SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Για την Ελλάδα οι γερμανικές αποζημιώσεις εξακολουθούν να βρίσκονται στο τραπέζι

Ανοιχτό το θέμα των γερμανικών επανορθώσεων άφησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung με τίτλο «Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας».

«Πολύ ειδική περίπτωση και η υπόθεση δεν έχει διευθετηθεί μέχρι σήμερα. Από την πλευρά μας το θέμα εξακολουθεί να βρίσκεται στο τραπέζι και είμαστε έτοιμοι να το συζητήσουμε με καλή θέληση», τόνισε ο πρωθυπουργός, αναφερόμενος στις γερμανικές αποζημειώσεις.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε τόσο στα ελληνοτουρκικά, όσο και στο μεταναστευτικό, μιλώντας για απειλές που πρέπει να ληφθούν «πολύ σοβαρά υπόψη». «Έχω καταστήσει απολύτως σαφές ότι θα έχω πάντοτε την πόρτα μου ανοιχτή στο διάλογο. Ήταν ο Ερντογάν που είπε ότι δεν θέλει να με συναντήσει», σημείωσε. Σε κάθε περίπτωση, ξεκαθάρισε ότι «αν η Τουρκία σκοπεύει να βάλει τα πάντα στο τραπέζι και να διαπραγματευτεί πράγματα που λύθηκαν πριν από εκατό χρόνια, τότε λυπάμαι, αλλά δεν έχω κανένα ενδιαφέρον».

«Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές να υπαγορεύουν τη μεταναστευτική πολιτική»

Για το μεταναστευτικό ο κ. Μητσοτάκης υπογραμμίζει: «Λέω σε όποιον μας κατηγορεί για pushbacks: Κοιτάξτε αυτούς που κάνουν pushforwards. Όταν ένα σκάφος φεύγει από τις τουρκικές ακτές, οι δυνάμεις Ασφαλείας εκεί το γνωρίζουν. Έχουν την υποχρέωση να το σταματήσουν».

«Πρέπει να προστατεύσουμε με αποφασιστικότητα τα σύνορά μας. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τους διακινητές να υπαγορεύουν τη Μεταναστευτική μας Πολιτική. Ταυτόχρονα χρειαζόμαστε συντεταγμένους τρόπους Μετανάστευσης, καθώς μας λείπουν εργαζόμενοι στη γεωργία, στον κατασκευαστικό τομέα. Χρειαζόμαστε ανθρώπους, αλλά τους θέλουμε στη χώρα νόμιμα», επισήμανε.

«Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα»

Ειδική αναφορά έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην οικονομία, την πορεία της χώρας και το Επενδυτικό Συνέδριο. «Δεν υπήρχε εκεί κανείς πλέον που να χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως προβληματική περίπτωση», ανέφερε, λέγοντας ότι η ανάπτυξη είναι πολύ ταχύτερη από το μέσο όρο της Ευρωζώνης.

Στο ίδιο πλαίσιο ανέφερε ότι η ανάπτυξη θα είναι ακόμα ταχύτερη τον επόμενο χρόνο. «Οι άμεσες ξένες επενδύσεις σκαρφαλώνουν από το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Η Ελλάδα έχει ξεπεράσει τα δύσκολα. Θέλω οι πολίτες να κοιτάζουν πίσω μετά από οκτώ χρόνια και να λένε: “Απίστευτο, αυτή είναι πραγματικά μια διαφορετική χώρα”», ανέφερε.

« Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας»

Αναφορά έκανε ο πρωθυπουργός στην πολιτική του ταυτότητα και τις εμπειρίες του.

«Είμαι φιλελεύθερος πολιτικός, υπό την έννοια όμως του κλασσικού Φιλελευθερισμού του 19ου αιώνα. Βλέπω τον εαυτό μου ως μαθητή της Δημοκρατίας. Πιστεύω ότι έχουμε ακόμη πολλά να διδαχθούμε από την κλασική αθηναϊκή Δημοκρατία όσον αφορά τη συμμετοχή και τη δέσμευση των πολιτών», ανέφερε.

Και συμπληρώνει: «Γεννήθηκα στη Χούντα, η οικογένειά μου βρισκόταν σε κατ’ οίκον περιορισμό. Τελικά μας επετράπη να ταξιδέψουμε στο Παρίσι, στον πατέρα μου που είχε διαφύγει από την Ελλάδα με ένα μικρό σκάφος στο Αιγαίο, έως ότου έφτασε τις τουρκικές ακτές με φοβερή κακοκαιρία».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected