SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις Κατρούγκαλου -Περιμένω καθαρή νίκη της ΝΔ την Κυριακή

Συνέντευξη στον ΣΚΑΪ και στην εκπομπή «Σήμερα» παραχώρησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης δύο 24ωρα πριν από τις κάλπες για τις βουλευτικές εκλογές 2023.

Καθαρή νίκη της Νέας Δημοκρατίας το βράδυ της Κυριακής, προκειμένου να γνωρίζουν όλοι ποιος θα κυβερνήσει τη χώρα και να «κλείσουμε και μαθηματικά όλα τα απίθανα και πιθανά σενάρια, που ακούστηκαν από την κυβέρνηση ανοχής έως την κυβέρνηση των ηττημένων», είπε ο πρωθυπουργός.

«Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι η αστάθεια» προσέθεσε ο κ. Μητσοτάκης. Αναφορικά με το θέμα Κατρούγκαλου στον απόηχο της προχθεσινής δήλωσης του περί αύξησης της επιβάρυνσης των ασφαλιστικών εισφορών των ελευθέρων επαγγελματιών, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «όσα είπε ο κ. Κατρούγκαλος δεν του ξέφυγαν, είναι η κυρίαρχη άποψη εντός του ΣΥΡΙΖΑ, αυτό είναι το κρυφό τους σχέδιο» και παρότρυνες όλους όσοι δεν επιθυμούν αυτές τις πολιτικές να πάνε να ψηφίσουν. «Έδιωξαν τον φουκαρά τον Κατρούγκαλο γιατί ήταν μαρτυριάρης και κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, ο οποίος στοχοποίησε τον Διονύση Σαββόπουλο» σημείωσε χαρακτηριστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Σε ερώτηση, μάλιστα για την πρωτοβουλία του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για παράλληλο σύστημα παρακολούθησης των εκλογικών αποτελεσμάτων ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε ότι είναι κατάκτηση της Ελληνικής Δημοκρατίας οι ελεύθερες και ότι ουδείς μπορεί να διανοηθεί να αμφισβητήσει το εκλογικό αποτέλεσμα. «Μου θυμίζει το παράλληλο νόμισμα, που ακούσαμε πριν από λίγες ημέρες, δεν τους δίνω σημασία, τα θεωρώ ανούσια συζήτηση», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στις πολιτικές εξελίξεις στην Τουρκία, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «προφανώς και θα τηλεφωνήσω στον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ για πιθανή νίκη του, όπως το ίδιο θα έκανα και εάν κερδίσει τις εκλογές ο Κιλιτσντάρογλου» και επέμεινε ότι «θα συνεχίσω να τείνω χείρα φιλίας προς την Τουρκία, αλλά δεν είμαι αφελής, ο αναθεωρητισμός είναι βαθιά ριζωμένος, θα συνεχίσουμε την πολιτική των λελογισμένων εξοπλισμών και της αναβάθμισης του κύρους της χώρας διεθνώς».

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης τόνισε ότι «εφόσον επανεκλεγεί η νέα κυβέρνηση, θα εξετάσει περαιτέρω παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ σε μικρά νησιά και μικρά χωριά της επικράτειας ως έξτρα κίνητρο γενικότερης ενίσχυσης τους».

Τα βασικά σημεία της συνέντευξης του Κ. Μητσοτάκη στον ΣΚΑΪ

Είμαι πολύ αισιόδοξος για το αποτέλεσμα των εκλογών.
Σήμερα το βράδυ είναι η τελευταία ομιλία, ύστερα την ευθύνη παίρνει ο κυρίαρχος λαός.
Δεν τσιμπήσαμε στις απίστευτες επιθέσεις, ούτε στην τοξικότητα.
Καθαρή νίκη της ΝΔ και θα το δούμε την Κυριακή το βράδυ. Είναι αρκετά δύσκολο να προκύψει κυβέρνηση συνεργασίας με την απλή αναλογική. Το τελευταίο που χρειάζεται η χώρα είναι μια ασταθής κυβέρνηση. Πιστεύω όμως ότι το βράδυ της Κυριακής θα ξέρουμε ποιος θα κυβερνήσει την επόμενη 4ετία. Να κλείσουμε όλα τα πιθανά και απίθανα σενάρια για κυβέρνηση ανοχής, ειδικού σκοπού, ηττημένων.
Είναι η πρώτη φορά που βλέπω να υπάρχει μία πρόταση διακυβέρνησης και από την άλλη το απόλυτο χάος.
Δεν είμαι αυτός που θα αποφασίσει τις 2ες εκλογές αν δεν υπάρχει κυβέρνηση, η Βουλή θα διαλυθεί και θα ακολουθήσουμε τις προβλεπόμενες διαδικασίες.

Για την εκλογική διαδικασία

Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει την εκλογική διαδικασία. Τα παράλληλα αποτέλεσμα θυμίζουν τα παράλληλα νομίσματα του ΣΥΡΙΖΑ. Στις 7 θα έχουμε exit poll και στις 9 αποτελέσματα.

Για τον Κατρούγκαλο

Ούτε το 2015 είχαν πει για τον νόμο Κατρούγκαλο. Και τώρα, αν παρατηρήσει κάποιος το πώς τα είπε ο κ. Κατρούγκαλος, δείχνει αυτό που σκοπεύει να κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Για να εφαρμόσει το πρόγραμμά του πρέπει να έχει κρυφή ατζέντα, είναι κυρίαρχες στον ΣΥΡΙΖΑ οι απόψεις Κατρούγκαλου. Τους επαγγελματίες που μας ακούν τους καλώ να ψηφίσουν την Κυριακή.

Και το 2015 έλεγαν πως θα φορολογήσουν τα μεγάλα πορτοφόλια και τσάκισαν τη μεσαία τάξη.

Για τους συνταξιούχους

Δεσμεύομαι ότι θα υπάρχει στήριξη στους συνταξιούχους μέχρι να σβήσει η προσωπική διαφορά.
Ποιος συνταξιούχος μπορεί σήμερα να πιστέψει τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έφερε τον νόμο Κατρούγκαλο. Εμείς θα εξακολουθούμε να αυξάνουμε τις συντάξεις και να στηρίζουμε τους συνταξιούχους στο μέτρο που επιτρέπουν τα δημοσιονομικά.

Για τους έμμεσους φόρους

Αν ο σκοπός της μείωσης των τιμών είναι η μείωση των έμμεσων φόρων, είναι κάτι που δεν έχει πετύχει και υπάρχουν παραδείγματα στην Ευρώπη.
Τα χρήματα αυτά θα μας λείψουν από κάπου προκειμένου να στηρίξω την κοινωνία με έκτακτα μέχρι να πέσει ο πληθωρισμός. Πιστεύω πως έχουμε δει τα χειρότερα στο θέμα της ακρίβειας, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως μόλις πέσει ο πληθωρισμός θα πέσει αυτομάτως και η ακρίβεια. Χρειάζεται διαφάνεια στις τιμές. Γι’ αυτό και το καλάθι του νοικοκυριού είχε μεγαλύτερη αξία, γιατί δημιούργησε διαφάνεια και έβαλε μία τάξη.

Για το Ταμείο Ανάκαμψης

Ο κ. Τσίπρας πήγε στις Βρυξέλλες, διαπραγματεύτηκε 17 ώρες και μας έφερε ένα 3ο αχρείαστο μνημόνιο. Αυτά που λένε ότι θα πάνε στις Βρυξέλλες να διαπραγματευτούν είναι απλά σαχλαμάρες.
Το πρόγραμμά μας είναι σαφέστατα κοστολογημένο και έχει εγκριθεί, όπως προβλέπεται και από τις Βρυξέλλες.

Για το ΕΣΥ

Προφανώς και δεν θα ιδιωτικοποιηθούν νοσοκομεία. Προσωπικό μου στοίχημα είναι το ΕΣΥ. Λέμε πως θα προσλάβουμε 10.000 γιατρούς και υγειονομικούς. Και όλες μας οι δράσεις είναι κοστολογημένες.
Το ΕΣΥ θα παραμείνει δημόσιο και δωρεάν.
Αν το κράτος χρειαστεί να αγοράσει κάτι από τα ιδιωτικά, γιατί να μην τα κάνει; Δεν χρεώνεται ο πολίτης κάτι, δεν σημαίνει πως ιδιωτικοποιείται κάτι.
Δεν μπορεί ένα νησί ολόκληρο να βρει αξιοπρεπή στέγη στον γιατρό; Εμείς δίνουμε κίνητρα, αλλά πρέπει να βάλει πλάτη και η Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Για πλειστηριασμούς και ΕΝΦΙΑ

Συνταγματικός παραλογισμός να κάνει μια κυβέρνηση πράξη νομοθετικού περιεχομένου πριν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης. Ο κ. Τσίπρας ξέρει πως δεν θα κερδίσει στις εκλογές και τάζει τον ουρανό με τα άστρα.

Εμείς θέλουμε να δώσουμε τη δυνατότητα στον πολίτη να μπορεί να ρυθμίσει με βάση τις δυνατότητές του.
Έχουμε ήδη κάνει μια σημαντική παρέμβαση στον ΕΝΦΙΑ, δεν είπαμε πως θα τον καταργήσουμε, αλλά κάναμε σημαντικές μειώσεις. Θα εξέταζα κάποιες ειδικές παρεμβάσεις, όπως τα μικρά νησιά, τα μικρά χωριά, να στηρίξουμε τέτοιες περιοχές, για να μπορούν οι άνθρωποι να μη φεύγουν από εκεί ή και να επιστρέψουν.

Έδιωξαν τον μαρτυριάρη τον Κατρούγκαλο που είπε την αλήθεια, αλλά κρατάνε τον Παππά και τον Πολάκη, ο οποίος έκανε την εμφάνισή του για να επιτεθεί στον Σαββόπουλο. Ένας καλλιτέχνης που είπε την άποψή του με ευγένεια στοχοποιήθηκε με αυτόν τον τρόπο.
Η σύζυγός μου στοχοποιήθηκε με τρόπο χυδαίο από την πρώτη στιγμή που εκλέχθηκα πρόεδρος της ΝΔ, κι αυτό δεν το ξεχνώ.

Για τους ψηφοφόρους της Χρυσής Αυγής

Το είπε και ο κ. Κουτσούμπας. Ντροπή και Αίσχος, και γι’ αυτό εξηγεί γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ δεν συμμετείχε στο δημοκρατικό τόξο. Όπως είπε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, να δω τι θα πουν στη μητέρα του Παύλου Φύσσα.

Για εξοπλιστικά, F-35 και Τουρκία

Οι εκλογές αυτές αφορούν και την εξωτερική πολιτική και την αναβάθμιση της χώρας με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και συμμαχίες. Είναι προϋπολογισμένα τα χρήματα για να πάρουμε από το 2028 τα F-35. Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι πολύ αμφίβολο αν θα τα συνεχίσει αυτά τα προγράμματα.
Είναι συμφωνίες του ελληνικού κράτους οι οποίες δεσμεύουν τις ελληνικές κυβερνήσεις.

Φτάσαμε πολύ κοντά το 2020 σε ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, αλλά ευτυχώς το αποτρέψαμε. Θέλω να θυμίσω πως αυτό έγινε γιατί υπογράψαμε συμφωνία με την Αίγυπτο, και αυτό ενόχλησε την Τουρκία.
Βεβαίως και θα πάρω τον κ. Ερντογάν να τον συγχαρώ, και τον κ. Κιλιντσάρογλου αν κέρδιζε αυτός.
Είμαι αποφασισμένος να συνεχίσω την αναβάθμιση του κύρους της χώρας. Η Ελλάδα πλέον μετράει παντού, είμαστε παράγοντας σταθερότητας.

Για την αναθεώρηση του άρθρου 16

Δεν μπορεί η Κύπρος να είναι κέντρο εκπαίδευσης και από την Ελλάδα να φεύγουν παιδιά και μην έρχονται εδώ για σπουδές. Στόχος είναι η ενίσχυση του δημόσιου πανεπιστημίου.

Για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο

Θα ήταν αλαζονεία να μιλήσω για το επόμενο υπουργικό συμβούλιο πριν από την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Θα πω μόνο ότι θα έχει περισσότερες γυναίκες και πολλές αλλαγές.
Δεν είναι στις προθέσεις μου να αλλάξω τον εκλογικό νόμο.
Θα ξαναφέρω το ζήτημα των Ελλήνων του εξωτερικού και θέλω όλοι να τοποθετηθούν και να πουν σε όσους δεν μπόρεσαν να ψηφίσουν, γιατί τους στέρησαν αυτό το δικαίωμα.
Είμαι απολύτως ανοιχτός για δεύτερο debate.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected