Πολιτική

Μητσοτάκης για Κασσελάκη: Πόσο νέος είναι όταν έχει υπαρχηγούς Παππά και Πολάκη; Ανακυκλώνει τα πιο φθαρμένα υλικά

Τα πρώτα σχόλια για τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανο Κασσελάκη έκανε σε συνέντευξή του στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης. Παράλληλα, επεσήμανε τις μεγάλες αλλαγές που πρέπει να γίνουν για να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση.

«Κατ αρχάς να ευχηθώ καλή επιτυχία στον νέο αρχηγό της αντιπολίτευσης» είπε ο πρωθυπουργός για τον κ. Κασσελάκη για αν προσθέσει: «Είναι σημαντικό και για τον ΣΥΡΙΖΑ ότι το κεφάλαιο αυτό έκλεισε, είναι ένας νέος άνθρωπος, προσωπικά μου είναι συμπαθής. Έτυχε να τον γνωρίζω από το παρελθόν. Μεταξύ μας δεν φανταζόμουν ποτέ ότι θα κατέληγε στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά αυτό είναι μία άλλη συζήτηση».

Πρόσθεσε μάλιστα πως «τον σέβομαι, τον τιμώ ως πολιτειακό παράγοντα διότι εκλέχθηκε με δημοκρατικές διαδικασίες» και έκανε τις πρώτες πολιτικές επισημάνσεις:

«Η πρώτη έχει να κάνει με το γεγονός ότι, μέχρι στιγμής δεν έχω ακούσει -και δεν νομίζω ότι είμαι ο μόνος που το λέει- ουσιαστικό, τεκμηριωμένο πολιτικό λόγο. Αλλά να του δώσω χρόνο, είναι νέος ακόμα. Πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να κάνουμε μια πολιτική αντιπαράθεση, γιατί μέχρι στιγμής ειλικρινά δυσκολεύομαι. Διότι δεν μπορώ να κάνω αντιπαράθεση με το κενό, πρέπει να έχω πολιτική επιχειρηματολογία. Πιστεύω, όμως, ότι αυτό συν τω χρόνω θα έρθει.

Το δεύτερο σημείο είναι ότι αυτό δεν θα έρθει, όμως, στη Βουλή, διότι δεν είναι βουλευτής. Και αυτό είναι ένα πρόβλημα, πρέπει να σας πω, για μια κοινοβουλευτική δημοκρατία. Διότι δεν έχουμε τη δυνατότητα να διασταυρώσουμε τα ξίφη μας στον φυσικό χώρο πολιτικής αντιπαράθεσης, που σε μια κοινοβουλευτική δημοκρατία […] Αυτό όμως είναι πάλι μια απόφαση την οποία πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ, σίγουρα όμως θα δημιουργήσει μια δυσκολία στο να βγάλουν οι πολίτες κάποια συμπεράσματα από τη σύγκριση που πάντα προκύπτει μέσα από αυτή την κοινοβουλευτική διαδικασία.

Το μεγαλύτερο όμως θέμα είναι άλλο για εμένα, δεν είναι τόσο τα δύο πρώτα. Είναι: πόσο νέος είναι τελικά ο κ. Κασσελάκης όταν έχει υπαρχηγούς τον κ. Παππά και τον κ. Πολάκη. Εκεί υπάρχει ένα μείζον ζήτημα, αν τελικά αυτό το οποίο παρουσιάζεται ως νέο δεν είναι τίποτα άλλο από μια νέα βιτρίνα η οποία ανακυκλώνει τα πιο παλιά, τα πιο φθαρμένα υλικά, τα οποία καταδικάστηκαν με εκκωφαντικό τρόπο στις διπλές εκλογές του Μαΐου και του Ιουνίου. Εκεί, μέχρι στιγμής, τα δείγματα γραφής σίγουρα δεν είναι δείγματα γραφής μιας ουσιαστικής ανανέωσης. Πέραν της εικόνας, αμα σκαλίσει κανείς λίγο πιο βαθιά βλέπει τα πιο προβληματικά πρόσωπα, τον κ. Παππά του 13-0, τον κ. Πολάκη, δεν χρειάζεται νομίζω να πω πολλά εγώ, οι πολίτες έχουν σχηματίσει την άποψή τους. Αυτοί φαίνεται να κάνουν κουμάντο αυτή τη στιγμή στον ΣΥΡΙΖΑ. Άρα, το επιχείρημα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αλλάζει προς κάτι καινούργιο, μοντέρνο, πάντως δεν υπηρετείται με τέτοιες επιλογές».

Μητσοτάκης: Είμαι πολύ μετρημένος, δεν είμαι αλαζόνας
Ερωτηθείς από τον Αντώνη Σρόιτερ για τις δηλώσεις Κασσελάκη ότι «μιλάω καλύτερα αγγλικά από τον Μητσοτάκη», «έχω μεγαλύτερη εργασιακή εμπειρία στις αγορές από τον Μητσοτάκη», «καλύτερες σπουδές και πιο φρέσκες ιδέες», ο πρωθυπουργός απάντησε: «Να τα δούμε στην πράξη όλα αυτά. Κοιτάξτε, εγώ είμαι πάντα ένας άνθρωπος πολύ μετρημένος. Ένα πράγμα που δεν με χαρακτηρίζει είναι, πιστεύω, η αλαζονεία. Είμαι 20 χρόνια πολιτικός με το βιογραφικό το οποίο οι πολίτες γνωρίζουν. Είμαι 4,5 χρόνια Πρωθυπουργός, έχω πετύχει την επανεκλογή μου με ένα πολύ υψηλό ποσοστό. Θα έλεγα, πέτυχα κάτι το οποίο δεν έχουν πετύχει άλλοι Πρωθυπουργοί, να αυξήσουν το ποσοστό τους από εκλογή σε εκλογή. Από εκεί και πέρα, πρέπει να σας πω ότι για τις εθνικές εκλογές έχουμε πολύ καιρό ακόμα, έχουμε τέσσερα χρόνια».

Αναφερόμενος στις πυρκαγιές και τις πλημμύρες και κάνοντας έναν απολογισμό για τις πρώτες 100 ημέρες της κυβέρνησης, ο κ. Μητσοτάκης σχολίασε: «Οι πρώτες 100 ημέρες που μου φάνηκαν σαν 1.000».

«Αντιλαμβάνομαι απόλυτα τα αισθήματα της κοινωνίας. Είναι λογικό να υπάρχει στεναχώρια και απαίτηση από την κυβέρνηση να κάνει περισσότερα. Οι θετικές εξελίξεις του καλοκαιριού χάνονται όταν όλα σκεπάζονται από τα γεγονότα τις στιγμές και καταστρέφονται ζωές και περιουσίες. Κι εγώ τα ίδια αισθήματα συμμερίζομαι, μια ανάγκη να τρέξουμε πιο γρήγορα», δήλωσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στον Alpha.

Ερωτηθείς αν τα λάθη προσωποποιούνται απάντησε ως εξής: «Καταλαβαίνω την ανάγκη να δείξουμε την ανάγκη και να πούμε φταίει αυτός. Σίγουρα στα ζητήματα κλιματικής κρίσης δεν προσωποποιώ τις ευθύνες για τις αδυναμίες. Οι υπουργοί χρειάζονται χρόνο για να δείξουν το έργο τους. Ο σκοπός του και ο ρόλος του είναι συντονιστικός και ο κύριος λόγος του να υλοποιήσει το πρόγραμμα «Αιγίς». Από αυτό θα κριθεί πρωτίστως ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας».

Ο πρωθυπουργός πρόσθεσε πως δεν τέθηκε αντικατάστασης του υπουργού Πολιτικής Προστασίας. «Δεν τέθηκε και δεν τίθεται τέτοιο ζήτημα», ανέφερε.

Ενόψει των αυτοδιοικητικών εκλογών, ο κ. Μητσοτάκης κατέστησε εκ νέου σαφές ότι στόχος της ΝΔ είναι οι 13 περιφέρειες και οι τρεις μεγάλοι δήμοι. Όπως εξήγησε, «είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι θα έχουμε ανθρώπους που μπορούμε να συνεννοηθούμε και συμμερίζονται το αναπτυξιακό μας όραμα».

Σχετικά με την υποψηφιότητα του κ. Αγοραστού στη Θεσσαλία ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε πως «ήταν και παραμένει ένας πολύ καλός περιφερειάρχης». Ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι ήταν πολύ λογικό αυτό που έγινε από τη δικαιοσύνη αλλά από τη συνεργασία που είχε μαζί του δεν έχει παράπονα. «Αυτά θα τα αξιολογήσει η δικαιοσύνη. Έγιναν όμως πολλά έργα μετά από τον Ιανό. Κάποια τα υλοποίησε η κυβέρνηση», ανέφερε και έδειξε σχετικές φωτογραφίας μιας γέφυρας που άντεξε. «Καταλαβαίνω απόλυτα την απελπισία των πολιτών. Μπορούμε να τα φτιάξουμε και να αντέχουν. Δεν λύσαμε το αντιπλημμυρικό πρόβλημα της Θεσσαλίας. Μπορούμε όμως να φτιάχνουμε έργα υποδομών με άλλες υποδομές , με μεγαλύτερη ταχύτητα. Στη Θεσσαλία τον πρώτο λόγο θα τον έχει ανεξάρτητος φορέας διαχείρισης των υδάτων», πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι καταδικάζει απερίφραστα την πράξη βίας του Αχιλλέα Μπέου απέναντι σε πλημμυροπαθή. «Θέλω να επαναλάβω ότι ο κ. Μπέος δεν έχει τη στήριξη της ΝΔ. Θέλω να θυμίσω ότι στις προηγούμενες εκλογές εκλέχθηκε νικώντας τον υποψήφιο που είχαμε δώσει μια διακριτική στήριξη. Είναι θέμα των δημοτών του Βόλου να επιλέξουν ποιον θεωρούν κατάλληλο δήμαρχο. Δεν δίνουμε καμία άλλη στήριξη πέρα των τριών μεγάλων δήμων».

Παρακολουθήστε τον Κυριάκο Μητσοτάκη, στη συνέντευξή του στον Alpha και στον Αντώνη Σρόιτερ.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική