Πολιτική

Μητσοτάκης: Ανοίγει ο δρόμος για καλύτερο μέλλον στα Ζαγοροχώρια μετά την εγγραφή τους στον κατάλογο της UNESCO

Βέβαιος ότι ανοίγεται δρόμος για ένα καλύτερο μέλλον στα Ζαγοροχώρια, μετά την εγγραφή τους στον κατάλογο Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς της UNESCO εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ανάρτησή του στο Facebook, ο κ. Μητσοτάκης έκανε λόγο για δικαίωση μιας κοινής προσπάθειας του υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Στο ίδιο πλαίσιο σημείως εότι ήταν προσωπική του δέσμευση «από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού».

Ο πρωθυπουργός επισημαίνει ότι η εξέλιξη αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου «αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο».

Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι,…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Wednesday, September 20, 2023

Αναλυτικά η ανάρτηση του πρωθυπουργού

Από χθες τα Ζαγοροχώρια κατέχουν τη δική τους θέση στον κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO. Δικαιώνεται, έτσι, μία κοινή προσπάθεια του Υπουργείου Πολιτισμού και της Περιφέρειας Ηπείρου. Αλλά και μία προσωπική μου δέσμευση από το 2019, αυτό το ασύγκριτης ομορφιάς ελληνικό τοπίο να είναι το πρώτο που θα εγγραφεί στα μητρώα του οργανισμού.

Πρόκειται για εξέλιξη που αναγνωρίζει τη μοναδική αρχιτεκτονική 46 οικισμών της Πίνδου, αναδεικνύοντάς τους σε προορισμό για επισκέπτες από όλο τον κόσμο, και τις τέσσερις εποχές του χρόνου. Ταυτόχρονα, όμως, τους προστατεύει από την αλόγιστη δόμηση και τον υπερτουρισμό. Με άλλα λόγια, ανοίγει τον δρόμο για ένα καλύτερο μέλλον στο Ζαγόρι και στην Ήπειρο.


zagoroxwria3

Το Ζαγόρι είναι το πρώτο πολιτιστικό τοπίο της Ελλάδας στον κατάλογο της UNESCO

Η εγγραφή του Ζαγορίου ως πολιτιστικό τοπίο, με ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού του περιβάλλοντος, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO έγινε χθες.

Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Πολιτισμού έκανε λόγο για μια μεγάλη επιτυχία της χώρας, καθώς για πρώτη φορά εγγράφηκε στον Κατάλογο ένα πολιτιστικό αγαθό της Ελλάδας, το οποίο αποτελεί εξαιρετικό παράδειγμα της νεώτερης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Μετά την εγγραφή «Ζαγόρι έχει πλέον αυξημένη προστασία ως μοναδικής αξίας πολιτιστικό αγαθό, αλλά και ως πολύτιμο στοιχείο του ευρύτερου περιβάλλοντος, που διατηρείται σχεδόν αλώβητο». Παράλληλα, θα υπάρξει ενισχυμένη προστασία του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος, καθώς το συγκεκριμένο αγαθό αποτελεί το αποτέλεσμα της αλληλεπίδρασης ανθρώπου και φύσης.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική