Πολιτική

Μητσοτάκης: Μετατρέπουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο

«Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ αποχωρούν, αλλά δεν υποχωρούν. Μην νομίζετε ότι η μάχη θα είναι μια μάχη εύκολη. Θα είναι δύσκολη μάχη. Και θα είναι δύσκολη μάχη γιατί πάνε να μετατρέψουν τα ερείπια που δημιούργησαν σε παγίδες για το αύριο. Πάνε ξανά να διχάσουν, πάνε και πάλι να δώσουν ψεύτικες υποσχέσεις. Πάνε πάλι να κάνουν αυτό που ξέρουν πολύ καλά: Να ρίχνουν λάσπη, όπου βρουν.» Με αυτά τα λόγια έσπευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης να προειδοποιήσει για το δύσκολο αγώνα που θα δώσει η ΝΔ στις εκλογές για την πολιτική αλλαγή.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε σε μεγάλη συγκέντρωση του κόμματος στην Πρέβεζα, κάνοντας κάλεσμα για συστράτευση: «Εμείς θέλουμε δίπλα μας -δεν θα κουραστώ να το λέω- κάθε πολίτη, χωρίς να μας νοιάζει η κομματική του προέλευση. Γιατί όλοι μαζί θα πάμε σε ένα καλύτερο μέλλον. Το μέλλον μας χρειάζεται όλους. Δεν έχουμε το περιθώριο να αφήσουμε πίσω κανέναν. Η Ν.Δ σήμερα δεν είναι μόνο μια μεγάλη φιλελεύθερη, λαϊκή, κεντροδεξιά Παράταξη. Φιλοδοξούμε να γίνουμε κάτι περισσότερο. Θέλουμε να γίνουμε ένα ευρύ ρεύμα αναγέννησης και προόδου, το οποίο θα είναι ανοιχτό σε όλους. Έτσι θα έρθουμε και πάλι κοντά σε αυτούς που με τα χρόνια απομακρύνθηκαν από κοντά μας.»

Ο κ. Μητσοτάκης εξέφρασε την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην οικονομία και το Σκοπιανό με τη Συμφωνία των Πρεσπών, αλλά και την κατάσταση που επικρατεί στη χώρα με το προσφυγικό.

Χαρακτηριστικό ένα απόσπασμα: «Δυστυχώς το εθνικό μας μέτωπο βαρύνεται δραματικά από τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό. Το ξέρουν όλοι ότι η Συμφωνία που υπέγραψαν οι κύριοι Τσίπρας, Κοτζιάς και Καμμένος αποτελεί μέγιστη εθνική υποχώρηση διότι για πρώτη φορά κάνει κάτι το οποίο καμιά άλλη ελληνική κυβέρνηση δεν είχε δεχτεί να κάνει. Δηλαδή, να παραχωρήσει ‘μακεδονική’ ταυτότητα και γλώσσα στους γείτονες. Όλοι ξέρουν πια ότι αυτός ο συμβιβασμός μεθοδεύτηκε σε ένα χρόνο ακατάλληλο, υπό την πίεση τρίτων. Είναι κάτι που έγινε ερήμην των δύο λαών και με διαδρομές υπόγειες. Χωρίς σοβαρή προετοιμασία και χωρίς -το τονίζω αυτό- προϋποθέσεις εθνικής συναίνεσης. Γι’ αυτό και η Συμφωνία αυτή βρίσκεται ήδη στον αέρα. Ξαναλέω λοιπόν και εδώ από την Πρέβεζα, ότι η Νέα Δημοκρατία δεν θα κυρώσει τη Συμφωνία για το Σκοπιανό ούτε σήμερα ούτε και αύριο. Καθημερινά τα γεγονότα μας επιβεβαιώνουν, γιατί έρχονται στο φως στοιχεία που επαληθεύουν το μέγεθος της εθνικής ανευθυνότητας, αλλά και το επικίνδυνο βάθος της επιπολαιότητας του ΣΥΡΙΖΑ. Προσωπικά, δεν θα αναφερόμουν ποτέ σε έγγραφα άλλης χώρας – ωστόσο ο κ.Τσίπρας, ο κ. Κοτζιάς και ο κ. Καμμένος ουδέποτε διέψευσαν τα πρακτικά από τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών στα Σκόπια που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα. Τι προκύπτει από αυτά; Όχι μόνο η συνεχής υποχωρητικότητα της Αθήνας, για την οποία πανηγυρίζουν σήμερα και οι ίδιοι οι γείτονες. Αλλά και ο κοινός τους φόβος για την δική μας εθνική στάση.

