Πολιτική

Μητσοτάκης: «Οι ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ συγχωνεύτηκαν – Το διαζύγιο είναι σκηνοθετημένο» (VIDEO)

Την άποψη ότι Τσίπρας και Καμμένος ήταν σε απόλυτη συνεννόηση για όσα συνέβησαν και πως πρόκειται για «κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι δύο» εξέφρασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρόεδρος της ΝΔ μίλησε στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1 και μεταξύ άλλων επεσήμανε ότι «είναι μια συνεννοημένη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά συγχωνεύτηκαν».

Σημεία από την συνέντευξη του Κυριάκου Μητσοτάκη στον Νίκο Χατζηνικολάου και στον ΑΝΤ1:
Οχι δεν πιστεύω τους λόγους Καμμένου. Τέσσερις στους 7 βουλευτές των ΑΝΕΛ θα παρέχουν ψήφο εμπιστοσύνης. Οι 2 παραμένουν υπουργοί, ο κ. Τσίπρας τους κρατάει.

Και οι 2 που δεν είναι υπουργοί δεν διαγράφονται από ΚΟ Καμμένου ώστε να εξακολουθεί να έχει όλα τα προνόμια του αρχηγού κόμματος επικεφαλής ΚΟ
Είναι μια συνεννοημένη υπόθεση, ένα σκηνοθετημένο διαζύγιο. Οι συριζανελ εξακολουθούν να υπάρχουν, απλά συγχωνεύτηκαν.

Οι Τσίπρας και Καμμένος είναι σε απόλυτη συνεννόηση για όσα συνέβησαν. Δεν υπάρχει καμια καιμνούρια αρχή μόνο κακοστημένο θέατρο για να βολευτούν και οι 2. ο καμμένος τυπικά για να μην βάλει υπογραφή στη συμφωνία, για να λέει ότι είναι μακεδονομάχος αυτός που έδωσε το στιλό στον τσίπρα κ τώρα του δανείζει τους βουλευτές του για να αποσπάσει την ψήφο εμπιστοσύνης.
Καλώ τους βουλευτές και κυρίως τους διεκδικούμενους να αναλογιστούν τις συνέπειες αυτής της επιλογής τους. Ψήφος εμπιστοσύνης σημαίνει ψήφος σε μια κυβέρνηση που αμέσως μετά θα φέρει τη συμφωνία. Ίσον ναι στη συμφωνία. Και παράταση μιας κυβέρνησης που κάνει μεγάλη ζημιά στη χώρα.

Για το άνοιγμα Τσίπρα στην Κεντροαριστερά

Ο Τσίπρας είναι ταυτισμένος με ψέμα, κυνισμό, εξαπάτηση εθνική ταπείνωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά τον συνδέουν με Καμμένο. Μεγάλη μερίδα πολιτών δεν τοποθετούνται δεξιά ή αριστερά. Οταν πιέζονται λένε ανήκουν στον κεντρώο χώρο. Αυτό που θέλουν είναι σοβαρή κυβέρνηση που θα κάνουν τη ζωή τους καλύτερη. Δεν έχουν να προσβλέπουν τίποτα από επικοινωνιακά ανοίγματα τσίπρα. Από τον δικό μας λόγο αρχίζουν να βλέπουν ότι ΝΔ μπορεί να είναι η λύση στο πολιτικό πρόβλημα της χώρας.

Με κατηγορούν ότι εντάσσονται στη νδ αφού έχουν περάσει περίοδο ως ανεξάρτητοι βουλευτές που προέρχονται από μεσαίο χώρο. Να αποφασίσει η κυβέρνηση που θέλει να εστιάσει την κριτική της. Η πραγματικότητα είναι ότι η ΝΔ είναι ένα μεγάλο κεντροδεξιό κόμμα. Κάθε φορά που κατάφερνε και πετύχαινε μεγάλα εκλογικά ποσοστά ήταν όταν ξεπερνούσε τα όρια του κόμματος και ξαναγινόταν παράταξη. Αυτή είναι η φιλοδοξία μου.

Όταν το Μείζον διακύβευμα η ανάταξη της χώρας, ξεθωριάζουν οι γραμμές. Το διακύβευμα είνα σήμερα να τελειώνουμε με αυτή την κυβέρνηση και να έρθει κάτι καλύτερο

Για το αν θα πάρει ψήφο εμπιστοσύνης η κυβέρνηση

Αν κρίνω από τις δηλώσεις της ετερόκλητης ομάδας βουλευτών που ξαφνικά ανακάλυψαν τη γοητεία του τσίπρα θεωρώ πιθανό να μπορέσει να πετύχει τους 151 που χρειάζεται για να απολαμβάνει εμπιστοσύνης βουλής. Της εμπιστοσύνης του λαού δεν απολαμβάνει. Η πιο καθαρή λύση είναι εκλογές τώρα.

Είχα άδικο που ζητώ εκλογές; πιστεύω ακράδαντα ότι τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα αν οι εκλογές είχαν γίνει πολύ νωρίτερα. Το αίτημα για εκλογές είχε και νόημα να ξεκαθαρίσουμε ότι είμαστε απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση, εκπροσωπούμε ένα διαφορετικό ύφος και ήθος εξουσίας και μια διαφορετική άποψη για το πώς θα δημιουργήσουμε πλούτο, δουλειές, θα ξαναχτίσουμε τη μεσαία τάξη. Είχα δίκιο όταν ζητούσα τις εκλογές.

Δεν μπορώ να προεξοφλήσω αν θα εξαντλήσει την τετραετία. Θεωρώ δύσκολο να ξεπεράσει τον σκόπελο των ευρωεκλογών. Εκλογές μέσα στο 2019 θα γίνουν. Τον φάγαμε τον γάιδαρο ή την καμήλα όπως έλεγε ο πρωθυπουργός. Ομως η περίοδος μέχρι τις εκλογές εγκυμονεί πολλούς κινδύνους. Ποιος επενδυτής θα έρθει αν δεν έχει πολιτική ορατότητα για την επόμενη ημέρα. Αυτή η περίοδος που θα ξεσαλώσει ο τσίπρας, θα διορίσει και θα πει πολλά ψέματα. Εδώ είπε πολλά όταν ήξερε ότι θα γίνει πρωθυπουργός, θα πει άλλα τόσα τώρα που ξέρει ότι θα χάσει.

«Ο Καμμένος κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας»

Αυτό το είπε ο ίδιος που διαρρήγνυε ιμάτια ότι θα χύσει το αίμα του για το όνομα της Μακεδονίας. Κινείται μεταξύ γραφικότητας και τραγικότητας σε όλο το δημόσιο βίο του. Οταν είχε δυνατότητα να ρίξει την κυβέρνηση και να μην υπογραφεί η συμφωνία δεν το έκανε. Αν συμφωνούσαμε ότι η ονομασία των Σκοπίων θα ήταν δημοκρατία της κεντρικής βαλκανικής και οι Σκοπιανοί θα διατηρούσαν μακεδονική γλώσσα, εθνότητα, ταυτότητα, εμένα δεν θα μου άρεσε αυτή τη συμφωνία. Το όνομα είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με τα υπόλοιπα στοιχεία που υποκρύπτουν τον αλυτρωτισμό.

Δεν άλλαξε η θέση της ΝΔ

Η θέση της ΝΔ δεν έχει αλλάξει. Είναι η ίδια που πορεύτηκε και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης που ουδέποτε αναγνώρισε μακεδονική εθνότητα και γλώσσα γιατί ήξερε τους εθνικούς κινδύνους. Η ίδια θέση Κώστας Καραμανλής Ντόρα Μπακογιάννη στο Βουκουρέστι.

Ο Ζάεφ λέει για πρώτη φορά πήρε αυτό που ζητούσε από την Ελλάδα. Είμαστε μακεδόνες λέει. Η συμφωνία του δίνει τη δυνατότητα να το λέει. Προφανώς θα καταψηφίσουμε τη συμφωνία και σε περίπτωση που έχουν μεσολαβήσει εκλογές δεν πρόκειται η κυβέρνηση της ΝΔ να την κυρώσει.

Είναι χρέος μου να είμαι ρεαλιστής και έντιμος. Από τη στιγμή που η συμφωνία θα κυρωθεί από τη βουλή και ταυτόχρονα το πρωτόκολλο ένταξης στο ΝΑΤΟ, τα Σκόπια μπήκαν στο ΝΑΤΟ, έγινε. Δεν μπήκαν στην ΕΕ. Θέλω να είμαι σαφής. Δεν πρόκειται ποτέ να πω καλωσορίζω τον μακεδόνα πρωθυπουργό στη χώρα μας. Η πορεία των Σκοπίων στην ΕΕ είναι μια πορεία μακρά, αν τα Σκόπια επιδείξουν σχέσεις καλής γειτονίας με την Ελλάδα.

«Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών»

«Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών» τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ερωτηθείς αν μπορεί να γυρίσει τις δημοσκοπήσεις ο πρωθυπουργός, με φιλολαϊκά μέτρα.

«Ο Τσίπρας έχει δώσει απτά δείγματα γραφής. Οι πολίτες έχουν βγάλει τα συμπεράσματά τους.

Ο κ. Τσίπρας έκανε τους φτωχούς φτωχότερους και τιμώρησε τους πιο αδύναμους. Εκοψε το ΕΚΑΣ, αύξησε 29 φόρους, πολλούς εκ των οποίων έμμεσους που ζημιώνουν τους πιο αδύναμους, 17 παρεμβάσεις που μείωσε το εισόδημα των συνταξιούχων. Αυτοί βίωσαν τις συνέπειες της πολιτικής τους. Κι άλλοι προσπάθησαν μοιράζοντας χρήματα να εξαγοράσουν ψήφους πολιτών. Η κοινωνία είναι πιο ώριμη από το παρελθόν. Το να δίνουμε κάποιο συγκυριακό επίδομα, μια φορά τα Χριστούγεννα, δεν αποτελεί λύση στο πρόβλημα. Για αυτό μιλάμε για διαφορετική οικονομική πολιτική, με επίκεντρο μείωση εισφορών και δημιουργία καλών θέσεων εργασίας. Δεν μιλά κανείς για τους νέους συνταξιούχους που βλέπουν συντάξεις περικομμένες κατά 30%. Τα βγάζουν δύσκολα πέρα. Θέλουν το παιδί τους να μην είναι εξαρτημένο από τα 200 ευρώ του παππού, αλλά να βρουν μια δουλειά και να στηρίξουν τον παππού» τόνισε.

Ο πρόεδρος της ΝΔ περιέγραψε με ποιους τρόπους θα ενισχύσει κοινωνικές ομάδες που δεινοπάθησαν τα χρόνια της κρίσης.

«Αναρωτιέμαι όταν η ΝΔ και εγώ προσωπικά μιλάω για ανάγκη πρότυπων σχολείων, ξεκινώντας από τις πιο φτωχές περιοχές, αν αυτή η πολιτική ευνοεί τους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Οταν μιλάω για ευνομία, να μην υπάρχει εικόνα διάλυσης όχι μόνο στο κέντρο της Αθήνας αλλά και δυτική, αφορά τους πλούσιους της Εκάλης που δεν μπορούν να βγουν από το σπίτι τους; Οταν μιλάμε για επέκταση ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, αναφερόμαστε στους πιο πλούσιους ή πιο αδύναμους. Οταν μιλάμε για δημιουργία θέσεων εργασίας και κατάρτιση για τους μακροχρόνια άνεργους που είναι παγιδευμένοι στη φτώχεια, για να γίνουν και πάλι παραγωγικοί» είπε.

Θα μειώσω οριζόντια κατά 30% τον ΕΝΦΙΑ σε δύο χρόνια

«Ολα αυτά έχουν στόχο να βελτιώσουμε τη ζωή όλων των Ελλήνων. Ξεκινάμε με τους πιο αδύναμους αλλά δεν ξεχνάμε κανέναν. Θέλουμε να μειώσουμε τον ΕΝΦΙΑ για όλους και κυρίως τη μεσαία τάξη. Η διαφορά μας είναι ότι δεν είπα ποτέ ότι θα καταργήσω τον ΕΝΦΙΑ. Εχω πει ότι θα μειωθεί κατά 30% οριζόντια για όλους εντός μιας διετίας. Αυτό αντέχει η οικονομία. Αλλά αυτό θα ωφελήσει όλους, όχι μόνο κάποιους. Κυρίως τη μεσαία τάξη» είπε ο πρόεδρος της ΝΔ.

Ο κ. Μητσοτάκης επεσήμανε ότι «θα ήταν εύκολο να πω ότι δεν θα δεχθώ τα πρωτογενή πλεονάσματα που υπέγραψε ο Τσίπρας. Δεν το κάνω γιατί γνωρίζω την ευρωπαϊκή πραγματικότητα».

Οπως εξήγησε «μια κυβέρνηση που θα κερδίσει την εμπιστοσύνη πιστωτών και αγορών μπορεί να συζητήσει μετά από ένα χρόνο τα πρωτογενή πλεονάσματα και να βρει χώρο για περισσότερες στοχευμένες κοινωνικές δαπάνες. Η εικόνα που θα παραλάβουμε θα είναι προβληματική. Χώρα που δεν έχει βγει ακόμη στις αγορές. Προτεραιότητα άμεση η μείωση του κόστους δανεισμού για τη χώρα και για τις επιχειρήσεις. Να λειτουργήσει πάλι το τραπεζικό σύστημα».

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Πολιτική