SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: 340 έργα και παρεμβάσεις ύψους €1 δισ. για το Βόρειο Αιγαίο του 2030

Στην παρουσίαση του Αναπτυξιακού Προγράμματος για το Βόρειο Αιγαίο του 2030, στη Μυτιλήνη, παρέστη και μίλησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει περισσότερα από 340 έργα και παρεμβάσεις, προϋπολογισμού 1,9 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Αυτό το οποίο ξεχωρίζει με αυτά τα Σχέδια από προηγούμενες εκθέσεις ιδεών έχει να κάνει με το γεγονός ότι κάθε έργο το οποίο παρουσιάζεται εδώ είναι κοστολογημένο, έχει συγκεκριμένο φορέα υλοποίησης και φυσικά εξασφαλισμένους πόρους. Οπότε θα έλεγα ότι είναι κι ένα συμβόλαιο λογοδοσίας, το οποίο θα επιτρέπει και στην τοπική κοινωνία να παρακολουθεί την πρόοδο όσων έχουμε δεσμευθεί ότι θέλουμε να υλοποιήσουμε την επόμενη τετραετία», σημείωσε ο Πρωθυπουργός.

«Η Μόρια δεν θυμίζει σήμερα, σε τίποτα τις εικόνες που είχαμε βιώσει. Αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό – μη μας κουνάνε το δάχτυλο για το κράτος δικαίου αυτοί που έθεσαν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της πατρίδας και διέσυραν τη χώρα διεθνώς», υποστήριξε ο πρωθυπουργός.

«Τίποτα από αυτά τα οποία περιγράφεται σε αυτό εδώ το σχέδιο δε θα μπορούσε να είχε γίνει πράξη εάν δεν είχαμε αντιμετωπίσει το τεράστιο πρόβλημα το οποίο βρέθηκε να διαχειρίζεται το Βόρειο Αιγαίο, που δεν είναι άλλο από το πρόβλημα των ανεξέλεγκτων μεταναστευτικών ροών», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης.


mitsotakis33__4_

«Και δε νομίζω ότι υπάρχει εικόνα που να δικαιώνει πολύ περισσότερο τις προσπάθειες τις δικές μας, αλλά και τις προσδοκίες τις δικές σας, απ’ αυτό το οποίο είδα σήμερα στη Μόρια. Μια Μόρια η οποία πρακτικά δεν θυμίζει σε τίποτα τις εικόνες τις οποίες είχαμε βιώσει. Εικόνες οι οποίες διέσυραν τη χώρα διεθνώς, εικόνες οι οποίες ασκούσαν τρομερή πίεση στην τοπική κοινωνία. Εικόνες που παραβίαζαν κάθε έννοια, τελικά, ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Όταν πήγα στην Μόρια ως αρχηγός της αντιπολίτευσης μπήκα με τα ΜΑΤ μέσα. Και νομίζω ότι ξέρετε πάρα πολύ καλά τι σημαίνει αυτό.

Σήμερα, ο χώρος έχει αποδοθεί ουσιαστικά στον Δήμο, ιδιωτικές περιουσίες έχουν επιστρέψει στους ιδιοκτήτες τους και η Μόρια είναι ένα βουκολικό τοπίο με ελιές και πολύ σύντομα θα είναι ένα κέντρο εκπαίδευσης και πολιτισμού με εξασφαλισμένους πόρους, στηρίζοντας το πανεπιστήμιο και όχι μόνο.

Αλλά, όπως είπε και ο Υφυπουργός, χρειάστηκε συνεργασία πολλών συναρμόδιων υπουργείων για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό το αποτέλεσμα. Το Λιμενικό στην πρώτη γραμμή, αλλά όχι μόνο. Η Αστυνομία, οι Ένοπλες Δυνάμεις μας, η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών η οποία τόσο έχει λοιδορηθεί, παρά τα όποια λάθη μπορεί να έχουν γίνει, προσέφερε υπερπολύτιμες υπηρεσίες για να μπορέσουμε να διαχειριστούμε αυτό το εξαιρετικά σύνθετο και κρίσιμο ζήτημα.

Και βέβαια, δεν μπορώ να μην πω και να μην εκφράσω την αγανάκτησή μου ότι βρίσκονται κάποιοι σήμερα και κουνάνε το δάχτυλο για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το κράτος δικαίου. Αυτοί που επέτρεψαν σε παραπάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους να περάσουν μέσα από τη χώρα, θέτοντας ουσιαστικά σε κίνδυνο και την εθνική ασφάλεια της πατρίδας μας.


mitsotakis33__3_

Αυτοί που και σήμερα ακόμα, προσέξτε, η αρμόδια υπουργός είπε ότι η κουβέντα που είχε πει ότι «λιάζονται -λέει- οι μετανάστες, είναι παράσημο», λέει. «Παράσημο». Να έρθει να σας τα πει εδώ όλα αυτά τα οποία εξακολουθούν και λένε σήμερα.

Και βέβαια, μας κουνάνε το δάχτυλο ποιοι; Αυτοί οι οποίοι διέσυραν τη χώρα στο εξωτερικό, οι οποίοι υιοθέτησαν όλα τα fake news τα οποία καλλιεργούσε η απέναντι πλευρά. Αυτοί οι οποίοι μίλησαν δήθεν για την «μικρή νεκρή Μαρία» και δεν ζήτησαν καν συγγνώμη όταν αποκαλύψαμε ότι όλο αυτό ήταν ένα μεγάλο ψέμα το οποίο διακινήθηκε από τη σκοτεινή προπαγάνδα της άλλης πλευράς.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected