21 Οκτωβρίου 2020

Μητσοτάκης: Γιατί «έριξε τον κύβο» των κυβερνητικών αλλαγών από τα Ιεροσόλυμα

Θέμα λίγων ημερών θεωρούνται πλέον οι αντικαταστάσεις υπουργών και υφυπουργών που σύμφωνα και με το σύστημα αξιολόγησης που λειτουργεί στο Μέγαρο Μαξίμου δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα -Οι πληροφορίες επιμένουν πάντως ότι δεν θα «αλλάξουν βασικοί υπουργοί» και γι΄ αυτό ο πρωθυπουργός μίλησε για «διορθωτικές κινήσεις» -Ο ρόλος Γεραπετρίτη και το παρασκήνιο με τον Κωστή Χατζηδάκη στη συνάντηση με τον Νετανιάχου.

Η αρχή του τέλους της πανδημίας, στην οποία μπήκε η χώρα από το ξεκίνημα της εβδομάδας που διανύουμε, ωρίμασε και την ιδέα των αλλαγών στο κυβερνητικό σχήμα που από καιρό είχε στο μυαλό του ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Από τα Ιεροσόλυμα, όπου πραγματοποίησε την πρώτη έπειτα από τρεις μήνες επίσκεψή του στο εξωτερικό, ο κ. Μητσοτάκης προανήγγειλε «διορθωτικές κινήσεις», δημοσιοποιώντας την πρόθεσή του να δώσει «σάρκα και οστά» στο σύστημα αξιολόγησης των κυβερνητικών στελεχών που εγκατέστησε στο Μέγαρο Μαξίμου από τον πρώτο διάστημα της εκλογής του στην πρωθυπουργία και την ψήφιση του νόμου για το επιτελικό κράτος.

Αν και τις προηγούμενες ημέρες η κοινή γνώμη είχε προϊδεαστεί από τις δηλώσεις του στενότερου συνεργάτη του, τουλάχιστον σε επίπεδο υπουργικού συμβουλίου, υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη, ο οποίος για πολλοστή φορά λειτούργησε ως προπομπός κεντρικών κυβερνητικών αποφάσεων, η προαναγγελία που έκανε ο κ. Μητσοτάκης προκάλεσε μια μικρή έκπληξη. Και τούτο διότι, ένα 24ωρο νωρίτερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ερωτηθείς για τις δηλώσεις Γεραπετρίτη, είχε επαναλάβει ότι δεν τίθεται θέμα ανασχηματισμού.

Ο πρωθυπουργός πάντως στην επαφή του με τους δημοσιογράφους που τον συνοδεύουμε στην Ιερουσαλήμ έδειξε σαφώς ότι έχει λάβει τις οριστικές αποφάσεις του. Άνοιξε ουσιαστικά μόνος του το θέμα καθώς εν τη ρύμη του λόγου του, είπε, αναφερόμενος στην ισραηλινή κυβέρνηση ότι… «είχαν και αυτοί πρόσφατα ανασχηματισμό». Ενώ εν συνεχεία κινήθηκε να αποχωρήσει, «προκαλώντας» τους συνομιλητές του με τη χιουμοριστική έκφραση «ξέρω ότι δεν σας ενδιαφέρει και δεν με ρωτάτε για τον ανασχηματισμό…».

Αμέσως, ωστόσο, κοντοστάθηκε για να πει με την ίδια χιουμοριστική διάθεση: «Εγώ, όπως ξέρετε, τις αποφάσεις μου τις παίρνω στο βουνό…», κάτι που είχε συμβεί στο τέλος του προηγουμένου χρόνου με την πρότασή του για την εκλογή της Κατερίνας Σακελλαροπούλου στην Προεδρία της Δημοκρατίας.

«Αλλά τώρα είναι καλοκαίρι…», συμπλήρωσε με την ίδια παιγνιώδη διάθεση. Στην επιμονή, όμως, των δημοσιογράφων να ρωτούν αν θα γίνει ανασχηματισμός με την συμπλήρωση του πρώτου χρόνου διακυβέρνησης από τη ΝΔ, ο κ. Μητσοτάκης στο ίδιο μοτίβο, συμπλήρωσε πρόσθεσε: «Χρησιμοποιείτε λάθος λέξη, η σωστή είναι: διορθωτικές κινήσεις».

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ζήτημα των κυβερνητικών αλλαγών που ετοιμάζονται από το κυβερνητικό επιτελείο είχε εμμέσως τεθεί και στη διάρκεια των ελληνοϊσραηλινών διαβουλεύσεων.

Ο πρωθυπουργός επιστρέφει το μεσημέρι στην Αθήνα και με τη δυναμική που δημιούργησε η προαναγγελία των αλλαγών, εικάζεται ότι δεν θα αργήσουν οι επίσημες ανακοινώσεις. Ο ίδιος δεν έχει αποκαλύψει ούτε σε στενούς συνεργάτες του το χρονοδιάγραμμα που έχει κατά νου, ωστόσο αρκετοί είναι εκείνοι που «βλέπουν» εξελίξεις και πριν εκπνεύσει η τρέχουσα εβδομάδα.Πολιτική