29 Νοεμβρίου 2022

Μητσοτάκης από υπουργικό: Η Τουρκία είναι μόνη, έχει απέναντί της όλη την Ευρώπη και τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ

Σε εξέλιξη βρίσκεται η συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να στέλνει ένα ακόμη μήνυμα στην Τουρκία κατά την εισαγωγική του τοποθέτηση στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημεία από την εισαγωγική τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη:

Για διεθνές περιβάλλον

Η ελληνική κοινωνία έχει επιδείξει μεγάλη ωριμότητα.

Σε αυτό το σύνθετο περιβάλλον ο δικός μας χάρτης είναι καθαρός, δρομολογούνται ήδη τα πρώτα μέτρα που ανακοινώσαμε στη Θεσσαλονίκη.

Για ενεργειακά

Λύση στο ενεργειακό δεν θα υπάρξει αν δεν υπάρξει συνολική υπερεθνική λύση.

Στον τομέα αυτό κινούμαστε ως Ευρώπη με καθυστέρηση, το ζήτημα αυτό θα μας απασχολήσει και στην Πράγα στη Σύνοδο, ελπίζω μέχρι τότε οι υπουργοί να έχουν κάνει κάποια βήματα.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία

Μόνο αν ηττηθεί η μορφή της επιθετικής βίας το διεθνές δίκαιο θα ορίζει τις σχέσεις των χωρών και μόνο αν καταδικαστεί η καταπάτηση συνόρων δεν θα βρεθούν μιμητές.

Καθώς η Ρωσία μετατρέπει το φυσικό αέριο σε μοχλό πίεσης μόνο η απεξάρτηση από αυτό θα ακυρώσει το όπλο της Μόσχας. Εχει ένα τίμημα που πρέπει να αναλάβουμε, δεν πρέπει να μας λυγίσει, η ελευθερία η ανεξαρτησία, η δημοκρατία είναι αδιαπραγμάτευτα.

Για την Οικονομία

Η οικονομία αναπτύσσεται πολύ πιο γρήγορα από ότι εκτιμούσαμε στις αρχές του έτους. Το μέσο εισόδημα στηρίζεται, σημαντικές νέες επενδύσεις γίνονται πράξη, εκτιμώ ότι εξαγγελίες θα έχουμε και σύντομα. Οι Ελληνες το συμμερίζονται και το καταγράφουν και οι δημοσκοπήσεις.

Για την Τουρκία

Ο,τι είχε να πει η Ελλάδα το είπε στον ΟΗΕ, τόσο για τις κόκκινες γραμμές της όσο και για τη φιλική της διάθεση στον τουρκικό λαό.

Η άλλη όχθη μπορεί να επαναλαμβάνει ψέματα και απειλές. Θα μείνει μόνη.

Εμείς μένουμε με ψυχραιμία στις καθαρές μας θέσεις με την επιφυλακή των ενόπλων δυνάμεων.

Απέναντί τους δεν έχουν μόνο την Ελλάδα αλλά και όλη την Ευρώπη και τους συμμάχους μας στο ΝΑΤΟ.Πολιτική