30 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Νομοτελειακή η αύξηση των τιμών του πετρελαίου μετά το εμπάργκο, προχωράμε με το εθνικό σχέδιο στήριξης

Εκτίμησε ότι οι κυρώσεις έχουν κόστος για όλους, αλλά μεγαλύτερο για τη Ρωσία – Σημείωσε ότι δεν θα υπάρξει ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία λόγω του εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο

«Νομοτελειακή» χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός την αύξηση των τιμών του πετρελαίου, μετά από την επιβολή εμπάργκο από την Ευρωπαϊκή Ένωση  στο ρωσικό αργό , πλήν των ποσοτήτων που μεταφέρονται μέσω αγωγών, ενώ παρέπεμψε στο εθνικό πακέτο στήριξης που έχει ανακοινωθεί  για την αντιμετώπιση των οικονομικών συνεπειών, αφού – όπως είναι γνωστό – για άλλη μία φορά δεν βρέθηκε κοινή ευρωπαϊκή λύση.  

«Η συζήτηση είναι σύνθετη», είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά από την ολοκλήρωση των εργασιών της συνόδου Κορυφής και επανέλαβε ότι  η Ελλάδα δεν μπορεί να περιμένει την ΕΕ: «Το εθνικό πρόγραμμα στήριξης τίθεται σε εφαρμογή από τον επόμενο μήνα. Ανοίγει η πλατφόρμα για να επιστραφεί στους καταναλωτές το 60% της υπερβάλλουσας χρέωσης. Θα είναι μια αναγνώριση της κυβέρνησης ότι υπήρξαν υψηλές χρεώσεις που διορθώνουμε. Την 1η Ιουλίου θα έχουμε επίσης το νέο σύστημα τιμολόγησης, που πήρε την έγκριση της Κομισιόν».

Η χρηματοδότηση γίνεται από εθνικούς πόρους, είπε αλλά και από τη φορολόγηση των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. 

Όσον αφορά στην επισιτιστική ασφάλεια, είπε: «20 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών είναι εγκλωβισμένοι στην Ουκρανία και δεν μπορούν να φύγουν από τη Μαύρη Θάλασσα. Πρέπει να βρεθεί λύση που θα περιλαμβάνει και τη Ρωσία. Να μην πληρώσουν τη “νύφη” απομακρυσμένες, φτωχές χώρες».

Παράλληλα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι οι κυρώσεις δεν θα έχουν ουσιαστική συνέπεια για την ελληνική ναυτιλία, που θα μπορεί να μεταφέρει ρωσικό αργό σε τρίτες χώρες, χωρίς την παραμικρή κύρωση. «Βεβαίως, είναι και θέμα συνείδησης αν κάποιος θέλει να εμπλέκεται σε τέτοιες μεταφορές σε μία εποχή όπως η σημερινή», πρόσθεσε. 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επανέλαβε ότι ο κυρώσεις έχουν κόστος και για την πλευρά που τις επβάλλει – σημείωσε ωστόσο ότι το κόστος είναι μεγαλύτερο για τη ρωσική πλευρά.  Μίλησε για άλλη μία φορά για «βάρβαρη εισβολή» της Ρωσίας και είπε ότι πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλα τα οικονομικά μέτρα που θα οδηγήσουν στον τερματισμό της. Πολιτική