SelectedΠολιτική

Μητσοτάκης: Όχι να μας βγαίνετε πιο πατριώτες από τη ΝΔ!

Σφοδρή αντιπαράθεση στη Βουλή του πρωθυπουργού με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ  -Αντιπαράθεση για τις δηλώσεις του Στέλιου Πέτσα

Μια πολιτική σύγκρουση σε ρυθμούς σκληρού ροκ εξελίχθηκε στη Βουλή μεταξύ του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα για το μεταναστευτικό.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για το άσυλο, που ψηφίστηκε με ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης εξαπέλυσε βαριές κατηγορίες εναντίον της πλειοψηφίας φτάνοντας στο σημείο να υποστηρίξει ότι η κυβέρνηση ακολουθεί πολιτική κατευνασμού εναντίον της Τουρκίας!

«Ούτε μία στιγμή δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας! Ούτε μία φορά!», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι έχει υιοθετήσει «μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με τα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το συριακό».

Ο Αλέξης Τσίπρας κατηγόρησε μάλιστα τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Στέλιο Πέτσα ότι «σε πρόσφατες δηλώσεις του υποστήριξε πως η ελληνική πλευρά δεν πρέπει να είναι πολύ έντονη και να ξεπεράσει τη λεπτή γραμμή σε αυτά τα θέματα, διότι θα έχει επιπτώσεις στις ροές. Κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε αυτό».

Εκρηκτική ήταν η αντίδραση του πρωθυπουργού ο οποίος κατηγόρησε τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ ότι ψεύδεται. «Ουδέποτε κάναμε κανέναν συμψηφισμό και σε καμία περίπτωση δεν εννόησα ότι τα δύο αυτά ζητήματα μπορούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο να συνδεθούν», επισήμανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

«Καταδίκασα δημόσια την απαράδεκτη δήλωση του κ. Τσαβούσογλου, ο οποίος αφήνει άθλια υπονοούμενα για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη κατάσταση στο Αιγαίο. Και μίλησα ανοιχτά λέγοντας ότι αυτοί οι οποίοι εργαλειοποιούν οι ίδιοι το προσφυγικό-μεταναστευτικό πρόβλημα δεν δικαιούνται να κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα και να εμφανίζονται σήμερα βασιλικότεροι του βασιλέως. Αλλά όχι, κύριε Τσίπρα, να μας βγαίνετε και εσείς πιο πατριώτες από τη Νέα Δημοκρατία! Αυτό πάει πάρα πολύ!», επισήμανε σε έντονο ύφος ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Λίγο νωρίτερα, από το βήμα της Βουλής, ο κ. Τσίπρας είχε αναφέρει: «Και το ερώτημα είναι αν εσείς πιστεύετε ότι αν είστε πιο σιωπηλοί, αν μιλάτε λιγότερο, αν δεν ξεπερνάτε –όπως το είπε ο κ. Πέτσας επί λέξει- «τη λεπτή γραμμή», τότε θα έχετε καλύτερη συμπεριφορά από την Τουρκία στα θέματα των ροών. Δεν ξέρω αν το πιστεύετε αυτό. Αν το πιστεύετε, κάνετε λάθος».

Ενδεικτικός του κλίματος της αντιπαράθεσης είναι ο εξής διάλογος μεταξύ των κυρίων Μητσοτάκη και Τσίπρα:

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: «…Με κατηγορούσατε τότε ότι τα βρήκα με την πολιτική μου αντίπαλο, την κυρία Μέρκελ. Γι’ αυτό τα βρήκα. Γιατί στην Ευρώπη έπρεπε να δοθεί λύση και γιατί βάλαμε πάνω το εθνικό συμφέρον και τον Ιούλη του 2015 και στην προσφυγική κρίση από το ευκαιριακό, αν θέλετε, κομματικό συμφέρον.

Εμείς αψηφήσαμε το πολιτικό κόστος και στο προσφυγικό και στη διάσωση της χώρας και στο Μακεδονικό και γι’ αυτό είμαστε περήφανοι. Όχι γιατί ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά γιατί η Ελλάδα στα χρόνια μας ήταν στη σωστή πλευρά της ιστορίας.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Κύριε Πρόεδρε, ζητώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Τον λόγο έχει ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Θα σας ζητήσω, κύριε Τσίπρα, να καταθέσετε, αν τις έχετε, τις δηλώσεις του κ. Πέτσα στα Πρακτικά της Βουλής. Τώρα, παρακαλώ.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Τις έχω. Θα τις καταθέσω.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Παρακαλώ, να καταθέσετε τις δηλώσεις. Τις έχετε, φαντάζομαι, έτσι δεν είναι; Γιατί δεν τις καταθέτετε;

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ: Θα τις καταθέσω, όταν θέλω εγώ, όχι όταν θες εσύ.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ: Καταθέστε τις τώρα. Περιμένω! Περιμένω!

Δεν θα καταθέσετε τίποτα, γιατί πολύ απλά πάλι ψέματα λέτε. Γιατί δεν είπε αυτά ο κ. Πέτσας. Καταθέστε τις δηλώσεις του κ. Πέτσα!

Δεν αλλάζει το χούι, κύριε Τσίπρα. Μια φορά ψεύτης πάντα ψεύτης. Δεν θέλω να το επαναλαμβάνω, αλλά δυστυχώς μου δίνετε συνέχεια αφορμή να το κάνω.
Μια σύντομη φράση σχετικά με το ζήτημα της φύλαξη των συνόρων.

Κύριε Τσίπρα, γνωρίζετε, φαντάζομαι, τι είναι το Σύστημα Επιτήρησης Θαλασσίων Συνόρων. Φαντάζομαι ότι αναγνωρίζετε ότι η χώρα πρέπει να έχει μια συνολική εικόνα τι γίνεται στα θαλάσσια σύνορά της…».

Λίγη ώρα αργότερα ο κ. Τσίπρας ανέβασε στα κοινωνικά δίκτυα ένα βίντεο με πρόσφατες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα.

«Η συνειδητή διαστρέβλωση είναι χειρότερη από ένα αφελές ψέμα» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

Τα πρακτικά της Βουλής

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Ευχαριστώ πολύ.

Κυρίες και κύριοι Βουλευτές, πριν από έναν μήνα και στο πλαίσιο της ώρας του Πρωθυπουργού, από το Βήμα αυτό και στην πρωτολογία μου και στη δευτερολογία μου, είχα περιγράψει την πολιτική μας απέναντι στα αλλεπάλληλα κύματα ανέστιων και ξεριζωμένων που δέχεται, δυστυχώς, καθημερινά η χώρα μας. Είχα μιλήσει για την ανάγκη προστασίας των συνόρων μας. Είχα μιλήσει για τον αναγκαίο διαχωρισμό μεταξύ προσφύγων και οικονομικών μεταναστών. Είχα μιλήσει, προφανώς, για την ευρωπαϊκή διάσταση του προβλήματος, αλλά είχα μιλήσει και για τους κανόνες υπό τους οποίους, όσοι το δικαιούνται, θα μπορούν να παραμένουν στην πατρίδα μας, θα ενσωματώνονται στην ελληνική κοινωνία, υπό ανθρώπινες συνθήκες. Και σήμερα, το σχέδιο νόμου, το οποίο θα γίνει νόμος του κράτους όταν ολοκληρωθεί αυτή η συζήτηση, ολοκληρώνει την κάλυψη ενός μεγάλου κενού. Η Ελλάδα αποκτά επιτέλους ένα σαφές, δομημένο και λειτουργικό σύστημα ασύλου.

Θέλω να συγχαρώ τον Υπουργό και τον Αναπληρωτή Υπουργό για τη νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, για τη διαδικασία η οποία ακολουθήθηκε, για το γεγονός ότι ενσωματώθηκαν πολλά από τα σχόλια τα οποία έγιναν στη δημόσια διαβούλευση στο κείμενο του τελικού σχεδίου νόμου, το οποίο κατατέθηκε προς ψήφιση στη Βουλή των Ελλήνων.

Ήταν ακριβώς οι ελλείψεις και οι αντιφάσεις στον τομέα αυτόν που μέχρι τώρα επέτρεπαν λάθη, καθυστερήσεις και συχνά εικόνες χάους. Όλοι γνωρίζουν τι παρέλαβε μόλις ανέλαβε η νέα Κυβέρνηση. Χιλιάδες ανθρώπους στοιβαγμένους στα νησιά, διάσπαρτους στην ενδοχώρα, προβληματικές δομές -όπως η Μόρια- σχεδόν εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις ασύλου να παραμένουν εκκρεμείς και παρά τις τεράστιες σπατάλες που ερευνά η OLAF, μόλις το 22% των ευρωπαϊκών πόρων να έχει πλήρως αξιοποιηθεί.

Ένα και μόνο στοιχείο αρκεί, για να περιγράψει και την κατάσταση που παραλάβαμε, αλλά και την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Από τις δεκάδες χιλιάδες μετανάστες και πρόσφυγες που έφτασαν στη χώρα μας τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια, έγιναν μόλις χίλιες οκτακόσιες έξι επιστροφές στην Τουρκία. Επαναλαμβάνω, έγιναν μόλις, χίλιες οκτακόσιες έξι επιστροφές, όταν σήμερα εκκρεμούν σχεδόν εβδομήντα χιλιάδες αιτήσεις ασύλου. Και οι πιο πολλές επιστροφές οι οποίες έγιναν, ήταν οικειοθελείς επιστροφές, κάτι που αποδεικνύει έμπρακτα ότι το όλο σύστημα χορήγησης ασύλου έμενε ουσιαστικά σε καθεστώς παρατεταμένης παράλυσης, εκπέμποντας ταυτόχρονα το σήμα ότι στην Ελλάδα μπορεί να έρχονται άνθρωποι για να μείνουν απροσδιόριστο χρονικό διάστημα, χωρίς κανέναν τελικά έλεγχο, αλλά και δίνοντας δικαίωμα στην Τουρκία να μην εφαρμόζει την κοινή δήλωση που έχει υπογράψει με την Ευρωπαϊκή Ένωση και δίνοντας δικαίωμα, επίσης, στην Ευρώπη να μας ασκεί έντονη κριτική γιατί εμείς ως ευρωπαϊκή χώρα, κράτος-σύνορο της Ευρώπης, δεν είμαστε εντάξει στις υποχρεώσεις μας που απορρέουν από την κοινή δήλωση την οποία έχει υπογράψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με την Τουρκία από το 2016.

Όλοι, επίσης, αναγνωρίζουν ότι ένα τόσο σύνθετο πρόβλημα ευκολότερα αντιμετωπίζεται στη γέννησή του παρά ύστερα από πέντε χρόνια όταν αυτό έχει γιγαντωθεί και πως η ψευδαίσθηση των ανοιχτών συνόρων απαιτεί οργάνωση για να προσαρμοστεί στη ρεαλιστική πολιτική των ασφαλών συνόρων και ότι η ιδεοληψία των μεταναστών που «λιάζονται» θέλει τόλμη και χρόνο ώστε να μετατραπεί σε μία καθημερινότητα κράτους και πολιτών που νοιάζονται.

Όμως, δεν είμαι εδώ για να κρυφτώ πίσω από τις αδυναμίες άλλων. Το μεταναστευτικό είναι ήδη απέναντί μας και οφείλουμε να το αντιμετωπίσουμε τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο. Και θα το αντιμετωπίσουμε παρά τις διαπιστωμένες ανεπάρκειες ακόμα και ισχυρότατων οργανισμών, παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις διαφορετικές φωνές που εκπέμπονται σήμερα και από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία ακόμα δεν έχει καταλήξει σε μία οριστική πολιτική απέναντι στο ζήτημα αυτό, με πυξίδα τη διεθνή αλληλεγγύη, αλλά και την εθνική ευθύνη και με το βλέμμα μας στους κυνηγημένους του κόσμου, αλλά και στα δικαιώματα των Ελλήνων.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως είπα και στην αρχή και όπως ανέπτυξαν και πολλοί βουλευτές της συμπολίτευσης, η μεγάλη τομή των ρυθμίσεων που συζητάμε σήμερα είναι ότι καθιερώνουν για πρώτη φορά έναν συμπαγή νόμο περί διεθνούς προστασίας, που υπηρετεί τρεις κομβικές αρχές:

Πρώτον, κωδικοποιεί πέντε διαφορετικούς νόμους, ένα προεδρικό διάταγμα και δεκάδες διάσπαρτες διατάξεις ή μεταφορές Οδηγιών. Όλα αυτά τα εναρμονίζει με το κοινοτικό δίκαιο και με τις αποφάσεις των ευρωπαϊκών δικαστηρίων. Δεύτερον, απλοποιεί και συντομεύει τη χορήγηση ασύλου στους αληθινούς πρόσφυγες, δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά και στις οικογένειες, στις οποίες μάλιστα παρέχει αμέσως πρόσβαση σε υγεία και σε εκπαίδευση. Και τρίτον, εντάσσει όσους ζητούν προστασία σε ένα πλαίσιο σεβασμού, αλλά και συνεργασίας με τις ελληνικές αρχές. Όσοι παρελκυστικά θα διεκδικούν άσυλο αλλά θα προσβάλλουν τη χώρα, δεν έχουν θέση στην πατρίδα μας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Με λίγα λόγια, είναι η ολοκληρωμένη απάντηση που δίνει στο μεταναστευτικό και προσφυγικό πρόβλημα ένα οργανωμένο, ένα δημοκρατικό κράτος.

Ενδεικτικά θα αναφέρω μερικές μόνο προβλέψεις που πιστοποιούν αυτήν τη διπλή μας κατεύθυνση: αυστηροί κανόνες που βάζουν τέλος σε παρανομίες και αυθαιρεσίες, αλλά και ευαισθησία που παρέχει πρόσθετα δικαιώματα στους αδικημένους.

Στο εξής, κάθε αίτηση θα πρέπει να εξετάζεται μέσα σε έξι μήνες, αντί για εννέα που ίσχυε μέχρι σήμερα και η απόφαση θα πρέπει να δίνεται στον ενδιαφερόμενο εντός δέκα ημερών αντί για είκοσι. Αν, όμως, στο μεταξύ ο αιτών δεν συνεργάζεται με τις αρχές -έχει αποχωρήσει από τη χώρα χωρίς άδεια-, το αίτημα θα κρίνεται αυτομάτως αβάσιμο και θα είναι φυσικά υποψήφιος προς αναχώρηση. Γι’ αυτό άλλωστε και στο νέο σύστημα θα εξετάζονται πρώτα οι περιπτώσεις ευάλωτων προσώπων, αλλά και ατόμων με παραβατική συμπεριφορά, ώστε να δρομολογούνται έγκαιρα οι διαφορετικές τους πορείες.

Θα διακόπτεται επίσης η φιλοξενία όποιου διαπιστώνεται ότι δεν υπέβαλε αίτηση προστασίας αμέσως μετά την άφιξή του, αν απέκρυψε περιουσιακούς πόρους ή αν έχει παραβιάσει κανονισμούς λειτουργίας των δομών στις οποίες διαμένει. Από τις προϋποθέσεις ευαλωτότητας απαλείφεται το γενικόλογο «μετατραυματικό στρες» το οποίο όλοι γνωρίζετε ότι δύσκολα βεβαιώνεται από τους γιατρούς και το οποίο –για να το πούμε πολύ απλά- είχε γίνει μια φάμπρικα, για να μπορούν πολλοί να το επικαλούνται ψευδώς, να χαρακτηρίζονται ως ευάλωτοι και να μεταφέρονται στην ενδοχώρα.

Αντίθετα, στα ευάλωτα και στα προς προστασία άτομα εντάσσονται πλέον όλοι οι ανήλικοι, όχι μόνο οι ασυνόδευτοι. Εισάγουμε νέες πρόνοιες υπέρ των πραγματικών προσφύγων. Μέλη της οικογένειας του αιτούντος θα θεωρούνται πλέον, εκτός των συζύγων και των παιδιών, και ο εκτός γάμου σύντροφός τους. Το ίδιο θα ισχύει και για τα εκτός γάμου τέκνα και τους γονείς του, αλλά και για όποιον γενικά έχει την επιμέλεια ενός ανήλικου παιδιού. Ειδικά οι ανήλικοι, θα εισάγονται στις αντίστοιχες βαθμίδες πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Αν οι γονείς τους δεν τηρούν αυτήν την υποχρέωση, θα έχουν κυρώσεις. Πολύ σύντομα θα είμαστε σε θέση να ανακοινώσουμε ένα ειδικό πρόγραμμα για τα πέντε χιλιάδες ασυνόδευτα ανήλικα, από τα οποία, δυστυχώς, σήμερα μόλις χίλια διακόσια έχουν τη στοιχειώδη φροντίδα μια οργανωμένης δομής.

Συνολικότερα, άλλωστε, όλοι οι νόμιμοι πρόσφυγες θα έχουν πρόσβαση στην εργασία. Ένας ειδικός αριθμός θα τους δίνει πρόσβαση και στην περίθαλψη, ενώ ύστερα από έξι μήνες θα εντάσσονται και σε ειδικά προγράμματα απασχόλησης, ώστε να πάψει η Ελλάδα να προσελκύει αλλοδαπούς, οι οποίοι μέχρι σήμερα ζητούσαν προστασία μόνο και μόνο για να βρουν δουλειά σε ένα άλλο κράτος.

Κυρίες και κύριοι, είναι προφανές ότι οι προσφυγικές μεταναστευτικές ροές οφείλονται σε βαθιά προβλήματα, σε πολεμικές κρίσεις, σε μεγάλες οικονομικές ανισότητες. Συνεπώς, για την αντιμετώπισή τους απαιτούνται παρεμβάσεις μεγάλης κλίμακας, με γνώμονα το διεθνές δίκαιο, τον σεβασμό των συνόρων των συνθηκών, την ειρηνική συνεργασία μεταξύ λαών και κυβερνήσεων, την οικονομική υποστήριξη χωρών που σήμερα έχουν μεγάλη δυσκολία να παρέχουν στους κατοίκους τους, στους υπηκόους τους, την προοπτική για μια καλή ζωή εντός των συνόρων τους και δεν έχω πρόβλημα αυτό να το επαναλάβω και τώρα.

Είμαι, όμως, ταυτόχρονα και ρεαλιστής. Βλέπω τις δυσκολίες, αναγνωρίζω τα μεσοπρόθεσμα δεδομένα. Ξέρω πολύ καλά ότι το δράμα εκατομμυρίων φυγάδων χρησιμοποιείται από κάποιες χώρες ως μοχλός πίεσης για τους δικούς της γεωπολιτικούς σκοπούς, αλλά και ότι φυσικά γίνεται πεδίο δράσης κυκλωμάτων που εμπορεύονται πολύ ακριβά και συχνά μάταια την ανθρώπινη ελπίδα. Εκτός, λοιπόν, από αναλύσεις οφείλουμε να έχουμε και ένα συγκεκριμένο σχέδιο δράσης στον παρόντα χρόνο και υπό τις συγκεκριμένες συνθήκες.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο είναι γνωστό ότι αναδεικνύουμε το μεταναστευτικό ως τη νέα πρόκληση για ολόκληρη την ήπειρό μας, διεκδικώντας κοινή φύλαξη των ανατολικών ορίων της. Υποδέχομαι, λοιπόν, εξαιρετικά θετικά τη νέα κινητικότητα που προκαλεί η πρόσφατη γερμανική πρωτοβουλία για μια συνολική επανεξέταση της ευρωπαϊκής πολιτικής ασύλου. Εξάλλου, τις ελληνικές θέσεις τις είχα συζητήσει και με τον Γερμανό Υπουργό Εσωτερικών, τον κ. Ζεεχόφερ στο Μέγαρο Μαξίμου πριν από περίπου έναν μήνα. Το ζήτημα αυτό, δηλαδή την ανάγκη η Ευρώπη να αποκτήσει τάχιστα μια κοινή πολιτική ασύλου, μια κοινή πολιτική στο ζήτημα του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος, την είχα θέσει και στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής, ζητώντας επιτακτικά την επανεξέταση του συστήματος του Δουβλίνου. Εκεί έθεσα –όπως το κάνω σε όλες τις δημόσιες παρεμβάσεις μου- και όλες τις χώρες τις ευρωπαϊκές προ των ευθυνών τους.

Θα επαναλάβω εδώ αυτό το οποίο είπα και στο Συμβούλιο, ότι δεν γίνεται να υπάρχουν χώρες οι οποίες να απολαμβάνουν τα οφέλη από την ελεύθερη διακίνηση πολιτών που η συνθήκη Σένγκεν τους εξασφαλίζει και ταυτόχρονα να αρνούνται πεισματικά, έστω και τον ελάχιστο επιμερισμό του προσφυγικού μεταναστευτικού προβλήματος για λόγους που έχουν να κάνουν μόνο και μόνο με τις εσωτερικές ισορροπίες κάποιων ευρωπαϊκών κυβερνήσεων. Ευρωπαϊκή αλληλεγγύη δεν γίνεται να υπάρχει α λα καρτ.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Από την άλλη, στο εθνικό πεδίο υπηρετούμε τρεις ανάγκες. Προστατεύουμε τα σύνορά μας, σώζουμε ζωές στο Αιγαίο και αποφορτίζουμε τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Ήδη στις θάλασσες μας ενεργοποιούμε ένα σύγχρονο σύστημα παρακολούθησης. Οι περιπολίες του Λιμενικού είναι αυξημένες. Προμηθευόμαστε περισσότερες θερμικές κάμερες, αλλά και περισσότερα ευέλικτα ταχύπλοα, πλωτά μέσα. Ο στόχος μας παραμένει ο ίδιος: καμμία χαμένη ζωή στο Αιγαίο, αλλά και καμμία σπιθαμή των νερών μας χωρίς έλεγχο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Ταυτόχρονα, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, την τοπική αυτοδιοίκηση και με την επιχειρησιακή υποστήριξη του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας προωθούμε την οργανωμένη ανακούφιση των νησιών μας με τη μεταφορά προσφύγων στην ενδοχώρα. Σε αυτήν την προσπάθεια θέλουμε τη συνεργασία των δήμων και των κατοίκων των τοπικών κοινωνιών. Έχω πει πολλές φορές ότι αυτοί δεν πρέπει σε καμμία περίπτωση να αιφνιδιάζονται. Αντίθετα, όσοι είναι πρόθυμοι να βοηθούν σε αυτήν τη μεγάλη εθνική προσπάθεια, πρέπει να επιβραβεύονται.

Φροντίζουμε ώστε αυτή η διασπορά να γίνεται με προσοχή στον αριθμό των προσφύγων και με προτεραιότητα σε οικογένειες, ώστε αυτή η διαδικασία να γίνει πιο αποδεκτή από τις τοπικές κοινωνίες. Επαναλαμβάνω ότι αυτές θα ενισχυθούν, ώστε να έχουν τη δύναμη να αφομοιώνουν αυτό το φορτίο, αυτό το βάρος της έκτακτης φιλοξενίας.

Την πολιτική αυτή, λοιπόν, συμπληρώνει σήμερα ο νόμος για το άσυλο. Είναι ένας νόμος ο όποιος, ανάμεσα στα άλλα, εκπέμπει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Ως εδώ.

Ως εδώ με όσους γνωρίζουν ότι δεν δικαιούνται άσυλο, αλλά παρά ταύτα επιχειρούν να εισέλθουν και να παραμείνουν στη χώρα μας. Αυτοί θα επιστρέφονται τάχιστα είτε στην Τουρκία βάσει της κοινής δήλωσης είτε στην πατρίδα τους και θα χάσουν τα λεφτά, τα οποία έδωσαν στα άθλια κυκλώματα των διακινητών. Ταυτόχρονα, όμως, το νέο σύστημα θέτει και όρια στη θολή δράση ορισμένων μη κυβερνητικών οργανώσεων, αλλά και καλεί -επιτρέψτε μου να το πω αυτό- κάποιους που συνθηματολογούν για ευαισθησία από κάποια απομακρυσμένα και θεωρητικά παρατηρητήρια, να μπουν στην πραγματική μάχη επί του πεδίου και όλοι επιτέλους να αναλάβουν τις ευθύνες τους.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, ένα μεγάλο μέρος του πλανήτη δυστυχώς σήμερα ζει σε συνθήκες οικονομικής ανέχειας και συχνά πολιτικής ανελευθερίας. Εκατομμύρια άνθρωποι αποτελούν δυνητικούς αιτούντες διεθνούς προστασίας. Η λύση ωστόσο δεν είναι να ανοίξουμε διάπλατα τις πύλες της χώρας, για να τους υποδεχθούμε όλους. Κάτι τέτοιο θα καταδίκαζε και τους ίδιους στη διάψευση του ονείρου, αλλά θα καταδίκαζε και τους Έλληνες σε μια χειρότερη ζωή και αυτό με τη σειρά του θα έκλεινε την ανοιχτόκαρδη και φιλόξενη κοινωνία μας, θα στρέβλωνε τις παραδόσεις μας, τα ιδανικά μας, θα όπλιζε τελικά τους οπαδούς της ξενοφοβίας και του ρατσισμού, όπως δυστυχώς, συμβαίνει σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες. Η πολιτική των ανοιχτών συνόρων είναι το ίδιο λάθος όσο η πολιτική των κλειστών συνόρων.

Ζήσαμε δέκα χρόνια κρίσης και όμως σηκώσαμε και σηκώνουμε με αξιοπρέπεια και φιλότιμο στους ώμους μας τις ευθύνες τριών ηπείρων. Η πατρίδα μας εξάλλου ξέρει καλά από προσφυγιά, γι’ αυτό και θα δώσει καταφύγιο σε όσους κινδυνεύουν. Όμως αυτό θα γίνει με κανόνες, συντεταγμένα και δομημένα.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Και μόνο έτσι όσοι το θέλουν, μπορούν και δικαιούνται υγιείς και μορφωμένοι αύριο να ενσωματωθούν γόνιμα στον εθνικό κορμό. Διότι, δεν σας κρύβω ότι όπως θαυμάζω τα κατορθώματα του Γιάννη Αντετοκούνμπο, έτσι καμάρωσα και στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου την αριστούχο μαθήτρια με καταγωγή από την Αφρική, αυτό το κορίτσι που με τόσο υπερηφάνεια κρατούσε τη γαλανόλευκη.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Κλείνω με μια αλήθεια. Η αλληλεγγύη ή θα εκδηλώνεται με σύστημα ή απλούστατα θα υπάρχει μόνο στα λόγια και στα συνθήματα. Και αυτή δεν είναι μια άποψη δικιά μου. Είναι η σκέψη μιας μεγάλης κυνηγημένης, της φιλοσόφου Χάνα Άρεντ, που διωγμένη ως Εβραία από τη ναζιστική Γερμανία, κατέφυγε πρόσφυγας στη Γαλλία και από εκεί στην Αμερική, όπου έζησε δεκατρία ολόκληρα χρόνια χωρίς υπηκοότητα. Ήταν εκείνη που υπερασπίστηκε όσο κανείς το δικαίωμα να έχεις δικαιώματα, όπως συνήθιζε να λέει, αλλά ήταν η ίδια που υποστήριξε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα μπορούν να τα διασφαλίζουν στην πράξη μόνο οι οργανωμένες πολιτικές κοινότητες. Αυτό ακριβώς πρεσβεύει το σημερινό μας νομοθέτημα.

Σας ευχαριστώ.

(Όρθιοι οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας χειροκροτούν ζωηρά και παρατεταμένα)

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Καλείται στο Βήμα ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδος του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Αλέξης Τσίπρας.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα ήθελα ξεκινώντας να σας θυμίσω μια γνωστή λαϊκή ρήση, που λέει: «Όλα εδώ πληρώνονται». Αυτό υπάρχει βεβαίως, για όσα συμβαίνουν στη ζωή μας, αλλά τελικά ισχύει και για όσα συμβαίνουν στην πολιτική ζωή.

Άκουσα πριν από λίγο τον Πρωθυπουργό, κ. Μητσοτάκη και έχω την αίσθηση ότι ο σημερινός λογογράφος πρέπει να ήταν απ’ αυτούς της κεντροαριστεράς που έχει προσλάβει στο Μαξίμου. Διότι όλοι σχεδόν οι Βουλευτές σας, κύριε Μητσοτάκη, που ανέβηκαν σε αυτό το Βήμα είχαν τελείως διαφορετική γραμμή από τη γραμμή την οποία εκπέμψατε εσείς, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την αναφορά σας στον Αντετοκούνμπο και στη μαθήτρια από την Αφρική που κρατούσε την ελληνική σημαία και ήσασταν ιδιαίτερα περήφανος, όπως και όλοι μας, γι’ αυτό.

ΣΠΥΡΙΔΩΝ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ (ΣΠΗΛΙΟΣ) ΛΙΒΑΝΟΣ: Την ίδια γραμμή έχουν. Απλώς δεν τους ακούσατε.

ΑΛΕΞΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ (Πρόεδρος του Συνασπισμού της Ριζοσπαστικής Αριστεράς): Αφήστε με να μιλήσω. Εμείς ακούσαμε με μεγάλη ηρεμία και ησυχία τον Πρωθυπουργό καθόσον ομιλούσε.

Έχω την αίσθηση, λοιπόν, ότι σε ένα εξαιρετικά κρίσιμο ζήτημα, εθνικό ζήτημα όπως το προσφυγικό, βρίσκεστε αντιμέτωποι, θα έλεγα εγκλωβισμένοι ανάμεσα στη ρητορική που αναπτύσσατε προεκλογικά -και συνεχίζουν να αναπτύσσουν οι περισσότεροι Βουλευτές, πολιτευτές, δήμαρχοι, εκπρόσωποι του κόμματος σας στα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης και στις δημόσιες παρεμβάσεις τους- και από την άλλη στη σοβαρότητα του προβλήματος, το οποίο τώρα εσείς πρέπει να το διαχειριστείτε και να δώσετε λύσεις.

Ως Αντιπολίτευση, λοιπόν, υιοθετήσατε μια ακραία ρητορική. Δεν διστάσατε να το κάνετε και σε άλλα θέματα, κρίσιμα, εθνικά. Το κάνατε και στο προσφυγικό. Βασικός σας στόχος, ήταν ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο ζήτημα ήταν να καβαλήσετε αυτό το κύμα του ακροδεξιού λαϊκισμού που είναι μεγάλο κύμα και όχι μόνο στην Ελλάδα. Είναι υπαρκτό και μεγάλο κύμα στην Ευρώπη, έχει πολύ μεγάλες διαστάσεις και δημιουργεί και προϋποθέσεις στο να βρεθούν και κοντά σε κυβερνήσεις οι εκπρόσωποι αυτού του κύματος, σε σημαντικές χώρες, όπως η γειτονική Ιταλία. Μπροστά βεβαίως, στο σκοπό σας να μπορέσετε να χαϊδέψετε τα αυτιά, να προσελκύσετε τις ευαισθησίες και τις ανησυχίες ενός κόσμου, χρησιμοποιήσατε σχεδόν όλα τα μέσα, είπατε συνειδητά ψέματα, ότι τους πρόσφυγες τους φέρνει ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία. Έτσι λέγατε. Την στιγμή που στις πλάτες της χώρας μας έσκαγε η μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο -στις δικές μας πλάτες έσκασε-, την ίδια στιγμή μιλούσατε για ιδεοληψίες της Αριστεράς και μας κατηγορούσατε ότι δεν φυλάμε τα σύνορα. Και όταν σας μιλούσαμε για διεθνές δίκαιο και για την υποχρέωση της χώρας με βάση το δίκαιο της θάλασσας να διασώζουμε ευάλωτους ανθρώπους που κινδυνεύουν και όχι να τους επαναπροωθούμε με κίνδυνο να βρεθούμε μπροστά σε νέα Φαρμακονήσια, εσείς τότε μας χλευάζατε ότι δήθεν είμαστε απάτριδες και δεν αναγνωρίζουμε την ύπαρξη θαλάσσιων συνόρων.

Και τι δεν είπατε, προκειμένου να μας κάνετε κριτική ακόμα και σε αυτό το ευαίσθητο, το δύσκολο, το πολύπλοκο διεθνές ζήτημα. Μέχρι που υποσχεθήκατε ότι από την επομένη των εκλογών θα τελειώσουν τα αστεία και οι πρόσφυγες και οι μετανάστες, γνωρίζοντας ότι επιτέλους υπάρχει κράτος σε αυτόν τον τόπο, θα σταματήσουν να έρχονται.

Και δεν πέρασαν τρεις μήνες από την εκλογή σας και εκεί που πέρναγαν πενήντα, ξανάρχονται εκατόν πενήντα και διακόσιοι και διακόσιοι πενήντα! Διπλασιάστηκαν, τριπλασιάστηκαν οι ροές μόλις εκλεγήκατε. Δεν ευθύνεστε προφανώς εσείς γι’ αυτό, αλλά κοιτάξτε μία ειρωνεία της τύχης. Και πού ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ και η κυρία Τασία που τους προσκαλούσαν όλους αυτούς που πολλαπλασιάστηκαν; Στην αντιπολίτευση. Δεν μπορούσατε, λοιπόν, να δώσετε μια τέτοια δικαιολογία.

Τότε, λοιπόν, ανακαλύψατε ότι το προσφυγικό -και μεταναστευτικό, γιατί τώρα το είπατε προσφυγικό-μεταναστευτικό και θα σας εξηγήσω γιατί αυτό είναι προβληματικό, αλλά εν πάση περιπτώσει- αυτό που είπατε ότι το προσφυγικό-μεταναστευτικό, όπως εσείς το βαφτίσατε, είναι γεωπολιτικό πρόβλημα. Το ανακαλύψατε. Συγχαρητήρια, καλωσορίσατε στην πραγματικότητα, έχω να σας πω.

Βεβαίως, για όλα όσα μας κατηγορήσατε δεν βρέθηκε κανένας από εσάς να πει έστω ότι ήταν υπερβολή, βρε αδελφέ, κάναμε λάθος, μία συγγνώμη για όλους αυτούς τους ακροβατισμούς του προηγούμενου διαστήματος.

Μόνο ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη επισκέφτηκε τη Μόρια τον Ιούλιο και –προς τιμήν του τότε- μίλησε για τη θετική του εντύπωση από την πληρότητα των υπηρεσιών στην αντιμετώπιση του προσφυγικού. Όταν, όμως, κι αυτός βρέθηκε μπροστά στις αντιφάσεις των δικών σας πολιτικών επιλογών, τότε θυμήθηκε ότι αυτό που παρέλαβε δεν ήταν ακριβώς πληρότητα υπηρεσιών, αλλά «Γκούλαγκ».

Το ερώτημα είναι τι κάνατε αυτούς τους τρεις μήνες μέχρι να φτάσει ο κόμπος στο χτένι. Δείξατε, κατά την εκτίμησή μου, πόσο ανέτοιμοι ήσασταν να αντιμετωπίσετε μία υπαρκτή κρίση, ένα υπαρκτό διεθνές γεωπολιτικό πρόβλημα που «σκάει», όμως, στη χώρα μας και που είναι μία ανοιχτή πληγή.

Θα μπορούσα να πω χαριτολογώντας ότι στο μόνο ζήτημα που δεν σας τα αφήσαμε στρωμένα, να τρώτε από τα έτοιμα, στο μόνο που χρειάστηκε να αποδείξετε την ετοιμότητά σας και να διαχειριστείτε κρίση, τα κάνατε θάλασσα.

Ετοιμότητα δείξατε, βεβαίως, στο να γεμίσετε το κράτος με «γαλάζιους» μετακλητούς, εσείς που είχατε κάνει σημαία τους μετακλητούς του ΣΥΡΙΖΑ. Τους αυξήσατε και τον μισθό βεβαίως, διότι, παρότι είναι περισσότεροι, δεν μπορούν να παίρνουν τα ίδια χρήματα που περνάνε οι μετακλητοί των προηγούμενων. Οι δικοί σας είναι πιο ικανοί, είναι άριστοι.

Ετοιμότητα δείξατε βεβαίως στο να μοιράζετε το δημοσιονομικό περιθώριο που εμείς δημιουργήσαμε και να μας λέτε κι από πάνω ότι είναι και δικό σας έργο, ότι από τον Ιούλη και μετά ανέκαμψε οικονομία στη χώρα. Πριν, ως γνωστόν, εσείς τα λέγατε αυτά από αυτό εδώ το Βήμα, είχαμε τέταρτο μνημόνιο. Και τώρα από αυτό το τέταρτο μνημόνιο έχετε τη δυνατότητα να δίνετε και παροχές.

Σε αυτά, λοιπόν, δείξατε ετοιμότητα, ήσασταν έτοιμοι. Στην πρώτη πραγματική δυσκολία δείξατε την επιτελική σας ανετοιμότητα, την επιτελική σας ανικανότητα.

Τι κάνατε, λοιπόν, από τον Ιούλη και μετά; Πρώτα απ’ όλα, την πρώτη κιόλας ημέρα, αποφασίσατε να διαλύσετε, να καταργήσετε το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Αναθέσατε το προσφυγικό στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, καθιστώντας το ζήτημα αυτό ζήτημα καταστολής. Από την πρώτη στιγμή, δείξατε τον λάθος τρόπο με τον οποίο βλέπετε το πρόβλημα. Και διώξατε ανθρώπους με τεράστια εμπειρία στο θέμα αυτό, που είχαν διαχειριστεί κρίσεις και γνώριζαν πώς να τις αντιμετωπίσουν, προφανώς επειδή θεωρήσατε ότι δεν είναι κοντά στις απόψεις σας.

Καθυστερήσατε απαράδεκτα τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων πληθυσμού από τα νησιά στην ενδοχώρα που ήταν έτοιμοι και προγραμματισμένοι και έπρεπε να γίνει αυτή η μεταφορά Ιούλιο μήνα, όχι Σεπτέμβρη και Οκτώβρη. Κι έτσι από περίπου οκτώ χιλιάδες που είχε η Μόρια όταν αναλάβατε, έφτασε να μετρά πέντε χιλιάδες εξακόσιους. Και από πέντε χιλιάδες εξακόσιους που είχε η Μόρια όταν αναλάβατε, σήμερα μέτρα σχεδόν δεκαπέντε χιλιάδες ανθρώπους. Και τα πέντε νησιά όταν αναλάβατε είχαν περίπου δεκαπέντε χιλιάδες, και σήμερα ο πληθυσμός αγγίζει τις τριάντα χιλιάδες.

Στη Σύμη δεν είχαν παραμείνει αιτούντες άσυλο πάνω από είκοσι τέσσερις ώρες τα τριάμισι-τέσσερα χρόνια της προσφυγικής κρίσης. Βγήκε ο Δήμαρχος της Σύμης σε ένα μέσο ενημέρωσης –και τον είδα με τα μάτια μου- και πρόλαβε να πει: «Δεκαέξι χρόνια είμαι Δήμαρχος, δεν έχω ξαναδεί πιο ανίκανη Κυβέρνηση». Έκτοτε βέβαια δεν τον ξαναείδαμε ποτέ στα κανάλια.

(Γέλωτες από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Ελπίζω να είναι καλά τουλάχιστον ο άνθρωπος. Θα τον επισκεφτώ στην πρώτη ευκαιρία.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Τώρα, πρόχειρα και κατόπιν εορτής, δημιουργείτε άτυπες δομές φιλοξενίας, χωρίς να εξασφαλίζετε στο ελάχιστο αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Μεταφέρετε πρόσφυγες στην ενδοχώρα και όχι μόνον δεν προετοιμάζετε τον τοπικό πληθυσμό, όπως κάναμε εμείς στέλνοντας στελέχη να εξηγήσουν στους ανθρώπους τις ανάγκες και τη συγκυρία, αλλά υιοθετείτε -τα στελέχη σας, εσείς σήμερα προσπαθήσατε να το αποφύγετε- υιοθετούν τα στελέχη σας μια ακραία -τουλάχιστον αυτοί που βλέπουμε στα μέσα ενημέρωσης, στα κανάλια και στις πρωινές εκπομπές- γραμμή, συγκρίνοντας την έλευση των προσφύγων με εισβολή.

Όμως κι εσείς υποπέσατε στο ίδιο λάθος, όχι σήμερα, αλλά υποπέσατε. Συγκρίνατε την έλευση των προσφύγων με την εισβολή των Περσών! Τι να πω πια. Πιστεύω ότι τουλάχιστον θα είχατε τη δυνατότητα να αντιληφθείτε τη διαφορά και τη σημερινή ιστορική συνθήκη.

Βεβαίως η επιλογή σας να μετατρέψετε το προσφυγικό σε προσφυγικό-μεταναστευτικό, προκειμένου να ικανοποιήσετε κάποιους ακραίους ή μάλλον το μεγάλο μέρος των ψηφοφόρων σας και της κοινής γνώμης, δυστυχώς –γιατί θέλω να είμαι ειλικρινής- όχι μόνο τους ακραίους στο κόμμα σας, είναι λαθεμένη επιλογή. Και είναι λαθεμένη επιλογή, διότι και σήμερα που μιλάμε σχεδόν το 80% των περιπτώσεων έρχονται από εμπόλεμη ζώνη, φεύγουν από τη φωτιά και από τον πόλεμο.

Επίσης, είναι λαθεμένη επιλογή, και θα τη βρείτε μπροστά σας για έναν λόγο, και θα ήθελα γι’ αυτό να σας προειδοποιήσω. Διότι εάν είναι μεταναστευτικό και όχι προσφυγικό, ξέρετε τι θα σας πουν οι Ευρωπαίοι εταίροι όταν θα συζητηθεί το θέμα σε ένα επόμενο Συμβούλιο Κορυφής; «Γιατί να μας ζητάτε μετεγκαταστάσεις, εφόσον δεν είναι πρόσφυγες και είναι μετανάστες; Γιατί να μας ζητάτε αναθεώρηση του Δουβλίνου; Αφού, λοιπόν, είναι μετανάστες, να συνεννοηθείτε με τις χώρες προέλευσής τους και με την Τουρκία και να τους επιστρέφετε εσείς». Είναι λάθος αυτή η επιλογή που κάνετε και την κάνετε προφανώς για να ικανοποιήσετε την κοινή γνώμη.

Τι πετυχαίνετε, λοιπόν, με αυτόν τον τρόπο; Το μόνο που πετυχαίνετε, κατά την άποψή μου, είναι να δημιουργήσετε στους τοπικούς πληθυσμούς ξενοφοβικές αντιδράσεις κι ύστερα αναρωτιέστε γιατί αντιδρούν οι τοπικές κοινωνίες. Μα, γιατί σας ακούνε, σας ακούγανε τόσα χρόνια και σας πίστεψαν, γι’ αυτό αντιδρούν.

Τα Βρασνά είναι δικό σας δημιούργημα, ολόδικό σας. Το πρόβλημα, όμως, επιτρέψτε μου, είναι ότι συνεχίζετε να ακροβατείτε μεταξύ της βαριάς και δύσκολης πραγματικότητας που απαιτεί σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα, που απαιτεί επιτελικό σχεδιασμό, που απαιτεί και συγκρούσεις, τόσο εντός της χώρας όσο και στο εξωτερικό, και από την άλλη μεταξύ της ανάγκης σας να συνεχίσετε να χαϊδεύετε τα αυτιά της εκλογικής κοινής γνώμης, της εκλογικής πελατείας και της κοινής γνώμης, που εσείς δημιουργήσατε το προηγούμενο διάστημα, που θέλουν να ακούνε το «παραμύθι» -επιτρέψτε μου την έκφραση- ότι θα είσαστε αμείλικτοι και σκληροί και θα βάλετε τάξη στα σύνορα.

Και συνεχίζετε τα πυροτεχνήματα. Θα κάνετε –λέτε- μαζικές επιστροφές προσφύγων στην Τουρκία. Αλήθεια το λέτε; Πώς μπορεί να γίνει αυτό; Και επιτρέψτε μου εδώ να κάνω και μία αναφορά. Θα μου πείτε: «Η συμφωνία…», ναι, η δύσκολη αυτή συμφωνία, αλλά αυτή η συμφωνία έχει σημαντικό αποτέλεσμα ότι σταμάτησαν οι θάνατοι στο Αιγαίο, σταμάτησαν και μειώθηκαν οι ροές, αλλά έχει και δυσκολίες. Με βάση αυτή τη συμφωνία, πώς θα το καταφέρετε αυτό;

Και εν τοιαύτη περιπτώσει, μιας και μιλάτε για νούμερα, μας κατηγορείτε ότι κάναμε μόλις χίλιες οκτακόσιες επιστροφές. Αλήθεια είναι αυτό, διότι είναι γνωστά τα προβλήματα που θέλετε να αντιμετωπίσετε, πιστεύω ότι δεν θα τα καταφέρετε να τα αντιμετωπίσετε με αυτό το νομοσχέδιο. Όμως, πέραν των χιλίων οκτακοσίων επιστροφών, υπήρξαν δεκαεπτάμισι χιλιάδες οικειοθελείς επιστροφές στις χώρες καταγωγής, σύμφωνα με το πρόγραμμα εθελοντικών επιστροφών του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης, υπήρξαν πάνω από δέκα χιλιάδες επανενώσεις οικογενειών, έφυγαν δηλαδή πάνω από δέκα χιλιάδες άνθρωποι για να επανενωθούν με τις οικογένειες τους που βρίσκονταν στην Ευρώπη και έγιναν και είκοσι δύο χιλιάδες μετεγκαταστάσεις. Όσο εμείς παλεύαμε αυτό το δύσκολο θέμα πάνω από πενήντα χιλιάδες άνθρωποι έφυγαν από την επικράτεια.

Θα κάνετε εσείς τα επόμενα χρόνια πενήντα χιλιάδες επιστροφές στην Τουρκία με την ευρωτουρκική συμφωνία αυτή να είναι σε ισχύ; Νομίζω ότι μάλλον ή δεν έχετε καταλάβει ότι δεν μπορεί να γίνει ή συνειδητά κοροϊδεύετε.

Θα βάζουν, λέει, μεγάλα σκάφη να κάνουν τεχνητούς κυματισμούς ώστε να αλλάζουν κατεύθυνση οι μικρές βάρκες. Μα, ποιος τα λέει αυτά τα πράγματα, είναι δυνατόν;

Ξέρετε ότι όλα αυτά είναι και νομικά αδύνατα, αλλά και τεχνικά αδύνατα. Όμως, εγώ θα πω ότι, ακόμη κι αν δεν ήταν, όλα αυτά τα δήθεν γενναία νομίζω ότι θα επιφέρουν πολύ δύσκολες καταστάσεις. Εύχομαι να μην βρεθούμε μπροστά σε αυτές, διότι αν θέλετε να αντιμετωπίσετε το θέμα ως θέμα ασύμμετρης εισβολής και απειλής, πρέπει να ξέρετε ότι οι εισβολείς δεν είναι παρά ταλαιπωρημένοι και ευάλωτοι άνθρωποι, οικογένειες με μωρά παιδιά και αυτές οι ανοησίες ας μείνουν μόνο στα λόγια, γιατί αν δεν μείνουν στα λόγια και ξεφύγουν και στην πράξη, θα έχουμε και άλλα δυστυχήματα και πνιγμούς αθώων ανθρώπων, όπως αυτό το περιστατικό που είδαμε λίγες μέρες πριν έξω από την Κω.

Έχω, λοιπόν, την αίσθηση ότι σήμερα νομοθετείτε περισσότερο για να ικανοποιήσετε την εκλογική σας κοινή γνώμη παρά γιατί ελπίζετε ότι θα καταφέρετε κάτι.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα ΣΥΡΙΖΑ)

Και για να την ικανοποιήσετε αυτήν προβαίνετε και σε δύο ακόμα απίστευτες απλουστεύσεις. Η πρώτη είναι ότι μετατρέπεται τους πρόσφυγες σε μετανάστες. Η δεύτερη ότι μετατρέπεται το προσφυγικό ζήτημα από διεθνές, από ευρωπαϊκό, σε εθνικό ή ακόμη χειρότερα σε ελληνοτουρκικό.

Όμως, φοβάμαι ότι το χειρότερο από όλα είναι πως έχετε υιοθετήσει μια ολισθηρή για τα εθνικά συμφέροντα λογική συμψηφισμού της προσφυγικής κρίσης με τα μείζονα θέματα των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με τις τουρκικές παραβιάσεις στο Αιγαίο, με τις παραβιάσεις στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το συριακό, λέγοντας μάλιστα κυβερνητικός Εκπρόσωπος ότι δεν πρέπει να είμαστε πολύ έντονοι και να ξεπεράσουμε τη λεπτή γραμμή σε αυτά τα θέματα, διότι θα έχει επιπτώσεις στις ροές. Κυβερνητικός εκπρόσωπος το είπε αυτό.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, το 2015 δεν είχαμε τριακόσιους την ημέρα. Είχαμε πέντε χιλιάδες και οκτώ χιλιάδες την ημέρα και είχαμε τους Ευρωπαίους να κλείνουν τα σύνορα. Ήταν πραγματική κατάσταση έκτακτης ανάγκης, με τη χώρα ακόμα βουτηγμένη στη χρεοκοπία, στην οποία εσείς την είχατε οδηγήσει και μας αφήσατε εμάς να βγάλουμε το φίδι από την τρύπα!

Ο κίνδυνος να μετατραπούμε τότε σε μαύρο κουτί της Ευρώπης ήταν αληθινός και υπαρκτός. Εύχομαι ειλικρινά να μην ξαναβρεθεί ποτέ ξανά η χώρα μπροστά σε τέτοιο κίνδυνο. Και τότε σας θυμίζω αναζητήσαμε αγωνιωδώς μία λύση και πετύχαμε αυτήν την ευρωτουρκική συμφωνία. Είναι άριστη; Όχι, δεν είναι άριστη. Έχει αδυναμίες και προβλήματα; Έχει αδυναμίες και προβλήματα, αλλά χάρη σε αυτήν ελαττώσαμε δραστικά τις ροές και κυρίως τους θανάτους αθώων ψυχών στο Αιγαίο.

Όσο, όμως, παλεύαμε για αυτήν τη συμφωνία εγώ προσωπικά αναγκάστηκα να πάω τρεις φορές ως Πρωθυπουργός της χώρας στην Τουρκία μέσα σε έξι μήνες. Τρεις φορές μέσα σε έξι μήνες πήγα στην Τουρκία. Ούτε μία στιγμή όμως δεν διανοήθηκα να κάνω εκπτώσεις από τις εθνικές μας θέσεις στα ελληνοτουρκικά, στο Κυπριακό, προκειμένου να κατευνάσω τον Πρόεδρο Ερντογάν και τους γείτονές μας! Ούτε μία φορά!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και το ερώτημα είναι αν εσείς πιστεύετε ότι αν είστε πιο σιωπηλοί, αν μιλάτε λιγότερο, αν δεν ξεπερνάτε –όπως το είπε ο κ. Πέτσας επί λέξει- «τη λεπτή γραμμή», τότε θα έχετε καλύτερη συμπεριφορά από την Τουρκία στα θέματα των ροών. Δεν ξέρω αν το πιστεύετε αυτό. Αν το πιστεύετε, κάνετε λάθος.

Σε κάθε περίπτωση διερωτώμαι: Τους τρεις, τέσσερις τελευταίους μήνες –θυμάστε- πριν από τις εκλογές κεντρικό θέμα –δεν υπήρχαν γεωτρύπανα στην κυπριακή ΑΟΖ- ποιο ήταν; Μας κατηγορούσατε γιατί σας πείραξε που κάναμε Σάββατο ΚΥΣΕΑ τότε. Εσείς αντιμετωπίζετε το θέμα αυτό, όμως; Πού είναι η φωνή της Ελλάδας απέναντι όχι στη φωνή, αλλά στις επεκτατικές κραυγές της Άγκυρας; Πού είστε εσείς όλοι που είστε τόσο ευαίσθητοι στα εθνικά μας θέματα, που βγαίνατε στα συλλαλητήρια με τις ελληνικές σημαίες για το ονοματολογικό για τους βόρειους γείτονες; Πού κρυφτήκατε τώρα όλοι εσείς; Πού είναι αυτή η ευαισθησία;

Όχι μόνο κρυφτήκατε, αλλά αντί να φωνάζετε για το διεθνές δίκαιο, κραυγάζετε την αδυναμία σας να αρθρώσετε λέξη, την αδυναμία σας να απαιτήσετε την εφαρμογή του κεκτημένου που σας κληροδοτήσαμε σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης, δηλαδή την εφαρμογή των ευρωπαϊκών κυρώσεων στην Τουρκία για την παράνομη συμπεριφορά της στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου.

Και έρχεται μετά ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, ο κ. Τσαβούσογλου, και κάνει αυτές τις απαράδεκτες δηλώσεις ότι δήθεν η Ελλάδα κακομεταχειρίζεται τους πρόσφυγες! Σε ποιον τα λέει αυτά; Στην Ελλάδα. Στην Ελλάδα που έλαβε τα εύσημα όλης της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου στην κρίση του ’15, στην Ελλάδα που την επισκέφτηκε μέχρι και ο Πάπας Φραγκίσκος μαζί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη για να δώσουν τα εύσημα για τη στάση της στο προσφυγικό!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Και δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε επί της ουσίας -τυπικά του απαντήσατε βεβαίως, αλλά επί της ουσίας όχι- όχι, προφανώς όχι, γιατί είναι αληθή αυτά που λέει. Αναληθή είναι, απολύτως ψευδή, απαράδεκτα. Αλλά δεν είστε σε θέση να του απαντήσετε επί της ουσίας να σας πω γιατί. Γιατί τα περισσότερα από αυτά τα οποία ψευδώς μας κατηγορεί οι μισοί Βουλευτές, δήμαρχοι και πολιτευτές της Νέας Δημοκρατίας τα έχετε προτείνει κατά καιρούς σε τηλεοπτικούς σταθμούς και σε δημόσιες ομιλίες.

Τι έχουν πει κατά καιρούς δικά σας στελέχη; «Να φυλάξουμε τα θαλάσσια σύνορά μας από την εισβολή, να εξετάσουμε την αποτροπή στη θάλασσα και οι επαναπροωθήσεις δεν είναι κακή ιδέα, αν χρειαστεί. Να τους κάνουμε να καταλάβουν…» –είπαν κάποιοι άλλοι πιο ακραίοι- «…ότι η ζωή τους στην Ελλάδα θα είναι πιο δύσκολη από ότι από εκεί που έρχονται.» Αυτά λέγανε και δυστυχώς συνεχίζουν να λένε ακόμη πολιτευτές σας και Βουλευτές σας.

Πώς να αντικρούσετε, λοιπόν, αυτές τις προκλητικές δηλώσεις; Και πώς να υπερασπιστείτε αυτό το κεκτημένο που αφήσαμε, έχοντας την Ελλάδα στη σωστή πλευρά της ιστορίας στη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση μετά το Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ως παράδειγμα;

Βεβαίως, οφείλω να σας πω ότι ακόμη και σήμερα δεν είστε ικανοί να δείτε το συνολικό κάδρο, όπως πάντα έκανε η παράταξή σας στα μεγάλα ανθρωπιστικά ζητήματα. Και αναφερθήκατε κάποια στιγμή μιλώντας για «επαγγελματίες της ευαισθησίας». Εντάξει, εμάς μας κατηγορείται για επαγγελματίες ευαισθησίας. Την Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, την κυρία Μιγιάτοβιτς που επισκέφτηκε τη χώρα μας, την κατατάσσετε και αυτήν στους «επαγγελματίες της ευαισθησίας»;

Ξέρετε τι δήλωσε σήμερα; Είπε: «Συντάσσομαι με τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί για τις διευρυμένες δυνατότητες κράτησης των αιτούντων διεθνή προστασία, αλλά και για την αύξηση των ανώτατων χρονικών ορίων διάρκειας της κράτησής τους, για τον κίνδυνο καταστρατήγησης του δικαιώματος πραγματικής προσφυγής των αιτούντων εκείνων που οι αιτήσεις τους απορρίπτονται σε πρώτο βαθμό, για τη χρήση της έννοιας «ασφαλών τρίτων χωρών» ως μέσο επιφανειακής αντιμετώπισης των αιτήσεων ασύλου χωρίς δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση των αιτήσεων ασύλου». Αυτά είπε η κ. Μιγιάτοβοτς. Δεν τα λέει ο ΣΥΡΙΖΑ. Δεν τα λέμε εμείς αυτά.

Τις λέξεις, όμως, που δεν ξέρετε εσείς, όπως η λέξη «αλληλεγγύη», τις γνωρίζει το διεθνές δίκαιο. Τις γνωρίζει η Σύμβαση της Γενεύης. Τις γνωρίζουν οι ευρωπαϊκές Οδηγίες. Και, επιτρέψτε μου να σας πω, και το διεθνές δίκαιο και η Σύμβαση της Γενεύης και οι ευρωπαϊκές Οδηγίες αντίκεινται σε συγκεκριμένες διατάξεις του νομοσχεδίου σας.

Εμείς θα σας καλέσουμε να ξαναδιαβάσετε τις γενικές αρχές του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, τη Διεθνή Σύμβαση για τα Δικαιώματα του Παιδιού, την Οδηγία 2013/33 της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όλα αυτά προβλέπουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας, στην εκπαίδευση και στην εργασία στους αιτούντες άσυλο.

Σας καλώ, λοιπόν, κύριε Μητσοτάκη, να σεβαστείτε το κράτος δικαίου και να συμπεριλάβετε στην απόδοση ΑΜΚΑ όλες τις κατηγορίες δικαιούχων.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Διότι είμαστε, ήδη, μάρτυρες επειγόντων περιστατικών ανθρώπων που δεν έχουν πρόσβαση σε ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και σε γιατρούς που αναγκάζονται πλέον να παραβούν αυτόν τον νόμο –προς τιμήν τους!- που εσείς φτιάξατε, για να τηρήσουν τον όρκο του Ιπποκράτη, αλλά κυρίως για να έχουν και τη δική τους ανθρώπινη συνείδηση καθαρή.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Σας καλώ, λοιπόν, να αποσύρετε αυτές τις διατάξεις.

Είμαστε μάρτυρες παιδιών που δεν μπορούν να εγγραφούν στο νηπιαγωγείο, στο δημοτικό σχολείο. Κυρίως, όμως, αυτό θα έχει τεράστιες επιπτώσεις και στη δημόσια υγεία, αν δεν μπορούν να έχουν πρόσβαση και σε δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Αυστηροποιείτε τη γνωμάτευση της ευαλωτότητας. Μέχρι και τη διαδικασία επίδοσης απόφασης υπηρεσίας ασύλου αλλάζετε, νομοθετώντας την επίδοση με τον πιο επισφαλή τρόπο «μόνο με συστημένη επιστολή».

Αυτό που δεν καταλαβαίνετε, όμως, σε όλα αυτά που κάνετε, όπως για παράδειγμα να δίνετε δυνατότητα κράτησης έως τριάντα έξι μήνες –έτσι θα λυθεί το πρόβλημα;- είναι ότι όσες δυσκολίες και να δημιουργήσετε, όσα βουνά κι αν βάλει κανείς μπροστά σε έναν άνθρωπο που παλεύει για τη ζωή του, που παλεύει για τη ζωή του παιδιού του, αυτός θα τα ανέβει τα βουνά. Με ακροδεξιές κουτοπονηριές, με εθνικιστικά ψεύδη και δεξιά καταστολή δεν μπορεί κανείς να αντιμετωπίσει το προσφυγικό ζήτημα.

Εμείς, κυρίες και κύριοι Βουλευτές, προσπαθήσαμε να αντιμετωπίσουμε ένα ζήτημα που υπερβαίνει τις δυνατότητές της χώρας, υπερβαίνει τις δυνατότητές μας, μας υπερβαίνει ως χώρα. Είναι τεράστιο. Θα σας μιλήσω ειλικρινά. Δεν είμαστε ενθουσιασμένοι. Είμαστε, όμως, ανακουφισμένοι. Και είμαστε και με τη συνείδησή μας ήσυχοι ότι κάναμε ό,τι καλύτερο ήταν δυνατόν.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Είμαστε ανακουφισμένοι, γιατί αποτρέψαμε τελικά το να γίνει η χώρα ολόκληρη, όταν έκλεισαν τα σύνορα, αποθήκη ανθρώπινων ψυχών. Και είμαστε με τη συνείδησή μας ήσυχοι, γιατί παρά τις δυσκολίες, παρά τις παραλείψεις μας κινηθήκαμε εντός της διεθνούς νομιμότητας.

Και κάναμε και βήματα μπροστά. Αποδώσαμε ιθαγένεια σε μετανάστες δεύτερης γενιάς που γεννήθηκαν στην Ελλάδα και φοιτούν στα ελληνικά σχολεία. Αυτή είναι αναγνώριση του φαινομένου Αντετοκούμπο και όχι να πανηγυρίζουμε όταν βάζει καλάθια μόνο.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Προασπίσουμε τα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο και κατοχυρώσαμε το δικαίωμα πρόσβασής τους στην εργασία. Μπήκαν στα ελληνικά σχολεία δωδεκάμισι χιλιάδες προσφυγόπουλα, σε ειδικές τάξεις υποδοχής. Δημιουργήθηκαν δεκάδες νηπιαγωγεία στα κέντρα φιλοξενίας. Εξασφαλίσαμε την απρόσκοπτη πρόσβαση προσφύγων και μεταναστών στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, χορηγώντας ΑΜΚΑ σε όλους. Και το κυριότερο -και είμαστε περήφανοι για αυτό- διασώσαμε, το Ελληνικό Λιμενικό διέσωσε πάνω από τετρακόσιες τριάντα χιλιάδες ανθρώπινες ψυχές στη θάλασσα του Αιγαίου. Αυτό ήταν το μεγάλο κατόρθωμα στην προσπάθειά μας να αντιμετωπίσουμε την προσφυγική κρίση αυτά τα χρόνια.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Προφανώς, δεν τα κάναμε όλα τέλεια και μάλιστα σε μία χώρα που ήταν ακόμα στα μνημόνια. Όμως, διαχειριστήκαμε το πρόβλημα με τη σκέψη μας στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια και με το βλέμμα μας στην Ευρώπη.

Και θέλω να κλείσω με αυτό: Το νομοσχέδιό σας εκτός από ιδεοληπτικό, το χειρότερο για εσάς είναι ότι θα αποδειχθεί και απολύτως αναποτελεσματικό, σε σχέση με τους στόχους που οι ίδιοι θέτετε.

Θα σας έλεγα να προσπαθήσετε το επόμενο διάστημα να αντιληφθείτε και να αξιοποιήσετε την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού ζητήματος. Ακολουθήστε την Ευρώπη της αλληλεγγύης και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, όχι την Ευρώπη του εθνολαϊκισμού, της ακροδεξιάς, όσο και αν αυτό είναι ελκυστικό. Διότι κάποτε μέσα σε αυτήν την Αίθουσα είπατε «μα, ο Όρμπαν κερδίζει με 40% και με 50%!». Ακολουθήστε την Ευρώπη που αποδέχεται να αναλάβει κομμάτι της ευθύνης στο προσφυγικό και όχι την κακοφορμισμένη Ευρώπη των μεμονωμένων απομονωμένων εθνικιστικών κυβερνήσεων. Κανένας Όρμπαν, κανένας Σαλβίνι δεν μπορεί στο τέλος της ημέρας να εμποδίσει τον άνθρωπο που πίσω του έχει φωτιά, σπαθί, πόλεμο.

Εύχομαι, πραγματικά, για το καλό της χώρας μας, να αντιληφθείτε όσο το δυνατόν πιο γρήγορα ότι το προσφυγικό, η εσωτερική ασφάλεια, οι ευρωπαϊκές και διεθνείς σχέσεις της χώρας δεν είναι ζήτημα απλής επικοινωνιακής διαχείρισης. Όταν θα το καταλάβετε αυτό, ελπίζω να μπορέσετε να λάβετε και τα απαραίτητα μέτρα. Μόνο ας ελπίσουμε τότε να μην είναι πια αργά.

Σας ευχαριστώ.

(Ζωηρά χειροκροτήματα από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ τον λόγο.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Πόσο χρόνο θα θέλατε, κύριε Πρόεδρε;

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Δεν θα χρειαστώ πάρα πολύ χρόνο, κύριε Πρόεδρε.

ΠΡΟΕΔΡΟΣ (Κωνσταντίνος Τασούλας): Αναγνωρίζει ο Πρωθυπουργός ότι υπάρχουν και πάρα πολλοί Βουλευτές να μιλήσουν. Ευχαριστούμε για λογαριασμό των Βουλευτών, κύριε Πρόεδρε.

Τον λόγο έχει ο Πρόεδρος της Κυβερνήσεως κ. Κυριάκος Μητσοτάκης.

ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ (Πρόεδρος της Κυβέρνησης): Κύριε Τσίπρα, επιτρέψτε μου να ξεκινήσω με μία γενική αναφορά, σχολιάζοντας μία αποστροφή του λόγου σας. Αν κατάλαβα καλά, μας είπατε ότι οτιδήποτε καλό έχει γίνει στη χώρα τους τελευταίους τρεις μήνες, αυτό πρέπει να πιστωθεί σε εσάς.

Πιστώνεται σε εσάς η αναβάθμιση της οικονομίας από την S&P.

(Θόρυβος από την πτέρυγα του ΣΥΡΙΖΑ)

Πιστώνεται σε εσάς η επίλυση του προβλήματος του Ελληνικού.

Πιστώνεται σε εσάς η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22%!

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Πιστώνεται σε εσάς η θεαματική βελτίωση του οικονομικού κλίματος, αποτέλεσμα του εκλογικού αποτελέσματος και της σταθερής Κυβέρνησης που σήμερα έχει ο τόπος.

Α, ξέχασα! Δεν προφτάσατε, κύριε Τσίπρα, να τα κάνετε όλα αυτά.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Θέλατε, αλλά δεν προφτάσατε. Θα είχαν συμβεί αν είχατε καταφέρει να παραμείνετε στην εξουσία λίγο ακόμα. Θα τα είχατε κάνει όλα αυτά εσείς και πολλά περισσότερα. Είμαι σίγουρος.

Μόνο, που, κύριε Τσίπρα, δεν σας υποχρέωσε κανείς να οδηγήσετε τη χώρα σε εκλογές την 7η Ιουλίου. Μόνος σας το επιλέξατε. Θα μπορούσατε να συνεχίζετε να ασκείτε τα καθήκοντά σας μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Σε αυτήν την περίπτωση, είμαι σίγουρος ότι όλα αυτά τα οποία εμείς έχουμε πετύχει και πολλά περισσότερα, θα τα είχατε κάνει.

Όσο περνάει ο χρόνος, όμως, κύριε Τσίπρα, κι όσο αυτή η Κυβέρνηση αποδίδει, υλοποιεί τις δεσμεύσεις της, βελτιώνει την καθημερινότητα των πολιτών, τόσο μεγαλύτερη θα είναι η ανάγκη να ανακαλύψετε ένα διαφορετικό αντιπολιτευτικό αφήγημα. Διότι κανείς δεν σας πιστεύει και το μήνυμα σας το έστειλε ξεκάθαρα ο ελληνικός λαός την 7η Ιουλίου. Πολύ φοβάμαι απλά ότι δεν το έχετε ακόμα αντιληφθεί.

(Χειροκροτήματα από την πτέρυγα της Νέας Δημοκρατίας)

Για άλλη μία φορά, σας το είχα πει αυτό και πριν από τις εκλογές, επιμένετε να αντιπολιτεύεστε -γιατί και όσο ήσασταν στην κυβέρνηση αντιπολίτευση στην Αντιπολίτευση κάνατε- μια παράταξη η οποία υπάρχει μόνο στο δικό σας φαντασιακό κόσμο. Καταλαβαίνω, κύριε Τσίπρα, ότι ενοχλείστε ιδιαίτερα, όταν ο επικεφαλής μιας κεντροδεξιάς παράταξης μπορεί να στέκεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο και να δηλώνει υπερήφανος που μια κοπέλα από την Αφρική σηκώνει την ελληνική σημαία και να χειροκροτείται ενθουσιωδώς

Διαβάστε ακόμη

Περισσότερα στην κατηγορία: Selected