Φαίνεται επίσης η ένοχη βιασύνη του κ. Τσίπρα να κλείσει όπως-όπως, το θέμα, πριν έλθει στην εξουσία η Νέα Δημοκρατία. Βλέπετε, και αυτοί έχουν προεξοφλήσει την πολιτική επικράτηση της Νέας Δημοκρατίας. Και προκύπτει και κάτι ακόμα: η ανεξήγητη προθυμία του κ. Τσίπρα να αποδεχθεί ακόμη και την «Δημοκρατία του Ίλιντεν» – τη σφραγίδα, δηλαδή, του Σκοπιανού αλυτρωτισμού. Το αποφύγαμε αυτό ως χώρα χάρη στη δική μας σθεναρή αντίσταση. Γιατί κάποιος έπρεπε να πει όχι στη Συμφωνία που δρομολογούσε ο κ. Τσίπρας. Εμείς τέτοια λοιπόν εθνική υποχώρηση δεν την συνυπογράφουμε. Και θα δώσουμε μάχη για να αρθούν τα μέχρι τώρα αρνητικά τετελεσμένα. Και, οπλισμένοι πάντα με πατριωτικό ρεαλισμό, ξαναπιάνουμε σωστά το νήμα του Σκοπιανού από την αρχή.

Όλα αυτά συμβαίνουν, ενώ, στο εσωτερικό μέτωπο, η οικονομία επέστρεψε στο μηδέν, το ξέρετε καλά, και κινείται ήδη σε αρνητικό έδαφος. Είναι το μήνυμα το οποίο ακούω κάθε φορά σε κάθε γωνιά της Ελλάδας, σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό. Γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε τη χώρα πολύ πιο πίσω από εκεί που την είχαμε πάει εμείς το 2014, και -ακόμα χειρότερα- υπονόμευσε το μέλλον της με ένα άτυπο Μνημόνιο μέχρι το 2022 και με λιτότητα διαρκείας και μέχρι το 2060. Θέλω να σας θυμίσω ότι κάποιοι ήρθαν στην εξουσία απειλώντας θεούς και δαίμονες, και τη διατήρησαν γονατίζοντας μπροστά στους πάντες και εκχωρώντας τα πάντα. Η έξοδος δήθεν από τα Μνημόνια είναι ένα ακόμη ψέμα. Όπως ψέμα είναι και η επιστροφή στις αγορές -μύθος καλύτερα, και όχι ψέμα. Διότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καθεστώς επιτήρησης αυστηρό και το πιο ανησυχητικό είναι ότι αδυνατεί να δανειστεί όπως η Κύπρος και η Πορτογαλία.»

Επανέλαβε επίσης τις βασικές θέσεις του κόμματός του για την οικονομία, όπως ο ίδιος τις διατύπωσε πρόσφατα στην ΔΕΘ:

«1. Ο ΕΝΦΙΑ μειώνεται κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια. Μειώνεται με έναν τρόπο που θα είναι όλοι ωφελημένοι μεσοσταθμικά κατά 30%, όχι κάποιοι ωφελημένοι και κάποιοι άλλοι όχι. Και ταυτόχρονα, με μια σειρά από κίνητρα για ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση, δίνουν και πάλι αξία στα ακίνητα, ενεργοποιώντας την κατασκευή ως βασικό μοχλό ανάπτυξης.

2. Για τους επιχειρηματίες, μεγάλους και μικρούς. Ο φόρος στις επιχειρήσεις μειώνεται από το 29% στο 20% και η φορολογία στα μερίσματα -κάτι που αφορά ειδικά τους μικρομεσαίους επιχειρηματίες- από το 15% στο 5%. Ο πραγματικός συντελεστής για τις επιχειρήσεις, μέσα σε μία διετία, θα πέσει στο 24% από το 40% που είναι σήμερα.

3. Από τη στιγμή που η κυβέρνηση μας έχει δεσμεύσει στη μείωση του αφορολόγητου, ο εισαγωγικός φορολογικός συντελεστής για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ πρέπει να πάει στο 9% από το 22% που είναι σήμερα. Η Εισφορά Αλληλεγγύης και το Τέλος Επιτηδεύματος σταδιακά μπορούν να καταργηθούν. Αλλά αμέσως καταργείται ένας άδικος φόρος που δεν έφερε τίποτα στα ταμεία, και αναφέρομαι στο φόρο στο κρασί που έχει τόσο πολύ χτυπήσει τους μικρούς Έλληνες οινοποιούς. Και ξέρω ότι και στην Ήπειρο υπάρχουν πολλοί οι οποίοι έχουν χτυπηθεί από τον άδικο φόρο.

4. ΦΠΑ στην εστίαση. Μειώνεται αμέσως στο 13%, όπως το είχαμε κάνει και το 2014. Τότε θέλω να σας θυμίσω ότι το κάναμε χωρίς τη σύμφωνη γνώμη των πιστωτών μας. Και αποδείξαμε έμπρακτα, με στοιχεία, ότι η μείωση των φόρων δεν σημαίνει κατ΄ανάγκη τρύπα στα έσοδα, διότι αυξάνει και βελτιώνει τη φορολογική συμμόρφωση. Όσοι από εσάς είστε στον κλάδο της εστίασης καταλαβαίνετε πολύ καλά τι λέω. Ταυτόχρονα, αυξάνουμε το όριο υπαγωγής στο Φ.Π.Α. στις 25.000 από τις 10.000 που είναι σήμερα, ώστε να τονωθούν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις.

5. Μια μεγάλη επενδυτική έκρηξη για νέες δουλειές: Πολλές αποκρατικοποιήσεις, περιουσιακά στοιχεία του Δημοσίου τα οποία μπορούν να πωληθούν, αλλά και κίνητρα για νέες επενδύσεις, συμψηφισμοί ζημιών με κέρδη, έκπτωση φόρου στις επενδυσεις που αυξάνουν θέσεις απασχόλησης άνω του 10% ετησίως.

6. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών από το 20% που είναι σήμερα για την κύρια σύνταξη στο 15% εντός μιας τετραετίας. Και μειωμένη φορολογία της τάξης του 10% για συνεργατικά αγροτικά σχήματα. Θέλουμε να ενθαρρύνουμε τη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα. Δεν μπορούμε σήμερα, την εποχή του ανταγωνισμού, να μην έχουμε μέγεθος. Και το μέγεθος σημαίνει περισσότερη συνεργασία. Και για να ενθαρρύνουμε τη μεγαλύτερη συνεργασία στον πρωτογενή τομέα, πρέπει να σας δώσουμε γενναία φορολογικά κίνητρα.

7. Ρυθμίσεις: Σήμερα, 9 στις 10 μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρωστούν μέχρι 50.000 ευρώ στα ασφαλιστικά ταμεία, ενώ 4 στους 5 πολίτες χρωστούν στην εφορία ή στα ασφαλιστικα ταμεία ποσά μέχρι 3.000 ευρώ. Αδυνατούν να τα πληρώσουν και, όταν μπαίνουν σε μια ρύθμιση, τη χάνουν πολύ γρήγορα και καταλήγουν να κυνηγούν πάλι ρυθμίσεις από τις οποίες έχουν βγει. Τα «κόκκινα» δάνεια ξεπερνούν τα 110 δισ., 6 στα 10 είναι επιχειρηματικά και 3 στα 10 είναι στεγαστικά. Και εδώ απαιτείται μια τολμηρή λύση. Πρώτη τολμηρή λύση θα είναι η διαγραφή, η τολμηρή διαγραφή χρεών που αφορούν πτωχευμένες επιχειρήσεις και «κουφάρια» δεκαετιών, οι οφειλές των οποίων μόνο θεωρητικά υπολογίζονται. Τις κρατάμε και τις βλέπουμε, ταλαιπωρούμε τους εφοριακούς, ενώ θα έπρεπε να εστιάζουν τις προσπάθειές τους στην είσπραξη των νέων οφειλών, εκεί που μπορούμε να προσβλέπουμε ότι κάτι πραγματικά θα εισπράξουμε. Κίνηση δεύτερη και σημαντικότερη. Η ένταξη όλων όσων χρωστούν -φυσικά πρόσωπα- σε μια νέα ρύθμιση. 120 δόσεις με ελάχιστη δόση τα 20 ευρώ. Κίνηση τρίτη. Και σε αυτό θα επιμείνω. Αναγκαστικά μέτρα κατά των στρατηγικών κακοπληρωτών. Δεν πρόκειται να ξεφύγουν αυτοί που χρεοκόπησαν τις επιχειρήσεις τους, άφησαν απλήρωτους τους εργαζόμενους, χρωστάνε στο Δημόσιο και αρμενίζουν στο Αιγαίο με τα κότερά τους. Αυτοί θα κληθούν να πληρώσουν το λογαριασμό. Στηρίζουμε την καλή επιχειρηματικότητα. Είμαστε απέναντι στον κρατικοδίαιτο παρασιτικό καπιταλισμό. Αυτές οι πρακτικές ανήκουν σε άλλη εποχή. Και κίνηση τέταρτη, επίλυση-εξπρές των 250.000 εκκρεμών υποθέσεων -είναι τόσες οι εκκρεμείς υποθέσεις σήμερα στην εφορία- από έναν γρήγορο Μηχανισμό Επίλυσης Διαφορών.

8. Ο Νόμος Κατρούγκαλου καταργείται. Αντικαθίσταται από ένα νέο ασφαλιστικό σύστημα, πάλι με 3 πυλώνες, πάλι με ελάχιστη εγγυημένη σύνταξη από το κράτος. Αλλά, όπως μου είπε κάποιος σε ένα καφενείο στην Άρτα σήμερα, δεν είναι δίκαιο αν εγώ δουλεύω περισσότερο και έχω εισφέρει περισσότερα στο σύστημα, να έχω μεγαλύτερη σύνταξη; Η απάντηση είναι ναι. Είναι δίκαιο η ανταποδοτικότητα του συστήματος να γίνει πιο αναλογική. Όπως επίσης είναι σωστό για τα νέα παιδιά, για αυτούς που θα μπουν τώρα, για πρώτη φορά, στην αγορά εργασίας να δούμε την επικουρική τους ασφάλιση αλλιώς. Αυτό σημαίνει ότι πια όλες οι εισφορές τους θα μπαίνουν σε έναν ατομικό κουμπαρά, ο οποίος θα ανήκει στους ίδιους, θα τον διαχειρίζονται οι ίδιοι, θα τους συνοδεύει για όλη τους τη ζωή. Και ο λόγος που πρέπει να το κάνουμε αυτό είναι διότι αν ρωτήσετε τα νέα παιδιά που είναι σήμερα μαζί μας, αν πιστεύουν πραγματικά ότι θα πάρουν σύνταξη, θα σας πουν δεν πρόκειται να πάρουμε ποτέ σύνταξη. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν έχετε κίνητρο για να αποταμιεύσετε, ότι δεν πιστεύετε στο ίδιο το σύστημα και πρέπει με κάποιον τρόπο να σας δώσω ιδιοκτησία ενός μέρους των εισφορών σας, ώστε να ξέρετε ότι αυτός ο κουμπαράς είναι δικός σας, θα τον διαχειρίζονται ιδιωτικές ή δημόσιες εταιρίες, πάντα με την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδας, αλλά θα έχετε μια εγγύηση ότι θα πάρετε σύνταξη κάποια στιγμή στο μέλλον. Διότι σήμερα αυτό είναι κάτι που κανείς νέος δυστυχώς δεν το πιστεύει. Έχουμε πολλές αλλαγές να κάνουμε μαζί φίλες και φίλοι. Με τη μεγάλη νίκη της Ν.Δ. θα τις κάνουμε όλοι μαζί. Αλλά κρατήστε και μια 9η πολιτική η οποία, για μένα, έχει ιδιαίτερη σημασία που θα μπορούσε να είναι και η πρώτη:

9. Αφορά τις δεσμεύσεις μας για την προστασία των πιο αδύναμων. Εμείς ήμασταν αυτοί που θεσμοθετήσαμε το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Θα επεκταθεί σε 800.000 ελληνικές οικογένειες με προϋπολογισμό 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Αφορολόγητο 1.000 ευρώ για κάθε νέο παιδί. Κανένα παιδί εκτός παιδικών σταθμών. Ρητή προσωπική μου δέσμευση. Και επιμόρφωση διαρκείας, όχι μόνο επιδόματα για τους ανέργους. Δεν αξίζει ξέρετε σε κάποιον να του δίνεις απλά ένα επίδομα, το οποίο κάποια στιγμή θα τελειώσει, αν δεν τον εκπαιδεύσουμε και πάλι σε νέες δεξιότητες και να του πούμε ότι έχει ελπίδα να ξαναβρεί δουλειά και ίσως διαφορετική από την οποία έκανε στο παρελθόν, αλλά να του δώσουμε τα όπλα και τα εφόδια για να μπορέσει να ξαναδιεκδικήσει το δικαίωμα στην εργασία. »

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική