Πολιτική

Μητσοτάκης: Και στις ευρωεκλογές η Ελλάδα θα γίνει μπλέ -Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά ωφελούν τους πολλούς

Με αναφορές στην ιστορία της Νέας Δημοκρατίας και στη συνεισφορά όλων όσοι διετέλεσαν πρόεδροι αλλά και απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων ξεκίνησε την ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ανοίγοντας τις εργασίες του 15ου συνεδρίου της ΝΔ στο Ζάππειο.

Το συνέδριο της ΝΔ χαρακτηρίζεται ως ιστορικό, αφού συμπίπτει με τα 50 χρόνια από την ίδρυση του κόμματος και από την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στην Ελλάδα, υπό την ηγεσία του Κωνσταντίνου Καραμανλή.

Δείτε live την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο συνέδριο της ΝΔ.

Απευθυνόμενος στα στελέχη, τους βουλευτές και στους ψηφοφόρους, είπε «σας ευχαριστώ για αυτήν την εντυπωσιακή υποδοχή. Θα την ξανακάνουμε μπλε όλη την Ελλάδα στις ευρωεκλογές».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: Το Ζάππειο, ένας χώρος ιστορικός, αντηχεί σήμερα τον ενθουσιασμό των μελών της παράταξής μας. Η παρουσία σας με τιμά, με συγκινεί και μου δίνει πίστη για την πορεία της ΝΔ στα επόμενα 50 χρόνια, με τη φλόγα του γαλάζιου πυρσού να καίει στις καρδιές μας και να φωτίζει το αύριο.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό: Αυτό το συνέδριο είναι διπλά εορταστικό, συμπίπτει με τα γενέθλια της Δημοκρατίας και της Νέας Δημοκρατίας.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής «θα ήταν πολύ περήφανος για ετούτη τη βραδιά, το όραμά του συνεχίζει να μας εμπνέει και να μας κινητοποιεί» και ότι το όραμα της ίδρυσης του κόμματος παραμένει ζωντανό και σήμερα.

«Εδώ, στην Αθήνα επέστρεψε ο κοινοβουλευτισμός, ύστερα από την κηλίδα της δικτατορίας» τόνισε ο πρωθυπουργός και προχώρησε σε μια ιστορική αναδρομή του κόμματος, αναφερόμενος σε ιστορικά στελέχη, φτάνοντας στον Κώστα Καραμανλή, που ήταν «ταυτισμένος με την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική αλλά και με την πρωτοπόρα εκπαιδευτική τομή της αξέχαστης αγαπημένης μας Μαριέττας», ενώ είπε «για να φτάσουμε έτσι στα χρόνια της κρίσης με τον Αντώνη Σαμαρά του οποίου είχα την τιμή να είμαι υπουργός».

«Ήταν γραφτό να παρακολουθήσω τη διαδρομή των πρώτων μας προέδρων, να ορκιστώ πρώτη φορά βουλευτής τον Μάρτιο του 2004 και είμαι σίγουρος ότι οι μεγαλύτεροι από εσάς θα έχετε στο μυαλό σας πολλές τέτοιες στιγμές. Πολλά θα είναι και τα περιστατικά που σφράγισαν την πορεία του καθενός. Δεν κρύβω ότι για μένα ήταν μεγάλη επιρροή οι σκέψεις και οι συμβουλές από τον Παύλο Μπακογιάννη. Όλα αυτά τιμούμε στα 50 χρόνια» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: Μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου

«Η ΝΔ είναι κομμάτι του εαυτού μας, όπως η ελληνική κοινωνία είναι κομμάτι του δικού της κορμού» είπε ο πρωθυπουργός και τόνισε ότι η πορεία προς το αύριο είναι χτισμένη πάνω σε όσα «ζήσαμε και όσα κατακτήσαμε χθες». Στη συνέχεια, μίλησε για τα τεράστια εμπόδια που αντιμετώπισε η χώρα στην πρώτη τετραετία της ΝΔ, μεταξύ των οποίων τα διάτρητα σύνορα, τις μεγάλες, ξαφνικές φυσικές καταστροφές και την πανδημία. Ωστόσο, όπως τόνισε, «μέσα σε τέσσερα χρόνια η εθνική ρότα άλλαξε, βάζοντας την Ελλάδα για τα καλά σε τροχιά προόδου».

Μητσοτάκης: Ο στόχος του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ και του κατώτατου στα 950 θα υλοποιηθεί

Έχουμε μια εντολή, να προχωρήσουμε τολμηρά, σταθερά μπροστά, βελτιώνοντας την καθημερινή ζωή των πολιτών, είπε ο κ. Μητσοτάκης και τόνισε ότι η Ελλάδα του 2024 αρχίζει να προσεγγίζει τις χώρες της προηγμένης Ευρώπης, πριν αναφερθεί στην αύξηση του κατώτατου μισθού και στις αποδοχές του δημοσίου, αλλά και στις αυξήσεις στις συντάξεις.

«Η ακρίβεια πιέζει τα ασθενέστερα νοικοκυριά, τα πράγματα αργά αλλά σταθερά γίνονται καλύτερα, με στοχευμένες κινήσεις» αλλά κυρίως με μόνιμα μέτρα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, μέτρα που στηρίζουν το εισόδημα. Ο στόχος που είχαμε θέσει προεκλογικά, «μέσος μισθός στα 1.500 ευρώ και κατώτατος στα 950 θα υλοποιηθεί από αυτήν την κυβέρνηση» σημείωσε.

Η εθνική άμυνα, είπε, παραμένει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα για την κυβέρνηση, απαντώντας έτσι στα «κούφια λόγια κάποιον δήθεν πατριωτών» με τολμηρές πράξεις. «Nα μιλάς για πατρίδα και θρησκεία ενώ ταυτόχρονα πουλάς κηραλοιφές και δήθεν χειρόγραφα του Χριστού συνιστά πράξη μέγιστης πολιτικής εξαπάτησης», τόνισε ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε ότι η ΝΔ έχει επιλέξει να σταθεί στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

Κυριάκος Μητσοτάκης: Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας που είναι, ήταν και θα παραμείνει λαϊκό και κοινωνικό

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνέχισε: Είμαστε περήφανοι για το κόμμα μας που είναι, ήταν και θα παραμείνει λαϊκό και κοινωνικό, έχοντας στο επίκεντρο τον κάθε πολίτη ξεχωριστά. Η ΝΔ είναι η μόνη πραγματική παράταξη όλων των Ελληνίδων και όλων των Ελλήνων. Δύναμη μας δίνουν δύο ιδρυτικές εντολές: ο ρεαλισμός, η καλύτερη απάντηση στον λαϊκισμό και η τολμηρή ανανέωση των ιδεών και των στελεχών μας. Η Ελλάδα να γίνει ακόμα πιο ισχυρή, πιο δίκαιη, πιο σύγχρονη. Η προσαρμοστικότητα ανήκει στα χαρακτηριστικά μας, ήμασταν πάντα ανοιχτοί σε νέες ιδέες και νέα πρόσωπα. Έτσι, βλέπω γύρω μου πολλούς αγωνιστές που ήταν πάντα ΝΔ και μας κράτησαν όρθιους σε δυσκολίες, αλλά βλέπω και πολλούς που έγιναν, γίνονται και θα γίνουν Νέα Δημοκρατία.

Ο πρωθυπουργός τόνισε: Αυτή η παράταξη είναι η πιο ανθεκτική απ΄ όλες, ποτέ δεν έπαψε να πρωταγωνιστεί, γιατί έχουμε τη δυνατότητα της αυτοκριτικής και κάνουμε τα λάθη μας ορμή για να γίνουμε καλύτερη, βάζοντας την πατρίδα πάνω από κάθε κόμμα. Αυτά μας έκαναν ξανά την κυρίαρχη δύναμη του τόπου και το μεγαλύτερο κεντροδεξιό κόμμα σε όλη την Ευρώπη.

«Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά ωφελούν τους πολλούς»

Ο πρωθυπουργός είπε: «Είχαμε πάντα τη γενναιότητα να στηρίξουμε εθνικές επιδιώξεις όταν αυτές προωθήθηκαν από άλλα κόμματα, όπως η είσοδος της χώρας στο ευρώ και της Κύπρου στην Ευρώπη». Και σημείωσε ότι «εδώ και 50 χρόνια, η ΝΔ βαδίζει δίπλα-δίπλα με την πατρίδα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης είπε: Μέχρι τώρα ανακουφίσαμε τη χώρα από τις πληγές, τώρα θα πολεμήσουμε και τις αιτίες τους. Θα είναι δύσκολο, γύρω από τα προβλήματα φυτρώνουν παράκεντρα συμφερόντων. Οι μεταρρυθμίσεις ξεβολεύουν λίγους, αλλά συμφέρουν τους πολλούς και θα συνεχιστούν. Δεν μας τρομάζουν τα εμπόδια. Εξηγούμε τα μέτρα με τη γλώσσα της αλήθειας και τα προσωρινά παράπονα δεν γίνονται μόνιμες διαμαρτυρίες.

«Η προσπάθειά μας αποδίδει καρπούς, η οικονομία βρίσκεται στην επενδυτική βαθμίδα, όπως είχαμε δεσμευτεί προεκλογικά» υπογράμμισε ο πρωθυπουργός. Πετυχαίνουμε στον στόχο μας να εξαπλωθεί η χρήση του ηλεκτρονικού χρήματος, πρόσθεσε, και έκανε λόγο για σημαντικό μέτρο κατά της φοροδιαφυγής, γιατί «τα κέρδη των φοροφυγάδων θα γίνονται επιτέλους κοινωνικό έργο».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε στις προσλήψεις των εκπαιδευτικών και στην αξιολόγησή τους, αλλά και στο πώς αναβαθμίζεται η παιδεία, και στο πώς ενισχύονται τα δημόσια πανεπιστήμια. Επιτέλους να ιδρυθούν και στη χώρα μας μη κρατικά, μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, ώστε τα παιδιά να μην φεύγουν στο εξωτερικό για σπουδές.

«Τώρα που μιλάμε ανακαινίζονται δεκάδες νοσοκομεία σε όλη την επικράτεια και περιορίζονται οι λίστες αναμονής, με τα απογευματινά χειρουργεία, και επεκτείνονται οι δωρεάν προληπτικές εξετάσεις. Αυξήθηκε το ανθρώπινο δυναμικό του ΕΣΥ, όπως αυξήθηκαν οι μισθοί» είπε.

Το συνέδριο ξεκινά με στόχο να εκπέμψει ισχυρό μήνυμα συσπείρωσης και ενότητας, καθώς μπαίνουμε στην τελική ευθεία για τις ευρωεκλογές.

Η επιλογή του χώρου διεξαγωγής δεν είναι καθόλου τυχαία, αφού το Ζάππειο είναι συνυφασμένο με την υπογραφή της Συνθήκης ένταξης της Ελλάδας στην ΕΟΚ από τον ιδρυτή της ΝΔ. «Πρόκειται για το κόμμα που έβαλε την Ελλάδα στην ευρωπαϊκή οικογένεια, την κράτησε όρθια σε καιρούς κρίσης, και τα τελευταία πέντε χρόνια έχει ξανά τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη», όπως σημείωναν στελέχη της Πειραιώς.

Το «παρών» δίνουν και οι δύο πρώην πρωθυπουργοί της ΝΔ Κώστας Καραμανλής και Αντώνης Σαμαράς, οι οποίοι δεν θα λάβουν το λόγο.

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική