαδικασία ασύλου ήταν η αδυναμία επίδοσης εγγράφων στις δομές, πρόβλημα το οποίο επιλύθηκε με ορισμό διοικητών στις δομές, έτσι ώστε 40.000 αποφάσεις ασύλου να επιδοθούν την επόμενη εβδομάδα, οι οποίες έχουν εκδοθεί το 2020.

Παράλληλα, ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε στην πρόθεσή του να κλείσουν οι 60 από τις 92 δομές της ηπειρωτικής χώρας, τόσο μέσω της προώθησης της διαδικασίας ασύλου, αλλά και μέσω των προγραμμάτων εθελοντικών επιστροφών, σε συνεργασία με την ΕΕ.

«Θεωρούμε ότι οι επιστροφές πρέπει να γίνονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο», τόνισε ο υπουργός, εστιάζοντας στη συνολική διαπραγματευτική δύναμη της Ευρώπης με τις χώρες αυτές. «Ευελπιστούμε ότι μέσα στον Ιούνιο θα ξαναξεκινήσουμε τη ροή των επιστροφών», σημείωσε ο ίδιος, ενώ έκανε λόγο για πιλοτική εφαρμογή του πλωτού χάρτη, εφόσον το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανάψει το «πράσινο φως».

Τέλος, η Ελλάδα βρίσκεται στην πρώτη γραμμή για το νέο Σύμφωνο Ασύλου και Μετανάστευσης υπογράμμισε ο κ. Μηταράκης, αναφέροντας ότι κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου παρουσιάστηκαν οι ελληνικές θέσεις δηλαδή: ύπαρξη μόνιμου μηχανισμού κατανομής βαρών στις χώρες της ΕΕ, δημιουργία μηχανισμού για τη διαχείριση έκτακτων κρίσεων, δυνατότητα ΠΝΠ για κρίσεις όπως αυτή του Έβρου και πλαίσιο κοινών επιστροφών από την ΕΕ προς τις χώρες προέλευσης.

Στους στόχους του επόμενου διαστήματος ο υπουργός Μετανάστευσης συμπεριέλαβε την μείωση δομών και διαμενόντων, αλλά και την μεγαλύτερη φύλαξη των δομών, ανακοινώνοντας ότι από τον επόμενο μήνα ξεκινά η λειτουργία συστήματος ελέγχου εισόδου -εξόδου των μεταναστών στην Μαλακάσα.

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Protothema.gr

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική