30 Ιανουαρίου 2023

Μητσοτάκης: Πάτα το κουμπί των εκλογών εισηγούνται στον πρωθυπουργό συνεργάτες του

Ένα βήμα πιο κοντά στο… πάτημα του κουμπιού για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών βρέθηκε τις προηγούμενες ημέρες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος δέχθηκε εκ νέου εισηγήσεις συνεργατών του να εκμεταλλευτεί το θετικό momentum για την κυβέρνησή του και να τερματίσει την τοξικότητα που καλλιεργεί η αντιπολίτευση με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, η οποία, όπως πιστεύουν στο Μέγαρο Μαξίμου, δηλητηριάζει το πολιτικό κλίμα και θολώνει την εικόνα των αλλαγών οι οποίες, παρά τις δυσκολίες, συντελούνται στη χώρα.

Η φράση «καλό μας αγώνα», με την οποία έκλεισε την ομιλία που εκφώνησε την προπερασμένη Δευτέρα ο κ. Μητσοτάκης προς τα γαλάζια στελέχη τα οποία συμμετείχαν στη συνεδρίαση της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ, δεν ήταν διόλου τυχαία. Δύο μέρες νωρίτερα, στο πρωθυπουργικό γραφείο είχαν φθάσει τα άκρως ενθαρρυντικά ευρήματα μεγάλης δημοσκόπησης η οποία διενεργήθηκε για λογαριασμό της ίδιας της κυβέρνησης και κατέτεινε στο συμπέρασμα ότι οι επιπτώσεις από την υπόθεση των παρακολουθήσεων δεν είναι σημαντικές.

Το κλίμα αυτό ήρθαν να επιβεβαιώσουν τα ευρήματα μιας ακόμη έρευνας με τις διαθέσεις της κοινής γνώμης που διενεργήθηκε από την εταιρία Alco και είδε το φως της δημοσιότητας αυτή τη Δευτέρα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha. Το προβάδισμα της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ μετρήθηκε στις 7,3 ποσοστιαίων μονάδων και είναι μια μονάδα μικρότερη από τον προηγούμενο μήνα.

Στην πρόθεση ψήφου η κυβερνητική παράταξη προηγείται με 30,3%, έναντι 23% του ΣΥΡΙΖΑ με μείωση της διαφοράς να αποδίδεται κυρίως στο γεγονός ότι το ζήτημα των υποκλοπών «φρέναρε» τις εισροές από άλλους χώρους στη ΝΔ.

Όπως φαίνεται και από τις συσπειρώσεις-μετακινήσεις ψηφοφόρων της ΝΔ, οφέλη από τον θόρυβο γύρω από τις παρακολουθήσεις δεν φαίνεται να καρπώνονται ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ, ούτε το ΠΑΣΟΚ, το οποίο παραμένει σταθερό στο 11,4%. Το κυβερνών κόμμα διατηρεί τη συσπείρωση ψηφοφόρων του στο 74% και έχει διαρροές κυρίως προς αναποφάσιστους (12%) και όχι τόσο σε άλλο κόμμα. Την ίδια ώρα η συσπείρωση του ΣΥΡΙΖΑ είναι στο 69%, καθώς έχει απώλειες προς το ΠΑΣΟΚ της τάξης του 8%, 4% πάει προς το ΜέΡΑ25, 2% προς ΝΔ και ΚΚΕ, ενώ επίσης 12% οδεύει προς τους αναποφάσιστους.


Picture9
Το δέλεαρ της κάλπης και το φρένο του πολέμου

Υπό αυτή τη συνθήκη, είναι μεγάλο το δέλεαρ που δημιουργείται για να στηθούν οι κάλπες πριν από το τέλος της επερχόμενης άνοιξης, προκειμένου η κυβερνητική παράταξη να εκμεταλλευθεί τη συνεχιζόμενη δημοσκοπική υπεροχή. Ο πρωθυπουργός, ωστόσο, δεν φαίνεται να πείστηκε από όσους του εισηγούνται να προκηρύξει εκλογές μέσα στον Χειμώνα και έτσι περιορίστηκε να δώσει στα στελέχη της παράταξής του το έναυσμα για να τεθούν σε κατάσταση πλήρους εκλογικής ετοιμότητας, χρησιμοποιώντας το επιχείρημα ότι για τον ίδιο ο προεκλογικός αγώνας ξεκίνησε από την επομένη της νικηφόρας για την παράταξή του αναμέτρηση της 7ης Ιουλίου 2019.Πολιτική